Belföld

2011.01.11. 10:12

Kormányablakok: 4 nap alatt négyezer ügyfél

Nyitásuk első hetében, négy nap alatt több mint 3.700 ügyfelet fogadtak a kormányablakok, a kormányhivatalok integrált ügyfélszolgálatai. A legtöbb ügyintézés, több mint 400, ügyfélkapu nyitásával volt kapcsolatos - közölte a területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkárság kedden.

MTI

Január 3. és 6. között összesen 3.722 ügyfél fordult meg a kormányablakokban, legtöbben, 349-en egy budapesti kormányablakot, a Teve utcai ügyfélszolgálatot keresték fel, amely a Közép-Magyarországi Regionális Egészségbiztosítási Pénztár épületében működik.
   
Az integrált kormányzati ügyfélszolgálatokon, azaz a kormányablakokban ez idő alatt az ügyfelek többsége - 2.377 ember - általános kérdésekben kért tájékoztatást. A megkeresések másik része konkrét hatósági ügyekhez kapcsolódott. Ezekben az ügyfelek tájékoztatást kaptak az illetékes hatóság elérhetőségeiről, illetőleg, ha kérték, kitöltött nyomtatványaikat továbbították az ügyintéző szervhez - közölte az államtitkárság.
   
A legtöbb ügyintézés, szám szerint 429, ügyfélkapu létesítésével kapcsolatban történt. Az induló ügykörök adataiból megállapítható az is, hogy legnagyobb érdeklődésre a pénzügyi támogatások igénylését lehetővé tevő ügykörök - gyes, gyed, anyasági támogatás - tartottak számot. Ezen felül fokozott volt az érdeklődés aktuális kormányzati intézkedésekkel, így például a nők 40 évnyi szolgálati idő utáni nyugdíjba vonulásával, a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos ügyekkel, valamint az adórendszerbeli változásokkal összefüggésben - tájékoztatott az államtitkárság.
   
Január 3-án, hétfőn 29 helyszínen nyílt meg az országban kormányablak, integrált ügyfélszolgálati iroda, amelyben 29 ügykört lehet intézni: lehet például ügyfélkaput nyitni, vállalkozásokkal kapcsolatos ügyeket intézni, családi pótlékot, gyest, anyasági támogatást igényelni, és általános tájékoztatást kérni. A kormányablakok 12 órás nyitva tartással működnek: hétfőtől péntekig reggel 8-tól este 8 óráig tartanak nyitva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!