Belföld

2011.01.26. 03:29

Elválasztják a munkalehetőséget a szociális juttatástól

Néhány hete életbe lépett az új közfoglalkoztatási rendszer. Az önkormányzatok és a munkanélküliek számára is fontos lehetőségek nyomán megindultak a pályázatok, ám a szisztéma sok tekintetben változott a korábbihoz képest.

MTI

- Nem jó ez az új rendszer nekünk, mert csak 4 órában dolgozhatunk, 10 ezer forinttal kevesebbért, mint korábban - osztotta meg velünk sommás véleményét a murakeresztúri Eger Rudolf, akit tavaly 9 hónapon át, napi 6 órában foglalkoztatott az önkormányzat. - Korábban is nehéz volt megélni 45 ezerből, most, a 35-ből pedig még nehezebb lesz. Nem idegesítene a dolog, ha el tudnék helyezkedni valahol - ám erre esélyem sincs, ez az egyetlen lehetőségem.

A szintén a Mura menti településen lakó Nagy Emma közfoglalkoztatási szerződése decemberben járt le, azóta munkanélküli. Neki is csak 4 órás munkát tud adni az önkormányzat, s az előírások szerint azt is maximum 4 hónapig. Mihez kezd aztán? Azt mondta: így biztosan sokan ellehetetlenülnek majd, még több lesz a lecsúszott ember.


- Harmincötezer forintból biztosan nem tudnak majd megélni a szegényebb sorsú emberek, így vélhetően inkább a feketemunkát választják majd - csatlakozott Nagy Emma véleményéhez Pávlicz Lajos polgármester. - És szerintem a jobban támogatott 4 órás foglalkoztatás erőltetésével igazából nem spórol az állam, a rászorulók várhatóan a korábbinál is nagyobb arányban jelennek meg az önkormányzatoknál, segélyekért. 

Az új rendszer lényegéről másként vélekednek a munkaügyi szervezetnél. Borsos József munkaügyi igazgató szerint valóban szakítanak azzal a kialakult módszerrel, amelyben az emberek éveken keresztül bennragadhattak a közhasznú munkás státusban.

– Ez nem ösztönözte őket, hogy elmenjenek az elsődleges munkaerőpiacra, és nem kaptak lehetőséget a kívül maradók, hogy ők is munkához jussanak. Lecsökkent a lehetősége, hogy nyolc órában, éven át foglalkoztassanak embereket, és megnövekedett az esélye, hogy rövidebb időre, négyórás munkára behozhassanak másokat is dolgozni. Az új szisztéma jobban szétteríti a forrásokat, és több ember számára próbál lehetőséget adni arra, hogy ne essen ki hosszú időre a munkavégzésből – utalt arra, hogy most a munkaügyi kirendeltségeken döntik el, ki végezheti el a településen a megpályázott közmunkát.

Az új közfoglalkoztatási rendszer szerint a bérpótló juttatásra való jogosultság feltételeként az igénylő köteles rendben tartani otthonát. Ezt az önkormányzatok maguk szabályozhatják. A zalakomári képviselő-testület a bérpótló juttatásra jelentkezőknek már kötelezően előírta lakókörnyezetük tisztán tartását. A Petőfi utcában lakó Bogdán Zoltánnénál van még némi feladat ez ügyben: betontörmeléket kellene eltüntetni a háza mögötti területről.


– A fiúk ma akarták összeszedni, de leesett a hó – így a fiatalasszony, akinél a település jegyzőjével ellenőriztük az aktuális helyzetet. – Mihelyt jobb idő lesz, rendet rakunk. Addig nem kapunk pénzt? Már a hónap elején beadtam az igénylést...

– Van rá 30 napjuk, az idő alatt biztosan meg tudják majd oldani a problémát – válaszolt az aggályra a jegyző, dr. Weller-Jakus Tamás.

A bérpótló juttatást igénylők többségének ez már sikerült, az új szabályozás e tekintetben itt kifejezetten hatékony – tudtuk meg Varga Miklós polgármestertől.

