Belföld

2010.07.07. 18:39

Nagy bajban a Magyar Televízió

A Magyar Televízió augusztusban már nemcsak az úszó Európa-bajnokság közvetítését, hanem a műsorkészítést és a munkabéreket sem tudja tovább finanszírozni.

MTI

A Magyar Televízió (MTV) szerdai közleménye szerint a Magyar Televízió Közalapítvány volt kormánypártok által delegált kurátorai nem engedélyezték a köztévé folyamatos működését biztosító külső forrás bevonását, mert "ellenszavazatokkal blokkolták" a könyvvizsgáló és a felügyelőbizottság által javasolt banki hitel felvételét.
   
A politika újabb lépést tett az MTV tönkretétele felé - fogalmaznak a közleményben, amely idézi Medveczky Balázs, a köztévé ügyvezető alelnökének szavait: "Akik most távozóban felperzselik maguk mögött a földet, sem érdemi indoklással, sem más javaslattal nem álltak elő. Ez a viselkedés nemcsak ésszerűtlen és felelőtlen, hanem méltatlan a demokráciához is."
   
A közleményben kifejtik, hogy a könyvvizsgáló és a felügyelőbizottság azért javasolta egymilliárd forint összegű banki forrás bevonását, hogy a köztévé teljesíteni tudja a médiatörvényben előírt kötelezettségeit, hogy augusztusban is folytatódhasson a közszolgálati műsorok gyártása, valamint hogy a cég fizetni tudjon dolgozóinak.     Az augusztusi úszó Európa-bajnokság közvetítése szintén olyan, több százmillió forintos kötelezettség, amelytől az MTV-nek nincs lehetősége elállni, noha a politikai döntések következtében a költségeit sem tudja kifizetni - olvasható a dokumentumban, amelynek közlői szerint "az előző parlamenti többség sodorta a csőd szélére a köztelevíziót".
   
Az MTV közleménye kitért arra, hogy a zrt. 2005 óta minden évet nyereséggel zárt, idén a kiadásaiból három milliárd forintot farag le. Gazdálkodása annak ellenére kiegyensúlyozott, hogy a 2009-es, kilenc és fél milliárd forintos költségvetési megszorítás bevezetését nem előzte meg hatástanulmány. "Azok a pártok, amelyek egyedül a Magyar Televíziót sújtották ezzel a példátlan büntetéssel, az új médiatörvény elfogadása előtt még utoljára élnek a hatalmukkal és most azt akadályozzák meg, hogy a köztelevízió maga találjon - átmeneti - megoldást a politika okozta károkra" - fogalmaztak a közleményben.
   
Az idei takarékossági intézkedésekről a közleményben az olvasható: az MTV-nél csökkentették a szervezeti egységek költségkeretét, szinte teljesen megszüntették a külső műsorgyártást, inkább alacsony költségvetésű stúdióműsorokra és az archívumra támaszkodnak, valamint csökkentették a vezetői juttatásokat és folyamatos létszámcsökkentést hajtanak végre.
   
Az MTV-t felügyelő Magyar Televízió Közalapítvány szerdai ülésén az MSZP és az SZDSZ által delegált kurátorok tartózkodó, illetve nem szavazataival a testület az MTV menedzsmentjének előterjesztéséről úgy döntött, hogy nem engedélyezi a köztévének az egymilliárd forintos banki hitelfelvételt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!