Belföld

2010.05.17. 14:25

Veszélyhelyzetet hirdetett a kormány Borsodban (frissítve)

Egyszerre tetőzik a Sajó, a Hernád és a Bódva Észak-Magyarországon, Baranyában három települést zárt el a víz, egy somogyi iskolában tanítási szünetet kellett elrendelni, országszerte ezreket kellett kitelepíteni, akadozik vasúti és közúti közlekedés. Hétfői helyzetkép.

MTI


Veszélyhelyzetet hirdetett a kormány Borsod árvíz sújtotta térségeire


Veszélyhelyzetet hirdetett ki az ügyvezető kormány Borsod-Abaúj-Zemplén megye mindazon térségére, amelyet árvíz sújt - jelentette be Bajnai Gordon Miskolcon hétfőn.
   
Az ügyvezető miniszterelnök úgy fogalmazott: ilyen esetben gyorsabban jutnak anyagi segítséghez a védekezők.
   
A megyében jelenleg több mint hatvan településen védekeznek az ár ellen.
   
Bajnai Gordon példásnak nevezte a védekezést, a katasztrófavédelem ellátja munkáját, rendőrök, polgári védelmi és vízügyi szakemberek, civilek segítik a munkát, sok az önkéntes, akiknek külön is köszönetet mondott.
   
Emberemlékezet óta nem volt ilyen árvíz, özönvízszerű eső, belvíz, szélvihar az országban, egyszerre több helyen akadozik a közlekedés - mondta.
   
Az országban mindenki megmozdult nagyon sok önkéntes is részt vesz a mentésben, bajban ismerszik meg a barát, mindenhonnan jön segítség, jönnek szakemberek, rendőrök - tette hozzá.
   
A kormány nem érzi magát ebben a helyzetben ügyvezetőnek, teljes hatáskörben jár el feladatában, és Borsod mindazon térségére, amelyet az áradat fenyeget, veszélyhelyzetet rendelt el - tette hozzá Bajnai Gordon.
   
A védekezés költségét központi forrásból fedezik, menteni kell a menthetőt - mondta az ügyvezető kormányfő, itt Borsodban a legsúlyosabb a helyzet, ez indokolta a veszélyhelyzet kihirdetését.

800 millió forint van a vis maior keretben


Nyolcszáz millió forint áll rendelkezésre az önkormányzati tárca vis maior keretében - mondta Varga Zoltán ügyvezető önkormányzati miniszter a Kormányzati Koordinációs Bizottság (KKB) hétfő délutáni rendkívüli ülése után Budapesten.
   
A kormány veszélyhelyzetet hirdetetett ki Borsod megye árvíz sújtotta térségére, a Sajó, a Bódva és a Hernád mentén. A megyében jelenleg több mint hatvan településen védekeznek az ár ellen.
   
Varga Zoltán közölte, forrásokat kell a védekezés költségeire átcsoportosítani, jelenleg az önkormányzati tárca vis maior keretében 800 millió forint áll rendelkezésre, amely összeg "azonnal mozgósítható". A polgármesterek előleget kérhetnek az árvízi védekezés költségeire.
   
A tárcavezető hozzátette: a veszélyhelyzet kihirdetése a védekezési munkálatokat nem befolyásolja, de nagyobb lehetőséget ad a védekezést irányító polgármestereknek. A védekezés költségeit a veszélyhelyzet kihirdetésétől kezdve az állam állja - tette hozzá.
   
Kóthay László ügyvezető vízügyi szakállamtitkár elmondta, valószínűleg a veszélyhelyzetet - az előrejelzések szerint - a hét végéig fenntartják, hiszen az eddig mért legmagasabb vízállásoknál is magasabb lesz a folyók vízszintje Borsodban. Úgy fogalmazott, hegyvidéki vízgyűjtőkről lévén szó, gyorsan, nagy sebességgel jön a víz, és a talaj is telítődött, így a föld sem tudja felszívni a csapadékot.
   
A meteorológiai szolgálattól kapott információik szerint az elkövetkező napokban 30-40 milliméter csapadék várható, amelyből hétfőn és kedden 20-25 milliméter fog esni területi átlagban Magyarországon - tette hozzá.
   
A magyarországi folyókon 624 kilométeren van árvízi védekezés, ebből 400 kilométeren harmadfokú a készültség.
   
Bajnai Gordon ügyvezető kormányfő Miskolcon azt mondta, emberemlékezet óta nem volt ilyen árvíz, özönvízszerű eső, belvíz, szélvihar az országban, egyszerre több helyen akadozik a közlekedés.
   
A kormány nem érzi magát ebben a helyzetben ügyvezetőnek, teljes hatáskörben jár el feladatában, és Borsod mindazon térségére, amelyet az áradat fenyeget, veszélyhelyzetet rendelt el - tette hozzá Bajnai Gordon.
   
A védekezés költségét központi forrásból fedezik, menteni kell a menthetőt - mondta az ügyvezető kormányfő, itt Borsodban a legsúlyosabb a helyzet, ez indokolta a veszélyhelyzet kihirdetését.