– Én örülök annak, hogy a közfoglalkoztatás olyan irányt vett, amilyet – szögezte le elöljáróban. – Végre egy program, ami nem azt generálja, hogy az emberek csak az önkormányzattól várják a segítséget. Most a napi 4 órás foglalkoztatással nem kapnak sokkal többet, mintha otthon lennének bérpótló juttatáson. Ez azokat, akik képzettségük alapján eddig is elmehettek volna dolgozni, csak nem akartak, arra ösztönzi: keressenek normális munkahelyet. Azoknak pedig, akiknek csak a juttatás marad alternatívaként, illik is valamit tenni azért a pénzért – magyarázta.

– Közel 200 főnek küldtük ki az értesítést arról, hogy a január 4-i hatállyal módosított rendeletünkbe beépítettük ezt az újfajta kötelezettséget – vette át a szót dr. Weller-Jakus Tamás. – Ennek tükrében mindazok jogosultságát felülvizsgáljuk, akik korábban rendelkezésre állási támogatást kaptak, az új rendszer szerint pedig bérpótló juttatásban részesülnek. Nem kérünk tőlük sokat, csak annyit, hogy tartsák rendben az udvart, gyommentesítsék megfelelően, tisztítsák a ház előtti vízelvezető árkot, a szemetet és a trágyát pedig az előírások szerint tárolják. A szociális ügyintézőnk ellenőrzi a portákat: már készített róluk fotókat, rögzítve a jelenlegi állapotot. Havonta sor kerül ilyen ellenőrzésre, s ha többszöri felszólítás után sem látjuk teljesítettnek az önkormányzat által szabott feltételt, megszűnik az ellátás. Ez így drasztikusan hangzik, de Zalakomárnak alapvető érdeke, hogy a területén ne legyen rendetlenség.


Borsos József a közfoglalkoztatások egy másik praktikumáról is szólt. – Ha korábban jött egy befektető, és munkaerőt keresett, az előző rendszer szerint azt lehetett csak megmondani, hogy adott pillanatban hány ember milyen munkaügyi ellátáson volt éppen. De ezen belül, főleg a tartósan munkanélküliek, a rendelkezésre állási támogatásban részesülők köre egybemosódott. Nem lehetett tudni, kik azok, akik nem képesek munkát végezni, és azok, akik hadra foghatók. Az új rendszer megpróbálja őket szétválasztani. Az önkormányzatokat is arra ösztönzi, hogy aki egyébként rendszeres szociális ellátásra lenne jogosult, és tudni lehet, hogy alkalmatlan munkavégzésre, kapjon szociális támogatást, a közfoglalkoztatás pedig a munkára alkalmas, dolgozni akaró embereket fogadja be – említette.

A munkaügyi kirendeltségek számára előírás, hogy mennyi bérpótló juttatásra jogosultat kell az év folyamán bevonni az új közfoglalkoztatásokba. A rövidebb idejű (4 órás) modellbe minimum 4970 főt, a hosszabb idejűbe (6–8 órás) minimum 362 főt.

– Hogy hol és mennyi közfoglalkoztatott jelenhet meg a településeken? Ez részben az önkormányzatok anyagi teherviselő képességén is múlik, másrészt azon, hogy képesek- e olyan munkát találni, amiben értékteremtő módon tudják foglalkoztatni az embereket. Az új közfoglalkoztatási rendszerben akkor tudnak eredményesen részt venni az önkormányzatok, ha előzetesen egyeztetnek, és úgy alakítják ki az elképzeléseiket, hogy abban mindenki megtalálja a számítását – tette hozzá Borsos József.

Eddig Zalaszentgrót térségéből 8 (7 rövid és 1 hosszabb idejű) pályázat érkezett, Letenye környékéről 12 (6 rövid 6 hosszú), Keszthelyről 2 hosszabb távú foglalkoztatásra szóló pályázat érkezett. A keszthelyi kirendeltségen hat főre átmeneti finanszírozási igényt is beadtak. A tavalyról ez évre áthúzódó, határozatlan időre kötött szerződésekről van szó, amelyek még február végéig finanszírozhatók. Nagykanizsára 10 pályázat érkezett fele- fele arányban rövid- és hosszabb távú munkára, a megyeszékhelyre egy pályázat jött. A beérkezett közfoglalkoztatási pályázatokban eddig közel 300 személy számára kérik a foglalkoztatásukhoz szükséges finanszírozást az önkormányzatok. 


