Belföld

2011.01.11. 14:06

Fagyállóval mérgeztek a házőrzőket

Megszaporodtak a színesfémlopások Budafok-Budatétényben, a tolvajok a betörést megelőzően több házőrző kutyát fagyálló folyadékkal mérgeztek meg az elmúlt hetekben a XXII. kerületben; a rendőrség lopás és állatkínzás gyanúja miatt nyomoz.

MTI

   
Szabolcs Attila (Fidesz-KDNP) polgármester az MTI-nek kedden elmondta: nemcsak családi házakról szerelték le, hanem egy templomról is ellopták a réz ereszcsatornákat. Hozzátette: nemrégiben a rendőrség egy átvevő telepen nagyobb mennyiségben talált olyan ereszcsatornákat, amelyek a kerületből tűntek el.
   
Sass Oszkár, a BRFK sajtóügyeletese az MTI kérdésére közölte: két konkrét ügyben a kerületi kapitányság lopás és állatkínzás gyanúja miatt folytat nyomozást, egy elkövetőt már elfogták, a férfi szabadlábon védekezhet.
   
Több hírműsor is beszámolt arról hétfőn, hogy a férfiak a lopás előtt fagyálló folyadékkal mérgezték meg a házőrző kutyákat.
   
Vári Zoltán állatorvoshoz - aki egy XXII. kerületi rendelőben dolgozik - az elmúlt időszakban több fagyállóval mérgezett kutyát is bevittek. Az MTI-nek elmondta: mivel a fagyálló folyadék rendkívül édes, a kutyák azt önmagában is megisszák, de arra is volt példa, hogy fagyállóba áztatott hússal vagy táppal mérgezték meg az ebeket.
  
 Felhívta a figyelmet arra, hogy a megmérgezett állatoknál egy-két nap múlva jelentkeznek a tünetek, amelyek a részegséghez hasonlóak. Ilyenkor azonban már késő, ha ugyanis a mérgezést követő fél órán belül nem kapnak segítséget, akkor szinte biztos, hogy elpusztulnak az állatok - közölte az állatorvos, akihez összesen nyolc ilyen kutya került eddig.
   
Szabolcs Attila polgármester több odafigyelést kért az emberektől, és úgy vélte, az jelentene igazi megoldást, ha a színesfém-felvásárlás állami monopóliummá válna.
   
Magyarországon 1998 óta tiltja törvény az állatkínzást, amely 2004 májusától bűncselekménynek minősül. Az elkövető két év szabadságvesztéssel büntethető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!