Belföld

2010.08.19. 05:08

Rengett a föld Miskolcon (frissítve)

A Richter-skála szerint hármas erősségű volt a csütörtökön 3 óra 29 perckor észlelt miskolci földrengés, amelynek középpontja 15 kilométerre volt a borsodi megyeszékhelytől - közölte a Magyar Tudományos Akadémia Szeizmológiai Obszervatóriuma az MTI-vel.

MTI

 

  Az MTI tudósítójának jelentése szerint kétszer egymás után volt földrengés Miskolc környékén hajnalban; az első, erősebb rengés két-három másodpercig, az utána következő egy-két másodpercig tarthatott.
   
Puszta Sándor, az obszervatórium szeizmológusa az MTI-nek csütörtök reggel elmondta, hogy az országban több megfigyelő-műszerük is észlelte a földrengéseket. Többen telefonáltak is, és elmondták: azt érzékelték, hogy hullámzott velük az ágy, felébredtek a mozgásra, vagy lakásukban összecsörrentek a tárgyak. Károkról nem kaptak jelentést - tette hozzá.
   
Miskolctól néhány kilométerre délre augusztus 14-én és 17-én is észleltek földrengést, az előbbi erőssége a Richter-skála szerint 2,1 volt, az utóbbié pedig 2,5. A Baranya megyei Sellyén augusztus 17-én este remegett a föld, ott 3,5-es magnitúdójú volt a rengés.
   
Ismereteink szerint Magyarországon 1763-ban, Komáromban mérték a legnagyobb földrengést, annak magnitúdója körülbelül 6,3 volt. Akkor a város egyharmada elpusztult, több mint hatvanan meghaltak. Magyarországon a legutóbbi nagyobb, károkat is okozó földrengés 25 éve, 1985. augusztus 15-én Berhidán, a Balaton északi csücskében volt.
   
Magyarország nem tartozik a kiemelkedően földrengésveszélyes területek közé, mintegy évi száz rezgést mérnek a műszerek, ezek körülbelül tizedét lehet érezni. Leggyakrabban Kecskemét környékén, a Móri-árokban, a Jászságban és a Balaton északi felében mozdul meg a föld.

Ezek is érdekelhetik