Belföld

2010.08.09. 18:10

Várhatóan több mint 1200 településen lesz kisebbségi választás

Várhatóan Magyarország több mint 1200 településén összesen mintegy 1800 kisebbségi választást már biztosan tartanak az október 3-i települési önkormányzati választással egy időben - közölte az Országos Választási Iroda (OVI) szóvivője a hétfő 16 órás adatok alapján. Négy évvel ezelőtt 1452 településen 2077 választást írtak ki.

MTI

Őrsi Gábor az említett határidőig összesített adatokról adott tájékoztatást, és arra hívta fel a figyelmet, hogy az adatok folyamatosan érkeznek be az OVI-hoz a választások kiírásáról, és a következő két napban még várhatóan változnak. Utalt arra is, hogy a kiírásokkal szembeni jogorvoslat is befolyásolhatja meg a végső adatokat.
   
Kisebbségi választást azok a helyi választási bizottságok írhattak ki, ahol az adott kisebbségi jegyzékbe legalább 30-an jelentkeztek (és a kiírás napján legalább 30-an is szerepeltek benne).
   
Budapest valamennyi kerületében tartanak legalább egy kisebbségi választást.
   
Az OVI adatai szerint jelenleg 228.796-an szerepelnek a kisebbségi jegyzékek valamelyikében; négy évvel korábban ez az adat nem érte el a 200 ezret (199.789).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!