OLDALTÖRÉS: Több száz millió forint kárt jelentettek be a biztosítóknakTöbb száz millió forint kárt jelentettek be a biztosítóknakTöbb száz millió forint kárt jelentettek be a biztosítóknakTöbb száz millió forint kárt jelentettek be a biztosítóknak

A hétvégi viharok nyomán több száz millió forint kárról érkezett bejelentés a biztosítókhoz, amelyek kárszakértői megemelt létszámmal dolgoznak a vihar és a felhőszakadás okozta károk felmérésén.
Az AEGON Magyarország arról tájékoztatta hétfőn az MTI-t, hogy a viharok és felhőszakadások miatt eddig mintegy 100 millió forint kárról érkezett bejelentés. Hétfőn délelőtt ezer bejelentést regisztrált a társaság, a nap végére mintegy 3500-4000-rel számolnak. Az AEGON 1,1 milliárd forintra becsüli az ügyfeleit érintő károkat, a teljes kár pedig elérheti a 4 milliárd forintot.
   
A tapasztalatok szerint ilyenkor mindenki a mentéssel és a további károk elhárításával van elfoglalva, a káreseményeket követő egy-két napban a károknak 60 százalékát jelentik be. A legtöbben eddig Budapestről és környékéről jelentkeztek, ám az AEGON arra számít, hogy a hétvégi vihar által ismét leginkább érintett Miskolc környéki településekről érkezik majd a legtöbb bejelentés.
   
A legtöbb bejelentés a vihar és a felhőszakadás- árvíz okozta károkról érkezett, elsősorban elöntéses- és tetőszerkezeti károk keletkeztek, az átlagos kárösszeg a bejelentések alapján meghaladja a 90 ezer forintot.
   
Az AEGON minden ötödik bejelentést telefonon rendez, vagyis a kártérítést külön kárszemle nélkül átutalja ügyfele bankszámlájára. Szemleköteles károk esetén a kárszakértők a bejelentéstől számított 24 órán belül felveszik a kapcsolatot az ügyféllel, akik a szemlét követően a banki átutalási időnek megfelelő átlagosan 4 nap alatt hozzájuthatnak a kártérítéshez.
   
A Generali-Providencia Biztosító Zrt. biztosító arra kéri ügyfeleit, hogy a vihar következményeinek, a közvetlen élet- és balesetveszély mielőbbi elhárítása, valamint a kárenyhítés és a további károk megelőzése érdekében ne várják meg feltétlenül a kárszakértő jelentkezését, hanem a "jó gazda gondossága" elvet követve nyugodtan kezdjék meg a helyreállítást, valamint ha tehetik, fotózzák le a kár helyszínét - közölte a biztosító hétfőn az MTI-vel.
   
A Generali hétfőn délután 4 óráig 2.200 kárbejelentést regisztrált  körülbelül 300 millió forint értékben, és a kárbejelentés megkönnyítése érdekében a 48 órás kárbejelentési kötelezettséget 2 hétre növelték.
   
Az eddig regisztrált károk alapján a legnagyobb károk Miskolcon, Sátoraljaújhelyen és Szikszón voltak, mindkét településen felhőszakadási károkat jelentettek. Sátoraljaújhelyen a kár mértéke 30, Szikszón 15 millió forint. A hétvégi vihar elsősorban Pest, Borsod és Győr-Moson Sopron megyében okozta a legtöbb kárt.
   
A biztosító a következő napokban növekvő számú, akár a több ezret is elérő kárbejelentésre és több százmillió forintos kárkifizetésre számít.
   
A K and H Biztosítóhoz hétfőn délelőtt 10 óráig közel 400 káreseményt jelentettek a hétvégi károk kapcsán és a kárbejelentések folyamatosan érkeznek az egész ország területéről. A napokban beérkező bejelentések becsült kárösszege elérheti a 20 millió forintot.
   
A biztosító közlése szerint a tavalyi három nagy júniusi vihar során összesen1.724 kárbejelentést érkezett hozzájuk, és a viharkárokra összesen több mint 168 millió forint biztosítási összeget fizettek ki.
   
A Groupama Garancia Biztosító legfrissebb adatai alapján a hétvégi viharok kárbejelentéseinek száma eddig mintegy 1.000 darabot tesz ki közel 100 millió forint értékben. A kárfelmérést egyelőre nehezíti, hogy számos terület egyáltalán nem közelíthető meg, illetve ami igen, az is víz alatt áll, így a végleges kár még nem állapítható meg.
   
A kisebb értékű, 100.000 forint alatti károk esetén a Groupama Garancia Biztosító is alkalmazza a telefonos kárrendezést, amelyek gyorsított ütemben, egy-két napon belül kifizetésre kerülnek, nagyobb károknál pedig szükség esetén kárelőleget fizet a társaság.
   
Az Allianz Hungária Zrt. vezérigazgató-helyettese, Horváth Andrea az MTI-nek elmondta: biztosítójukhoz mintegy 3.000 kárbejelentés érkezett, a várható kárkifizetés összege megközelíti a 250 millió forintot. Tekintettel a rendkívüli időjárásra az Allianz téríti a homlokzati vakolatokban, hőszigetelésekben és előtetőkben keletkezett károkat is. A viharkároknál az Allianznál is lehetőség van telefonos kárrendezési eljárásra.

 

OLDALTÖRÉS: Elzárt falvak, bezárt iskola

Több településre nem jutott el a posta

Több településre nem jutott el a posta

Több településre nem jutott el a posta


Több településre nem jutott el a posta hétfőn az árvíz, a belvíz és a viharkárok miatt - mondta Tomecskó Tamás, a Magyar Posta szóvivője. Beszámolója szerint ez azért is okozott komoly problémát, mert hétfőn volt esedékes több helyen is a nyugdíjak kézbesítése. A postások mindent megtesznek azért, hogy eljuttassák a küldeményeket a címzettekhez; azokon a helyeken, ahol kitelepítették a lakosokat és a polgármesteri hivatal tájékoztatást tud adni arról, hogy hova mentek a település lakói, ott a postások az új helyekre viszik el a küldeményeket, illetve ott adják át a nyugdíjakat.
   
