Belföld

2011.01.11. 09:05

Megszűnt a szmogriadó Veszprém megyében

Megszűnt a szmogriadó kedden Veszprém megyében, miután a megyeszékhelyen és Várpalotán is jelentősen javult a levegő minősége - tájékoztatta a Közép-dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi felügyelőség levegőtisztaság-védelmi laboratóriumának vezetője az MTI-t.

MTI

Nagy Attila elmondta, hogy az elmúlt napok időjárásának kedvező változása miatt a szálló por (PM10) szennyezettségi értékeinek napi átlaga Veszprémben és Várpalotán a tájékoztatási küszöbérték alá csökkent, s a felügyelőség területén - a Közép-dunántúli régióban - sehol nincs szmogriadó.
   
Veszprémben még szombaton rendelték el a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, de a légszennyezettség mértéke a riasztási küszöbértéket (köbméterenként 100 mikrogramm) nem érte el, jelenleg az egészségügyi határérték körül van.
   
Várpalotán hétfőn rendelték el a szmogriadó riasztási fokozatát, mert a szálló por átlagos koncentrációja - a Szent István utca és Honvéd utca kereszteződésében lévő monitorállomás adatai szerint - a január 6-9. közötti időszakban túllépte a köbméterenkénti 75 mikrogrammos tájékoztatási, illetve a 100 mikrogrammos riasztási küszöbértéket. A városban ezt megelőzően december 22-26. között volt erősen szennyezett a levegő.

Ezek is érdekelhetik