OLDALTÖRÉS: Közel milliárdos keretKözel milliárdos keret

Borsos József munkaügyi igazgatótól többek között megtudtuk, Zala megyében idén összesen 982 millió 500 ezer forint áll rendelkezésre a közfoglalkoztatási programok finanszírozására. Ebből az összegből a rövid időtartamú, azaz 2–4 hónapig tartó, napi 4 órás közfoglalkoztatásra 725 millió 590 ezer forintot lehet fordítani a megyében, a hosszabb idejűre, a 2- től 12 hónapon át tartó napi 6–8 órás munkaidejű munkákra pedig összesen 256 millió 910 ezer forint áll rendelkezésre. A közfoglalkoztatások e két, önkormányzatokat érintő típusa mellett megindultak az országos közmunkapályázatok. A Zalaerdő, a Balatonfelvidéki Nemzeti Park, a Nyugat-dunántúli Kövizig is adott be pályázatot, utóbbi 384 főt tervez foglalkoztatni Vas és Zala megye vízpartjainak rendezésén. 


OLDALTÖRÉS: Szerintem (Hajdu Péter jegyzete)Szerintem (Hajdu Péter jegyzete)
Nem szabad minősíteni a munkát, mert a munkát végző embert minősítenénk vele. Vagyis nincs fontos és kevésbé fontos munka, mert mindenki fontos. Csak munka van. Már ha van. Sajnos sokszor nincs. Diplomás ismerősöm zöldségesládákat rakodik teherautóra jobb időket remélve, de van, aki áldja egykori főnökét, amiért valamikor leépítette. Magától, a biztos állásából ugyanis sohasem mert volna belevágni a mára sikeressé vált, jól jövedelmező vállalkozásába. Őszintén szólva utóbbiak azért kevesebben vannak. Váratlan helyzeteket teremthet az élet, nem tudni, mikor kell beállni a sorba a munkaközvetítőnél. Ezért, ha egy kis csoport a ligetben a szemetet szedi, kavicsot egyenget vagy a folyóparton kaszál, nem számít, honnan és miért jöttek. Csak az, hogy tisztább lesz utánuk a táj.

OLDALTÖRÉS: Közel milliárdos keretKözel milliárdos keret

Borsos József munkaügyi igazgatótól többek között megtudtuk, Zala megyében idén összesen 982 millió 500 ezer forint áll rendelkezésre a közfoglalkoztatási programok finanszírozására. Ebből az összegből a rövid időtartamú, azaz 2–4 hónapig tartó, napi 4 órás közfoglalkoztatásra 725 millió 590 ezer forintot lehet fordítani a megyében, a hosszabb idejűre, a 2- től 12 hónapon át tartó napi 6–8 órás munkaidejű munkákra pedig összesen 256 millió 910 ezer forint áll rendelkezésre. A közfoglalkoztatások e két, önkormányzatokat érintő típusa mellett megindultak az országos közmunkapályázatok. A Zalaerdő, a Balatonfelvidéki Nemzeti Park, a Nyugat-dunántúli Kövizig is adott be pályázatot, utóbbi 384 főt tervez foglalkoztatni Vas és Zala megye vízpartjainak rendezésén. 


OLDALTÖRÉS: Szerintem (Hajdu Péter jegyzete)Szerintem (Hajdu Péter jegyzete)
Nem szabad minősíteni a munkát, mert a munkát végző embert minősítenénk vele. Vagyis nincs fontos és kevésbé fontos munka, mert mindenki fontos. Csak munka van. Már ha van. Sajnos sokszor nincs. Diplomás ismerősöm zöldségesládákat rakodik teherautóra jobb időket remélve, de van, aki áldja egykori főnökét, amiért valamikor leépítette. Magától, a biztos állásából ugyanis sohasem mert volna belevágni a mára sikeressé vált, jól jövedelmező vállalkozásába. Őszintén szólva utóbbiak azért kevesebben vannak. Váratlan helyzeteket teremthet az élet, nem tudni, mikor kell beállni a sorba a munkaközvetítőnél. Ezért, ha egy kis csoport a ligetben a szemetet szedi, kavicsot egyenget vagy a folyóparton kaszál, nem számít, honnan és miért jöttek. Csak az, hogy tisztább lesz utánuk a táj.Közel milliárdos keret