Nem sikerült a hétfői kézbesítés a postának többek között Tornabarakonyon, Tornaszentandráson, a nyugat-magyarországi Tarróson, Ófalun; ugyancsak ez a helyzet Pécs egyes részeiben. Tökön az áramszünet miatt maradt zárva a posta hétfőn.

Nágocson balesetveszélyesé vált az iskola, nem lesz tanítás

A Somogy megyei Nágocson hétfőn kétnapos tanítási szünetet rendeltek el a vihar okozta károk miatt, a tető is beázott, ezért a polgármester balesetveszélyesnek nyilvánította az iskola épületét és a fákkal sűrűn beültetett parkot, miután hatalmas fákat csavart ki gyökerestől a szél.
   
Pál Imréné polgármester az MTI-t arról is tájékoztatta, hogy a tűzoltók javaslatára kiürítették az anyaotthon egyik szárnyát, attól félve, hogy a viharos szélben megdőlt fenyő rázuhan az épületre.
   
Mint arról beszámolt, egy kidőlt fa elszakította egy villanyvezetéket, így hajnali három órától délután kettőig nem volt áram a faluban.
   
Két kéményt is ledöntött a szél, három fát is kellett kivágni, és ez a sors vár másik háromra, amelyek lakóházakat veszélyeztetnek - sorolta tovább a károkat a polgármester. Az egyikben egy négygyerekes család lakik, ők az épület egy távolabbi részébe húzódtak, amíg megérkezik a segítség és kivágják a viharban megdőlt hatalmas fenyőfát - fűzte hozzá Pál Imréné. Hangsúlyozta: az emberek segítenek egymásnak a károk felszámolásában, és a közhasznú munkások is folyamatosan dolgoznak.


Három elzárt település Baranyában

Három település megközelíthetetlen a megáradt Baranya csatorna miatt - tájékoztatta a Baranya megyei katasztrófavédelem hétfőn az MTI-t.
   
Közlésük szerint a Vázsnok, Tarrós és Vásárosdombó felé vezető utat árasztotta el a megáradt Baranya csatorna. Mindhárom település a 611-es út mentén fekszik, s Sásddal szomszédosak, ahol éppen a legsúlyosabb a helyzet Baranyában. Itt csónakkal közlekednek a mentésben dolgozók.     A városban több embert ki kellett költöztetni. A települést csak a 66-os úton északi irányból lehet megközelíteni.

 

OLDALTÖRÉS: Vésztározókat nyitnak meg Szolnok megyében


Vésztározókat nyitnak meg Szolnok megyében


Vésztározókat nyitnak meg Szolnok megyében


Vésztározókat nyitnak meg Szolnok megyében

Árapasztó tározókat nyit a Zagyva Jász-Nagykun-Szolnok megyei szakaszán a helyi védelmi bizottság, miután minden idők legnagyobb árhulláma vonul le a folyón - jelentette be hétfőn rendkívüli sajtótájékoztatón, a szervezet vezetője Szolnokon.

Fejér Andor elmondta, hogy a kialakult helyzetet értékelve a bizottság úgy határozott: az árvíz szintjének csökkentése érdekében intézkednek a jásztelki, és szükség esetén a borsóhalmi vésztározó megnyitásáról.
   
Az e célra kijelölt mezőgazdasági területek elárasztása nyomán hétfőről keddre virradó éjszaka a becslések szerint a vártnál 30-50 centiméterrel alacsonyabban tetőzik a Zagyva és a Tarna Szolnok megyében - közölte a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság irányítója. Lovas Attila szerint a Zagyva főágán, Jászteleknél előreláthatólag így is meghaladja majd a vízállás ez eddig mért legmagasabb szintet.
   
Lovas Attila szerint a Köti-kövízig munkatársai jelenleg összesen 800 méter hosszon építenek nyúlgátat, illetve magasítják a töltést.  
   
Jászberényben hétfő délután várhatóan két utat is lezárnak két belvárosi Zagyva-híd közelében - tájékoztatott a védelemvezető, aki utalt rá, hogy váratlan helyzetekre is felkészültek: az igazgatóság ehhez megfelelő létszámmal, munkaeszközzel és technikával rendelkezik. A megyéből akár 84 tűzoltó és 8 ezernél több civil segítségét is igénybe vehetik a védekezés során.
   
Az igazgatóság közleményéből az is kiderül: a Köti-kövízig 20 ezer homokzsákkal segíti a Heves megyei önkormányzatok védekezését és további tízezer homokzsákot biztosított a Sajó és a Hernád mentén zajló munkálatokhoz. Utóbbi területre 102 Szolnok megyei szakembert is átvezényeltek, akik azonban hazatérve hétfő estétől már a Zagyva mentén lépnek szolgálatba.
   
Újságírói kérdésre Lovas Attila hangsúlyozta: Szolnok biztonságát a mellékfolyókon levonuló árhullám nem veszélyezteti.

OLDALTÖRÉS: Buzgárok, csurgások Edelényben

 

 

 

Buzgárok, csurgások Edelényben

Megjelentek a buzgárok, csurgások a Bódva mentén, a Borsod megyei Edelényben több százan védekeznek; az edelényi ifjúsági ház igazi "velencei" hangulatot nyújt, a cölöpökön  álló épület alatt hömpölyög a folyó - számolt be a helyszínről az MTI tudósítója.

