Belföld

2010.11.24. 15:45

Megállapodott a kormány a kisebbségi önkormányzatokkal jövő évi finanszírozásukról

Megállapodott a kormány a kisebbségi önkormányzatokkal jövő évi finanszírozásukról - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkársága szerdán.

MTI

A közlemény szerint az államtitkárság újbóli egyeztetésre hívta az Országos Kisebbségi Önkormányzatok Szövetségét. A megbeszélésen a kormány képviseletében Latorcai Csaba nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár vett részt, és a tanácskozáson részletes tájékoztatást adott a 2011. évi költségvetés hazai nemzetiségekre vonatkozó fejezetéről, annak tételeiről. 

Latorcai Csaba a megbeszélésen bejelentette: olyan kiszámítható finanszírozási rendszert dolgozott ki az államtitkárság, amely hosszú távon tervezhetővé teszi a kisebbségi médiumok magyarországi működését.

A közlemény szerint a tanácskozás résztvevői közösen találtak megoldást arra, hogy hogyan lehet hatékonyan fellépni az "álönkormányzatokkal" szemben, amelyek visszaélnek az állami pénzekkel. 

Jövő év januárjában lép életbe az a kormányrendeletet, amely lehetővé teszi, hogy a kormány megvonja a finanszírozást az adóforintokkal visszaélő "álkisebbségi önkormányzatoktól".  A kormányrendelet olyan mutatókat tartalmaz, amelyek alapján egyértelműen kiderül, hogy a vizsgált önkormányzat élő közösség-e, vagy fiktív szervezet. A jövőben a kormány minden esetben figyelembe fogja venni a finanszírozás során valamennyi önkormányzat esetében a működését rögzítő jegyzőkönyveket, identitását tükröző nyelvhasználatát, és azt is, hogy végez-e valós oktatási vagy kulturális tevékenységet.

A kormány radikálisan csökkenteni fogja a kisebbségi önkormányzatok fix összegű úgynevezett alaptámogatását. A működési támogatás viszont jelentős mértékben nőhet azon kisebbségi önkormányzatok esetében, amelyek valós és érdemi munkát végeznek, hiszen a jövőben differenciáltan, konkrét feladatok elvégzése után kaphatják meg - áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik