Belföld

2010.07.02. 11:34

Feljelentést tett a Jobbik az "AVH" főigazgatója ellen

Hivatali visszaélés és becsületsértés bűntette miatt feljelentést tett Staudt Gábor, a Jobbik országgyűlési képviselője pénteken a Legfőbb Ügyészségen Balajti László, az általa AVH-ként emlegetett Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) főigazgatója ellen azzal összefüggésben, hogy pártja négy országgyűlési képviselője a C típusú átvilágítás során keletkezett szakvélemények alapján nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

MTI

Staudt Gábor az igazságügyi palota előtt tartott sajtótájékoztatóján bejelentette: egyúttal az adatvédelmi biztoshoz is fordul a szakvélemények nyilvánosságra hozataláért és az egész rendszer felülvizsgálatáért.
   
Közölte azt is, hogy péntek reggel időpontot kért Pintér Sándor belügyminisztertől, mert - mint mondta - személyesen szeretné tisztázni vele a történteket. Az a meggyőződése, hogy a történtek miatt személyesen Balajti László, "a Gyurcsány-rezsim" által itt hagyott főigazgató a felelős - tette hozzá. A tárcavezető titkárságáról visszahívást ígértek a számára - jegyezte meg.
   
"Ez az egész ügy, most már lassan azt kell mondjam, hogyha nemzetközi viszonylatba kerül, akkor egész Magyarországnak súlyosan árthat, és ezért én nagyon bízom benne, hogy a belügyminiszter úr amint megismeri ezeket az iratokat, akkor rögtön korrigálni fogja a helyzetet, és helyreállhat a törvényes rend" - fogalmazott a jobbikos politikus.
   
Az ügy előzményeit, a szakvéleményben foglaltakat firtató újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: bár véleménye szerint közérdekű adatokról van szó, ennél többet nem mondhat. Úgy fogalmazott: csak "véleménynyilvánítások", "jogszabályba nem ütköző tevékenységek" alapján mondták ki róluk azt, hogy ők kockázatot jelentenének, s ezért is kérték, hogy hozzák nyilvánosságra ezeket a szakvéleményeket. Mint fogalmazott, ha ez megtörténik, az emberek is láthatják majd, hogy "a Gyurcsány-rezsim hogyan próbál tovább élni". Hozzátette: reméli, hogy már nem sokáig megy így tovább, és a felelős, Balajti László "elnyeri méltó büntetését" ebben az ügyben.
   
Staudt Gábor arra az újságírói kérdésre, hogy a nemzetbiztonsági bizottsághoz fordulnak-e az ügyben, azt mondta: oda a belügyminisztertől kerülhet az ügy, ha felterjeszti, mert nem saját hatáskörben oldja meg a problémát.
   
A bizottsági helyekről azt mondta: Vona Gábor fenntartotta a jelöléseket, de egy ideiglenes megoldással igyekeznek élni Rubi Gergely révén. Így, ha az ügy a bizottság elé kerül, már lesz a Jobbiknak is képviselője a bizottságban - emelte ki.
   
Balla Gergő, Endrésik Zsolt és Schön Péter a honvédelmi és rendészeti, Staudt Gábor pedig a nemzetbiztonsági bizottságban képviselné a Jobbikot. A párt azonban nem marad delegált nélkül a testületekben, mivel a rendészeti bizottságba jelölt Rubi Gergely átvilágítása már lezárult, a nemzetbiztonságiba pedig átmenetileg olyan politikust küldenek, aki átment az ellenőrzésen - mondta Staudt Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!