Az árvíz sújtotta településekre megérkeztek a "katasztrófaturisták", akik fotóznak, videóznak.  
   
Edelényben a védelmi erők négy szintnyi homokzsákkal magasították meg a töltést, de már azok tetején is néhol átfolyik a víz. Az emberek fáradtak, kimerültek, hiszen éjjel is dolgoztak.
   
A folyó környékén lévő utcákban szivattyúznak. Egy idős férfi az MTI tudósítójának azt mondta: a legutóbbi - áprilisi - áradás idején úgy gondolta, ettől már nem lehet hatalmasabb a folyó, ám most ismét sikerül rekordot döntenie.
    
A vízügyi szakemberek folyamatosan járják a töltést, figyelik az állapotát, s ha bárhol észrevesznek egy kis átszivárgó, csordogáló vizet, azonnal intézkednek. A helyi védelmi bizottság vezetője úgy fogalmazott: megvédik Edelényt, és bár még nem tetőzött a folyó, kitartanak.
   
A Borsod megyei Szendrőben hatvan-hetven ingatlant veszélyeztet az árvíz, eddig hét családot kellett kiköltöztetni, de további kitelepítésekre kell számítani - mondta Szaniszló János szendrői polgármester. Homokzsák, homok és minden eszköz rendelkezésre áll - tette hozzá.
   
Megjegyezte: a Rakacai víztározóból a szifonrendszer engedi a vizet, hiszen óriási vízmennyiséget tart. Ez is a Bódvába érkezik, és nehezíti a helyzetet, de ezt nem lehet leállítani, hiszen a tározó biztonsági rendszere egy bizonyos víztömeg után automatikusan működésbe lép. Akkor áll le csak, ha a megadott szint alá csökken a vízmennyiség - magyarázta.

OLDALTÖRÉS: Tűzoltók indulnak Borsodba a fővárosból

 

 

 

Tűzoltók indulnak Borsodba a fővárosból

Negyvenöt tűzoltó indul hétfőn a fővárosból segíteni Borsod-Abaúj-Zemplénbe az ottani áradások miatt; a csapat egyik fele Miskolcon, a másik a Sajó menti településeken segédkezik majd az árvíz elleni védekezésben és az ingatanokat ért károk elhárításában.

Dobson Tibor, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság szóvivője az MTI-nek azt mondta: a fővárosi tűzoltóság állományából összeállított, hétfő délután két járművel útnak induló csapat egy része szabadnapos tűzoltó, illetve olyan, aki már korábban részt vett árvízi védekezésekben.
   
Bende Péter vezérőrnagy, fővárosi tűzoltóparancsnok, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke az MTI-nek azt mondta: felkéri az ország önkéntes, létesítményi és hivatásos önkormányzati tűzoltóságok tagjait, hogy a viharkárok elhárításában önkéntes felajánlással, szabadidejükből, elsősorban lakóhelyük vagy annak közelében vegyenek részt.

A Magas-Tátrában havazott, másutt árvízveszély, áradás van Szlovákiában

Helyenként már több mint félméteres hó hullott a Magas-Tátrában, ahol az 1400 méter tengerszint feletti magasságban a kora reggeli órák óta folyamatosan havazik.

Május közepén a havazás már a Magas-Tátrában is aránylag ritkaságnak számít. Az alacsonyabban fekvő helyeken pedig a Tátrában is sűrűn esik az eső. Az erős szélvihar hétfőre virradóra legalább harminc fát tépett ki a földből. Milan Lizuch, a lavinamegelőzési központ munkatársa szerint a hó vizes és nehéz, s a többnyire sziklás terepeken egyelőre nincs lavinaveszély.
   
Kelet- és Közép-Szlovákiában számos helyi patak kilépett medréből, s elárasztotta a mezőgazdasági területeket, pincéket, házakat, utakat. Az önkormányzatok homokzsákokat osztogatnak a veszélyeztetett lakosoknak, hogy elsáncolják velük lakóhelyüket.
   
A Szlovákiai Hidrometeorológiai Intézet déli jelentései szerint több mint egy tucat folyón és patakon harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. Országszerte folyamatosan dolgoznak a tűzoltók, akik a közszolgálati rádió jelentése szerint nem győzik szivattyúzni a vizet az elöntött pincékből.
   
A kassai régióban a Tarca, a Bódva, az Ida, az Olsva, a Hernád és a Ronyva mentén van érvényben harmadfokú árvízvédelmi készültség. A besztercebányai régióban a Rima, a Szuha, a Balog, a Litava és a Tisovník mentén kritikus a helyzet. A pozsonyi régióban a Chvojnica és a Teplica patakok, valamint a Miava, valamint a Súri-kanális szintje emelkedett jelentősen.
   
Másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Turóc, a Gortva, a Kürtös, a Korpona, az Ipoly, a Gölnic, az Ondava és a Laborc mentén.
   
A Morva folyó emelkedő vízszintje miatt két cseh-szlovák határátkelőt le kellett zárni.
   
A szlovák vasúti társaság közölte: néhány vasúti szakasz megrongálódott, illetve víz alá került, ezért több szerelvény nem, vagy csak késéssel, illetve kerülővel  közlekedik. A veszélyeztetett szakaszokon a vonatokat buszjáratokkal helyettesítették. Pontos információkat a vasútállomásokon lehet beszerezni - közölte Milos Cikovsky, a szlovák államvasutak kommunikációs osztályának igazgatója.

