Belföld

2010.12.26. 13:02

Elázott a házuk, menniük kellett

Egy középkorú asszonynak, valamint nyolcéves és tizennégy éves fiának kell elhagynia otthonát vasárnap Újfehértón, miután vályogházuk falát eláztatta a víz. Velük együtt már heten kényszerültek lakásaikat hátrahagyni a belvíz miatt a szabolcsi kisvárosban.

MTI

A Bocskai utcán lévő épület hátsó része teljesen összeomlott, a tűzoltók markológép segítségével takarítják el a törmeléket - tapasztalata a helyszínen az MTI tudósítója. Az asszony elmondása szerint reggel fél nyolc körül észlelték, hogy mozog a mennyezet, s rövid idő múlva összeomlott a ház hátsó része. Senki sem sérült meg; a helyi önkéntes tűzoltók és az ácsok jelenleg a cserepeket szedik le a tetőről és belülről próbálják megtámasztani a még épen maradt falakat, hogy azok ne dőlhessenek tovább.
   
A ház állapota miatt a lakók nem maradhatnak, a három lakó az asszony édesanyjához költözik - mondta el Nagy Sándor, a település független polgármestere az MTI-nek. Hozzátette: az ingatlan egy olyan városrészben fekszik, ahol eddig nem okozott nagyobb problémát a belvíz.
   
 

Közben a település mályváskerti részén még mindig az utcákon, a kertekben és a pincékben lévő vízzel küzdenek a lakók. Már hat szivattyú működik folyamatos üzemben, s mintegy 1200 méter hosszú tömlőhálózattal próbálják az ingatlanoktól távolabb, elsősorban a környékbeli legelőkre vezetni a rengeteg vizet. A Kölcsey, a Görgey, a Munkás, és a Honvéd úton homokzsákokat töltenek az emberek, hozzájuk egy közcélú foglalkoztatottakból álló csoport is csatlakozott. A munkát a csapadék nehezíti: míg szombaton az esőben, addig vasárnap már havas esőben kell a mentesítést végezni.
   
A Bocskai utcáról kiköltöztetett családdal együtt már hét ember kényszerült elhagyni otthonát Újfehértón: korábban egy egyedülálló idős embert és egy szintén háromtagú családot helyzetek el önkormányzati bérlakásokban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!