Belföld

2010.11.29. 17:40

Elutasította az ügyészség a sümegi önkormányzat feljelentését

Elutasította a Tapolcai Városi Ügyészség a sümegi önkormányzat ismeretlen tettes elleni feljelentését - tájékoztatott Gulyás Ildikó, a Veszprém Megyei Főügyészség szóvivője hétfőn.

MTI

A feljelentést bűncselekmény gyanújának a hiánya miatt utasította el a városi ügyészség - tette hozzá a szóvivő. Elmondta: a feljelentés a megyei ügyészségre érkezett, ám onnan "áttették" a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező tapolcai ügyészségre. Az elutasító határozat ellen panasszal élhet a feljelentő - jegyezte meg Gulyás Ildikó.
   
Rátosi Ferenc, Sümeg független polgármestere múlt pénteken tájékoztatta az MTI-t arról, hogy szerintük az előző városvezetés alatt "tisztázatlan pénzkifizetések" történtek, s emiatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek a Veszprém Megyei Főügyészségen.
   
Közlése szerint városi arculattervezésre például több millió forintot fizetett ki az előző városvezetés, s a teljesítés nem állt arányban a kifizetett összeg mértékével. Egy cégcsoporttól pedig nem folytak be a közterhek - nem fizetett helyi adót a cég -, az önkormányzat nem tett semmit a behajtás érdekében, majd a cégcsoport megszűnt, s az adó behajthatatlanná vált. A polgármester kitért arra: egy másik cég ingatlanjára tartozás miatt fedezetül jelzálogjogot jegyeztek be az önkormányzat javára, ám a korábbi képviselő-testület azt később úgy törölte, hogy a cég a tartozását még nem rendezte.
   
Rátosi Ferenc tájékoztatott arról is, hogy az egykori püspöki palota rekonstrukciójával kapcsolatosan projektmenedzseri díjat kapott az előző fideszes polgármester és a két alpolgármester, noha ez szerinte jogtalan. Mint mondta, az egyik alpolgármester például idegenforgalmi szakértői, a másik műszaki ellenőri tevékenységért vett fel 100 ezer forint feletti összeget, noha a rekonstrukció még el sem kezdődött.
   
A polgármester közölte: 90 millió forintot kitevő kifizetetlen számlatömeget örökölt, s erről az előző képviselő-testület tagjai nem is tudtak, mert a volt polgármester nem tájékoztatta őket.
   
Bősze Ferenc veszprémi ügyvéd, a sümegi önkormányzat jogi képviselője az üggyel kapcsolatban múlt pénteken azt mondta az MTI-nek, hogy az ügyben a korábbi polgármester "érintettsége megkerülhetetlen".    
   
Rátosi Ferenc az ügyészség elutasító határozatáról hétfőn még nem tudott, az MTI-vel azt közölte, hogy konzultálnia kell a jogi képviselőjükkel.
   
Bősze Ferenc az MTI-nek hétfőn úgy nyilatkozott, nem ért egyet azzal, hogy a megyei ügyészség úgy "tette át" az ügyet Tapolcára, hogy arról őt, az önkormányzat jogi képviselőjét nem értesítette. Nehezményezte azt is, hogy a feljelentés ügyészségi elutasításáról az MTI munkatársától kellett értesülnie. "Érdemben akkor tudok válaszolni, ha olvastam az elutasítás indoklását" - mondta Bősze Ferenc.

Ezek is érdekelhetik