 A Baranya-csatorna áradása miatt lezárták a Pécset Kaposvárral összekötő 66. számú főutat.

Újabb utak víz alatt Borsodban

Három út egy-egy szakasza vált járhatatlanná vízátfolyás miatt hétfőn Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol eddig mintegy tucatnyi utat zártak le az esőzés, illetve a megáradt folyók miatt.

A közútkezelő társaság megyei ügyeletének tájékoztatása szerint a Sajó áradása miatt zárták le hétfőn kora délután a Sajóecseg-Boldva közötti út egy szakaszát.
   
Ugyancsak járhatatlanná vált a Hernád áradása miatt Bőcs község belterületén a Sajólád és Bőcs közötti út, miként nem lehet közlekedni Szikszó belterületén a Vadász-patak áradása miatt a 3-as út egy másfél kilométeres szakaszán.

OLDALTÖRÉS: Víz alatt Sátoraljaújhely egy része


Víz alatt Sátoraljaújhely egy része - kitelepítések


Víz alatt Sátoraljaújhely egy része - kitelepítések


Víz alatt Sátoraljaújhely egy része - kitelepítések

Emberek százait telepítették ki a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sátoraljaújhely víz alatt lévő részeiből a megáradt és kiöntött Ronyva patak miatt .

Szamosvölgyi Péter, a város polgármestere, a helyi védelmi bizottság elnöke azt közölte újságírókkal: kezdeményezi, hogy a várost nyilvánítsák katasztrófa sújtotta területté, hiszen huszonkét utca, a település területének közel egyharmada víz alá került a Ronyva patak áradása miatt.
   
A házukból kitelepítetteket iskolákban, kollégiumokban helyezték el, többen rokonaiknál, ismerőseiknél  találtak ideiglenes szállást, volt, akit csónakkal menekítettek ki otthonából.
   
Az árvíz elleni védekezésben a helyiek mellett kisvárdai tűzoltók is segédkeznek.

Veszélyben az ivóvízellátás Sásdon

Alternatív megoldást kell találni Sásd ivóvízellátására, mert az esőzés következtében a kisvárosban lehetetlenné vált a vezetékes hálózat üzemeltetése - közölte a baranyai védelmi bizottság hétfő délelőtt az MTI-vel.

Tóth György, a bizottság katasztrófa-elhárítási operatív törzsének vezetője arról tájékoztatott, hogy Sásd elektromos vízműberendezései víz alatt állnak, ennek következtében képtelenek ellátni feladatukat. Hozzátette: a védelmi bizottság hétfői intézkedései nyomán a lakosságot lajtoskocsikból látják el vízzel, vagy Budapestről zacskós vizet hozatnak a számukra.
   
Hargitai János, a bizottság elnöke hétfőn levélben fordult Varga Zoltánhoz, a Kormányzati Koordinációs Bizottság elnökéhez, hogy honvédségi járműveket kérjen a Sásdon zajló védekezéshez.
   
Sásd egy részét elöntötte a Baranya-csatorna, néhol csónakkal közlekednek a mentésben dolgozók. A városban tíz házból tizennyolc embert ki kellett költöztetni. A települést a 66-os úton, Oroszló irányából már nem lehet megközelíteni autóval, a rendőrök elterelik a forgalmat.

Somogyban csaknem 450 riasztás kaptak a tűzoltók

A somogyi tűzoltók szombat óta csaknem 450 riasztás kaptak a viharos erejű szél és a folyamatos esőzés okozta károk miatt - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság hétfő délelőtt az MTI-vel.

Az elmúlt napok esős, viharos időjárása a megye teljes területét érintette, több helyütt jelentős károkat okozott - mondta Heizler György katasztrófavédelmi igazgató. A Balaton térségében a fő problémát a tó magas vízállása, a nagymennyiségű csapadék és az erős szél együttes hatása jelentette, a károk legnagyobb része a Balaton-parton történt - tette hozzá.
   
Közlése szerint a folyamatos esőzés következtében a talaj több helyen felázott, ami a viharos széllel társulva fákat döntött az utakra, vasúti és közellátási villanyvezetékekre. A vihar okozta károk miatt a Balaton déli partján hétfőn is áll a vasúti forgalom, a házakra dőlt fák néhány helyen olyan súlyosan károsították az épületeket, hogy a lakókat ki kellett költöztetni.
   
Heizler György arról is beszámolt, hogy vasárnapra a patakok telítődtek vízzel, így tizenöt helyen a kiöntés ellen kellett védekezni. Volt, ahol vízelvezetéssel, homokzsákokkal, Berzencén pedig a vasúti töltés átvágásával sikerült megvédeni a veszélyeztetett lakóházakat. Lipótfán átszakadt a halastó gátja, négy családot ki kellett telepíteni. A Kapos-folyó vasárnap kora este 2067 centiméteren állt, a vízszint óránként 7-8 centiméterrel nő.
   
A katasztrófavédelem és a tűzoltóságok munkatársai folyamatosan dolgoznak a káreseteknél, több helyen a szabadnapos kollégákat is berendelték, a tartalék egységeket hétfő délelőtt a Balatonhoz irányították - közölte az igazgató.
   
A Somogy Megyei Közgyűlés, egyúttal a megyei védelmi bizottság elnöke az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta: a hétvégén és hétfő reggel is többször konzultált a katasztrófavédelem vezetésével.
Gelencsér Attila (Fidesz) azt írta: Somogyban ma minden tűzoltó, polgári védelmi szakember azon dolgozik, hogy mentsék a menthetőt.
   
