Belföld

2011.01.18. 14:35

Kevesebb vizet engednek le a Balatonból

A Sió és a Nádor-csatorna alsó szakaszának tehermentesítése végett csökkentették a Balatonból és a fehérvárcsurgói tározótóból történő vízeresztés intenzitását - közölte a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese kedden.

MTI

A Balatonból a Sió alsó szakaszának tehermentesítésére a korábbi, másodpercenkénti 50 köbméter vízmennyiség leeresztését hétfő délutántól másodpercenként 32 köbméterre csökkentették - tette hozzá Tóth Sándor.
   
A dunai árhullám tetőzése várhatóan csütörtökön napközben éri el a Sió árvízkaput, az előrejelzések szerint 1090 centiméteres értékkel, ami a hétfő reggeli vízállásnál másfél méterrel magasabb. A vízeresztés intenzitásának csökkentése a Duna tetőzése előtt, illetve azzal egy időben érezteti hatását a Sió torkolatának közelében.
   
A Sió és a Nádor-csatorna alsó szakaszának tehermentesítésére január 10-én lezárták a Velencei-tó zsilipjét, kedden pedig a fehérvárcsurgói tározótavat, ahonnan az eddigi másodpercenkénti 2,5 köbméter intenzitású vízeresztést keddtől 0,2 köbméterre csökkentették.
   
Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint az igazgatóság működési területén szerda este Adonynál  595 centiméterrel tetőzik a Duna, ami a hétfő reggeli vízálláshoz képest egyméteres emelkedést jelent. Az árhullám várhatóan két-három nap alatt vonul le a térségben.

Ezek is érdekelhetik