Borsos József munkaügyi igazgatótól többek között megtudtuk, Zala megyében idén összesen 982 millió 500 ezer forint áll rendelkezésre a közfoglalkoztatási programok finanszírozására. Ebből az összegből a rövid időtartamú, azaz 2–4 hónapig tartó, napi 4 órás közfoglalkoztatásra 725 millió 590 ezer forintot lehet fordítani a megyében, a hosszabb idejűre, a 2- től 12 hónapon át tartó napi 6–8 órás munkaidejű munkákra pedig összesen 256 millió 910 ezer forint áll rendelkezésre. A közfoglalkoztatások e két, önkormányzatokat érintő típusa mellett megindultak az országos közmunkapályázatok. A Zalaerdő, a Balatonfelvidéki Nemzeti Park, a Nyugat-dunántúli Kövizig is adott be pályázatot, utóbbi 384 főt tervez foglalkoztatni Vas és Zala megye vízpartjainak rendezésén. 


OLDALTÖRÉS: Szerintem (Hajdu Péter jegyzete)Szerintem (Hajdu Péter jegyzete)
Nem szabad minősíteni a munkát, mert a munkát végző embert minősítenénk vele. Vagyis nincs fontos és kevésbé fontos munka, mert mindenki fontos. Csak munka van. Már ha van. Sajnos sokszor nincs. Diplomás ismerősöm zöldségesládákat rakodik teherautóra jobb időket remélve, de van, aki áldja egykori főnökét, amiért valamikor leépítette. Magától, a biztos állásából ugyanis sohasem mert volna belevágni a mára sikeressé vált, jól jövedelmező vállalkozásába. Őszintén szólva utóbbiak azért kevesebben vannak. Váratlan helyzeteket teremthet az élet, nem tudni, mikor kell beállni a sorba a munkaközvetítőnél. Ezért, ha egy kis csoport a ligetben a szemetet szedi, kavicsot egyenget vagy a folyóparton kaszál, nem számít, honnan és miért jöttek. Csak az, hogy tisztább lesz utánuk a táj.

OLDALTÖRÉS: Szerintem (Hajdu Péter jegyzete)Szerintem (Hajdu Péter jegyzete)
Nem szabad minősíteni a munkát, mert a munkát végző embert minősítenénk vele. Vagyis nincs fontos és kevésbé fontos munka, mert mindenki fontos. Csak munka van. Már ha van. Sajnos sokszor nincs. Diplomás ismerősöm zöldségesládákat rakodik teherautóra jobb időket remélve, de van, aki áldja egykori főnökét, amiért valamikor leépítette. Magától, a biztos állásából ugyanis sohasem mert volna belevágni a mára sikeressé vált, jól jövedelmező vállalkozásába. Őszintén szólva utóbbiak azért kevesebben vannak. Váratlan helyzeteket teremthet az élet, nem tudni, mikor kell beállni a sorba a munkaközvetítőnél. Ezért, ha egy kis csoport a ligetben a szemetet szedi, kavicsot egyenget vagy a folyóparton kaszál, nem számít, honnan és miért jöttek. Csak az, hogy tisztább lesz utánuk a táj.Szerintem (Hajdu Péter jegyzete)
Nem szabad minősíteni a munkát, mert a munkát végző embert minősítenénk vele. Vagyis nincs fontos és kevésbé fontos munka, mert mindenki fontos. Csak munka van. Már ha van. Sajnos sokszor nincs. Diplomás ismerősöm zöldségesládákat rakodik teherautóra jobb időket remélve, de van, aki áldja egykori főnökét, amiért valamikor leépítette. Magától, a biztos állásából ugyanis sohasem mert volna belevágni a mára sikeressé vált, jól jövedelmező vállalkozásába. Őszintén szólva utóbbiak azért kevesebben vannak. Váratlan helyzeteket teremthet az élet, nem tudni, mikor kell beállni a sorba a munkaközvetítőnél. Ezért, ha egy kis csoport a ligetben a szemetet szedi, kavicsot egyenget vagy a folyóparton kaszál, nem számít, honnan és miért jöttek. Csak az, hogy tisztább lesz utánuk a táj.

Ezek is érdekelhetik