"A legfontosabb most menteni az embereket és az értékeket" - hangsúlyozta a politikus, aki arról számolt be: "példás értékű, ahogy az emberek segítenek egymásnak". Hozzátette: országgyűlési képviselőként is mindent elkövet azért, hogy "a veszélyt csökkentsük, a kárt elhárítsuk és a vihar elvonulása után az élet visszatérhessen a normális medrébe".

OLDALTÖRÉS: Vészhelyzetet rendelnek el a Sajó, a Hernád és a Bódva mentén


Vészhelyzet elrendelését kezdeményezi az OMIT a Sajó, a Hernád és a Bódva mentén


Vészhelyzet elrendelését kezdeményezi az OMIT a Sajó, a Hernád és a Bódva mentén


Vészhelyzet elrendelését kezdeményezi az OMIT a Sajó, a Hernád és a Bódva mentén

Vészhelyzet elrendelését kezdeményezi az árvízi védekezést irányító Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) a Sajó, a Hernád és a Bódva mentén - jelentette be a vízügyi szakállamtitkár hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján; Kóthay László a kormányzati koordinációs bizottság 14 órakor kezdődő ülésen teszi meg az erre vonatkozó javaslatot.
   
A szakállamtitkár véleménye szerint a testület jóvá fogja hagyni az OMIT javaslatát, és elrendeli a rendkívüli készültséget.
   
Kóthay László hangsúlyozta, hogy a vészhelyzetet várhatóan nem rendelik el minden önkormányzat területére. "Most válogatják le" azokat a településeket, amelyeket az intézkedés érinteni fog - mondta. Kérdésre válaszolva ezek nagyságrendjét húsz-negyven településre becsülte.

Hatalmas a Sajó és a Bódva

Homokzsákokkal magasítják a töltést a Bódva és a Sajó mentén, a Borsod megyei Edelényben szádfallal erősítették meg a töltést, amelyen már átcsurog a víz, Szendrő fölött szinte fátyolvízesésként bukik át a folyó a töltésen – mondták vízügyi szakemberek az MTI-nek hétfő délelőtt.

Edelénynél, a település belterületén már csak néhány tíz centi hiányzik ahhoz, hogy a folyó vízszintje súrolja a híd belső peremét. A töltésen szinte végig homokzsákokkal védekeznek, próbálják megerősíteni és stabilizálni az egyébként is átázott gátakat.
   
Sajóecseden hasonlóképp védekeznek. Rabi József, a település polgármestere az MTI-nek azt mondta: 1974-ben háromszáz házat veszélyeztetett a Sajón akkor mért legnagyobb áradat. Jelenleg próbálják menteni, ami menthető, öt ház közvetlenül érintett, a többi nincs közvetlen veszélyben.
   
Egész éjjel védekeztek a Bódva és a Sajó menti falvakban, városokban. A védekezésben résztvevők az MTI-nek azt mondták, hogy április közepén nagyon elfáradtak, és most újra meg kell küzdeniük az óriási vízzel.

OLDALTÖRÉS: Mezőörsön ekkora ár még nem voltMezőörsön ekkora ár még nem voltMezőörsön ekkora ár még nem voltMezőörsön ekkora ár még nem volt

Emberemlékezet óta nem volt ekkora áradás Mezőörsön, mint most; a helyiek egymást váltva vesznek részt a mentésben, de szemmel láthatóan mindenki kezd kimerülni

"Jöjjön az úton, amíg tud, aztán meglátja a vizet; ott vagyunk" - magyarázza hétfőn a találka helyét a lezárt 81-es úton, már amúgy is elárasztott szántók, legelők mellett autóval haladó riporternek Bogárdi Zoltán polgármester. A helyet nehéz lenne eltéveszteni: az úton és mellette munkagépek, tűzoltóautók, terepjárók sora, kicsit odább pedig már a víz az úr az aszfalton.


A láthatólag fáradt - elmondása szerint az éjjel végig talpon lévő - polgármester, de több vízügyes és tűzoltó is azt mondja: emberemlékezet óta nem öntött ki a Cuhai-Bakony-ér, amely egyébként oly csendes, nyugodt vízfolyás, hogy "nyáron át lehet köpni rajta". Egy idős ember emlékszik ekkora árra - de még 1942-ből.    

Akkor a levonuló jég dugult be a patakon átívelő hídnál, s a katonák robbantással oldották a "dugót". Akkor egyből leindult a víz, amelyik most még mindig árad, s - mondja a helybéli úr - a hétfő reggeli szintnél alacsonyabban tetőzött. Ő egyébként a szélrohamokkal súlyosbított, szemerkélő esőben saját háza előtt ácsorog, nézelődik, s szinte kérdés nélkül is mesél az MTI tudósítójának.    


Este még három házzal lejjebb állt a víz, most már a szomszédnál is csak a homokzsák tartja - bök egy házzal odébb. Az egyik helybéli más mértékegységben számol. "Amikor este a polgármesteri hivatalba mentem, alig lepte el a víz a gumicsizmám talpát. Az előbb már majdnem a pereméig csapott" - mondja az éjszakai műszakból hazaigyekvő férfi.   Közben 20-30 méterrel mögöttünk műanyag- és jutazsákokba való homokot borítanak az út szélére; 12 platónyi töltelék sorakozik egymás mellé döntve. Hétfő reggelig négyezer zsákot helyeztek el, a legfőbb cél most az, hogy minél kevesebb házba, minél rövidebb időre törjön be a víz. 

