Belföld

2010.12.17. 16:30

Sikeres őssejtbeültetés Miskolcon

Megtörtént az első sikeres, Magyarországon tárolt őssejttel végzett transzplantáció Miskolcon, a megyei kórház gyermek-egészségügyi központjában. Egy másfél éves, leukémiás kislányba ültették be a testvérének köldökzsinórvéréből kinyert őssejtet - jelentette be Nagy Kálmán, az intézmény gyermekonkológiai és csontvelő-transzplantációs osztályának osztályvezető főorvosa pénteken Miskolcon sajtótájékoztatón.

MTI

Először mentettek életet Magyarországon privát őssejtbankban tárolt őssejt beültetésével. A műtét szeptemberben történt, a beültetett őssejt - amelyet a Krio Intézetben tároltak és készítettek elő a transzplantációra - a beteg kislány testvérének köldökzsinórvéréből származott - közölte Nagy Kálmán.

Mint mondta: köldökzsinórvér-transzplantációt sok helyen és sokszor végeznek, Miskolcon is, ez mára igen gyakori beavatkozássá vált, ez a mostani beültetés annyiban különleges, hogy az őssejteket a köldökzsinórvérbank állományából kapták.
   
A kislány állapota jó, teljesen egészséges, minden sejtsora működik, a transzplantáció minden szempontból sikeresnek tekinthető, a leukémia eltűnt a szervezetéből, gyógyultnak tekinthető, és a napokban kiengedik egy kórház közeli otthonba - tette hozzá a professzor. Megjegyezte: a gyermekben nem a saját sejtjei működnek, hanem testvérének a sejtjei.
   
A Krio Intézet anyavállalata, a FamiCord Group Európa egyik legnagyobb őssejtbankhálózata, amely az első hazai beültetéssel immár öt sikeres beavatkozáshoz tárolt és készített elő őssejtet Kelet-Közép-Európában - mondta a sajtótájékoztatón Balogh István, az intézet vezérigazgatója.
   
Bejelentette azt is: az intézetet akkreditálta az American Association of Blood Banks, így Magyarországon és Közép-Európában az első olyan őssejtbankká vált, amelynek feldolgozási, fagyasztási és tárolási technológiája világszerte elfogadott, és megfelel a legszigorúbb minőségügyi standardoknak.
   
A Magyarország legrégibb és legnagyobb őssejtbankjában mínusz 190 Celsius-fokra hűtött mintát a Nemzeti Hemopoetikus Őssejt Gyermek Transzplantációs Bizottság határozata alapján megvizsgálták, és alkalmasnak minősítették a kezelésre, a családnak a Krio Intézet Pro Família programja keretében ingyenesen biztosította az őssejt levételét és tárolását.
   
Magyarországon jelenleg elsősorban a vérképzőszervi rákos betegségben szenvedőket gyógyítják őssejttel.
   
A sajtótájékoztatót élőben követték végig Bukarestből romániai újságírók, és kérdéseket tettek fel a miskolci tájékoztató résztvevőinek. Az apropót az szolgáltatta, hogy néhány éve Temesváron szintén Nagy Kálmán végezte az ottani első őssejtbeültetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!