Belföld

2010.08.03. 05:18

Diploma 13 millióért? Még lehet jelentkezni a pótfelvételire

Akinek van pénze, még a slágerszakokra is bekerülhet a pótfelvételivel, az álom eléréséhez nem kell kiemelkedő teljesítmény, csak rengeteg pénz - írja keddi számában a Magyar Nemzet.

MTI

A lap összeállította a pótfelvételi eljárásban meghirdetett legdrágább képzések listáját, amelyen az orvosi képzések és a gyógyszerész kurzusok viszik el a pálmát.
   
A legtöbbet annak kell fizetnie, aki a Semmelweis Egyetem fogorvosi képzésére vágyik: a félévente több mint 1,35 millió forintos tandíj azt jelenti, hogy a diploma megszerzése - 10 féléves kurzussal - egy lakás árát, több mint 13,5 millió forintot emészt fel.

Még egy hétig lehet jelentkezni pótfelvételikre

Még egy hétig jelentkezhetnek a diákok a pótfelvételi keretében meghirdetett képzésekre; akik az általános  eljárásban nem kerültek be felsőoktatási intézménybe, azok most egyetlen helyet jelölhetnek meg a felvételi kérelmükben.

A szeptemberben kezdődő tanévre egyelőre több mint 42 ezer diákot nem vettek fel a 140 ezer jelentkező közül.A diákok több mint 400 szakon mintegy 2.500 költségtérítéses finanszírozási forma közül választhatnak. A mostani felvételin azonban csak azok jelentkezhetnek, akik az általános eljárásban nem adtak be jelentkezést, vagy jelentkeztek ugyan, de nem nyertek felvételt egyetlen felsőoktatási intézménybe sem. Szintén lényeges, hogy csak egy intézménybe és egy képzésre lehet jelentkezni.
Az általános eljáráshoz hasonlóan a pótfelvételi eljárásban is kétféleképpen nyújtható be a jelentkezés: elektronikusan, az e-felvételi felületén keresztül, vagy a jelentkezési lap kitöltésével és postára adásával. A pótfelvételire külön jelentkezési lap készült, amelyet a képzéseket meghirdető felsőoktatási intézményekben, valamint az Educatio ügyfélszolgálatán lehet beszerezni.
   
A jelentkezéshez csatolni kell mindazokat a bizonyítvány- és oklevélmásolatokat, igazolásokat, amelyeket a felsőoktatási intézmények a Felsőoktatási felvételi tájékoztatóban a kérelem elbírálásához, a pontszámításhoz szükséges dokumentumként megjelöltek.
   
Az elektronikus úton jelentkezőknek a kitöltés után ki kell nyomtatniuk a hitelesítő adatlapot, majd azt aláírva postázniuk kell, a legkésőbb 2010. augusztus 12-ig. 
A jelentkezést, az e-jelentkezők esetében a hitelesítő adatlapot és - ha nem a felületen töltik fel - a dokumentummásolatokat az Oktatási Hivatal címére (1443 Budapest, Pf. 220) kell eljuttatni. A pótfelvételi jelentkezés határideje: 2010. augusztus 10.
   
Az eljárás alapdíja 5 ezer forint, amelyet a jelentkezési laphoz tartozó csekken vagy banki átutalással lehet befizetni. Azok a jelentkezők, akik hátrányos helyzetüket, illetve halmozottan hátrányos helyzetüket megfelelően igazolják, a felsőoktatási pótfelvételi eljárás alapdíja 50 százalékának, illetve 100 százalékának megfelelő összegű költségmentességben részesülnek.
   
A pontatlanul kitöltött, hiányos jelentkezések - az eljárás rövid határideje miatt - a felvétel elutasítását vonhatják maguk után, ezért különösen fontos, hogy a jelentkezők olyan telefonszámot, e-mail címet adjanak meg, amelyen sürgős esetben elérhetők.
   
Ha a felsőoktatási intézmények alkalmassági, gyakorlati vizsgát vagy - elsősorban mesterképzésekben - felvételi vizsgát írnak elő, azt a pótfelvételi hirdetményben jelzik és megadják annak időpontját is. Az idő rövidsége miatt a vizsgára külön behívó levelet nem küldenek.
   
A pótfelvételi ponthatárait augusztus 27-én állapítják meg.
   
A jelentkezéskor érdemes figyelembe venni, hogy azokon a szakokon, amelyeket már a 2010. évi általános eljárásban is meghirdettek, a pótfelvételi ponthatár nem lehet alacsonyabb a július 22-én meghatározott költségtérítéses pontszámnál. Ha az adott szakon eddig nem indult költségtérítéses képzés, a ponthatár akkor sem lehet alacsonyabb a jogszabályi minimumnál - alapképzési szakok esetén 200 pontnál, felsőfokú szakképzés esetén 140 pontnál.
   
A felvettek a felvételi határozatot, a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókat a felsőoktatási intézménytől kapják meg 2010. szeptember első napjaiban.

Ezek is érdekelhetik