Nyolc óra körül a polgári védelem munkatársai negyven tábori ággyal érkeznek - arra az esetre, ha a helyi református idősek otthonában szabadon álló harminc ágy nem volna elég a kitelepítendőknek. Végül az iskola tornatermében rakodják le a fekhelyeket. A munkálkodás nemigen zavarja az oktatást - a legtöbb helyi azt mondja, a rendkívüli helyzet miatt el sem engedték iskolába a gyereket.    

A megfeszített munka dacára nem sikerül visszatartani az árt; éjszaka a faluvégi gazdaságok állatait már kimentették, de a szintemelkedés miatt néhány házba is betört már a víz. Ottjártunkkor épp egy beteg idős embert mentettek ki a házából - a tűzoltók hordágyra tették, úgy emelték be a markológép kanalába, majd kihozták a falu el nem árasztott részébe.


Ötven ember menekítették ki Somlóvásárhelyen

Ötven embert menekítettek ki a lakásából hétfő reggel a Veszprém megyei Somlóvásárhelyen, miután a rendkívüli esőzés következtében kiöntött Torna-patak elárasztott több házat - tájékoztatta a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese az MTI-t.

A családokat a község kultúrházában helyezték el - mondta Fekete Tamás. Az ügyeletes közlése szerint Hajmáskérnél a víztározó gátja szakadt át, s a víz elöntött három családi házat. A lakókat szintén szükségszálláson helyezték el - tette hozzá.  

Bakonybélen a vasárnapihoz képest enyhült a helyzet, jelentősen csökkent a Gerence-patak vízszintje, de még mindig harminc ház, udvar és kert áll víz alatt - mondta az ügyeletes. A községben éjszaka is dolgoztak a gáton, vasárnap és az elmúlt éjszaka több ezer homokzsákot helyeztek ki - tette hozzá Fekete Tamás. Baky György, Bakonybél polgármestere azt mondta az MTI-nek, hogy a falu alacsonyabban fekvő házainál is gondok vannak, az épületeket ugyan nem öntött el a Gerence, de erőteljesen jön fel a talajvíz. 

Fekete Tamás közlése szerint Zircen az arborétum és a közelében lévő nyolc-tíz ház került víz alá hétfő reggelre. A házakban mintegy 20-30 centiméteres a víz - jegyezte meg.  Az ügyeletes közlése szerint hétfőn "rengeteg helyre" riasztották a tűzoltókat, mert fák dőltek autókra, házakra, utakra, villanyvezetékekre, Veszprémfajsz községben pedig a templomtorony vált életveszélyessé, ugyanis a viharos erejű szél megbontotta a torony tetejét.

OLDALTÖRÉS: Másodfokú belvízvédelmi készültség a Kis-BalatonnálHúsz diák rekedt KisújbányánHúsz diák rekedt KisújbányánHúsz diák rekedt Kisújbányán

Rendőrök mentenek egy húsztagú, kiránduláson lévő diákcsoportot a baranyai Kisújbányán, miután a hegyről lezúduló esővíz teljesen elmosta az utat - közölte a rendőrség az MTI-vel.

Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjének tájékoztatása szerint Komló rendőrkapitánya és több beosztottja vasárnap este ételt vitt a csoportnak. Három irányból próbálták megközelíteni a Mecsek lábánál fekvő települést, de az egyik útra löszfal omlott, a másikra fák dőltek. Az egyetlen járható út öt kilométer hosszú, de már az is fellazult a víz miatt, nagyon veszélyes rajta a közlekedés.

A szóvivő elmondta, hogy a rendőrök hétfő reggel megkezdték a mentés megszervezését. Három terepjáróval  indultak a gyerekekért. Valószínűleg egész délelőtt tartani fog a mentés - tette hozzá.

Másodfokúra emelték a belvízvédelmi készültséget a Kis-Balatonnál

Az elmúlt napokban hirtelen lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt hétfő reggel másodfokúra emelték a belvízvédelmi készültséget a Kis-Balaton térségében - közölte a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Kis-Balaton Üzemmérnökségének vezetője az MTI-vel.

Laki István elmondta: arra még nem volt példa, hogy ilyen gyors ütemben, mindössze egy nap alatt másodfokúra kelljen emelni a védekezési fokozatot, de rövid idő alatt már mintegy 500 hektárt öntött el a belvíz. A rekordmennyiségű eső szántókat, legelőket, erdőterületeket öntött el, a víz a Somogy megyei Sávoly és Főnyed térségében a Budapest-Nagykanizsa vasútvonal töltését is veszélyezteti.

A Zala és Somogy megyei területeket érintő belvíz négy helyszínen okoz gondokat. A Zala folyó jobb partján, zalaapáti térségében szántóföldeket öntött el, a bal parti részen, Zalavár és Sármellék közelében erdők kerültek víz alá.

Keszthely és Hévíz térségében már három szivattyútelep dolgozik, mert erdőkben, legelőkön áll a víz. Itt azért van szükség gyors intézkedésre, mert ahogy újból melegszik majd az idő, a pangó víz a Kis-Balaton vízminőségének romlásához, akár halpusztuláshoz vezethet - magyarázta az üzemmérnökség vezetője.
 
A Kis-Balaton déli területein, Sávoly, Főnyed és Vörs közelében a vasútvonal került veszélybe. Itt a nagy mennyiségű belvíz szivattyúzásával próbálják megakadályozni, hogy a töltés átázzon és ezáltal veszélybe kerüljön  a vasúti közlekedés.

Laki István kifejtette: az elmúlt években sokszor volt szükség belvízi védekezésre a Kis-Balaton térségében, de ilyen hirtelen, ennyire sok csapadék még nem hullott a térségben. Minden szivattyút üzembe állítottak, de akkora mennyiségű a víz, hogy nem kizárt, rövid időn belül harmadfokúra kell emelniük a készültséget.

Több út járhatatlan Baranyában

Több lezárt, illetve járhatatlan útszakasz van Baranyában az esőzés miatt megemelkedett vízszintek miatt - közölte a rendőrség hétfő délelőtt az MTI-vel.

Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: Máza és a Tolna megyei Kismányok között vasárnap délután óta nem lehet közlekedni. Az alsómocsoládi és a tarrósi bekötőutat, valamint a 66-os utat Sásdnál éjjel zárták le. A Felső-tó megemelkedett vízszintje miatt Somogyhatvan és Patosfa között is járhatatlan az út. A Baranya megyei katasztrófavédelem tájékoztatása szerint járhatatlan a vázsnoki bekötőút, a Mázáról kivezető út, és már nem lehet közlekedni Mágocs körzetében sem.

OLDALTÖRÉS: Árad a Sajó és a Bódva


Több mint 100 milliméternyi eső hullott néhány helyen Borsod-Abaúj-Zemplénben


Több mint 100 milliméternyi eső hullott néhány helyen Borsod-Abaúj-Zemplénben


Több mint 100 milliméternyi eső hullott néhány helyen Borsod-Abaúj-Zemplénben

Több mint 100 milliméternyi eső hullott néhány helyen Borsod-Abaúj-Zemplénben, Miskolcon 72 milliméter, a Bükkben, Szentléleken két nap alatt 130, a Sajó és a Bódva mentén pedig 120 milliméternyi csapadékot mértek.

Harminchat óra folyamatos esőzés után hétfőre virradóra, a hajnali órákban elállt a szakadó eső Borsod-Abaúj-Zemplénben, azonban a térgében lévő folyók szlovákiai vízgyűjtőjén jelenleg is esik.

Miskolcon - a helyi meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint - az elmúlt két napban 72 milliméter csapadék esett, a Bükkben, Szentléleken csak szombaton 90, a vasárnapi mennyiséggel együtt csaknem 130 milliméternyi eső hullott. A legnagyobb mennyiségű csapadékokat mérték a Sajó és a Bódva mentén is, ahol 120 milliméter körüli értéket regisztráltak.

A Tisza felső szakaszán szintén nagy esőket jeleztek, a Hernád vízgyűjtőjén, illetve Hidasnémeti környékén is jelentős eső esett.

A szakemberek tájékoztatása szerint a következő napokban ilyen sok csapadékot nem várnak, jelenleg frissülnek a modellszámítások. Hétfőre néhány területen kisebb zápor ígérkezik, kedden azonban visszakanyarodik a ciklon és ismét nagyobb mennyiség eshet, de talán nem közelíti meg a hétvégi értékeket.

Tűzoltók és mentőegységek mennek segíteni Békésből Borsod megyébe

Több mint ötven tűzoltó és katasztrófavédelmi szakember indul  Békés megyéből segíteni Borsod-Abaúj-Zemplénbe az ottani áradások miatt - közölte a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes vezetője hétfőn az MTI-vel.

Matuska Zoltán elmondta: az igazgatóság munkatársai közül délelőtt 11 órakor tizennyolc tűzoltó indul útnak Borsodba, s hozzájuk csatlakozik a nemrégiben megalakult Körös Mentőcsoport harmincnégy tagja is.

A szakemberek a borsodi katasztrófavédelem kérése alapján indulnak útnak, és várhatóan segíteni fognak az árvíz elleni védekezésben és az ingatanokat ért károk elhárításában. 

Békésben egyébként nem okozott komolyabb károkat a hétvégi esőzés, mindössze tíz riasztás miatt kellett kivonulniuk a tűzoltóknak Gyula és Battonya térségébe.

Árad a Sajó és a Bódva

Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügy Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályának vezetője kifejtette: vasárnap az igazgatóság területén és a vízgyűjtőkön sokfelé hullott újabb jelentős eső, zápor, amelynek mennyisége nagy területen elérte vagy meghaladta a 20-30 millimétert. Hétfőn a hazai területen a korábbiaknál kevesebb eső valószínű, ugyanakkor Szlovákiában továbbra is helyenként nagyobb mennyiségű esőre számítanak.

A Sajó szlovákiai alsó szakaszán tetőzik, miközben legnagyobb mellékvize a Rima nagyon lassan apad. Hazai területen Sajópüspökinél hétfőn hajnali 2 óra óta 370 centiméteres vízállással tetőzik a folyó. Sajószentpéternél reggel 6 órakor 385 centiméteres lassan áradó vízállást észleltek. Itt további lassú áradás várható. A vízállások hétfőn a délelőtti óráktól meghaladják majd az eddig mért legnagyobb vízszintet (LNV). Sajószentpéternél 410 centiméteres árra (plusz vagy mínusz 20 centi eltéréssel) számítanak - hangsúlyozta.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Bódva szlovák szakasza és mellékvizei lassan tovább áradnak, de már nagyrészt a tetőzés közelében vannak. A jelenlegi vízállások alapján Hídvégardónál hétfőn, napközben tetőzhet a folyó, 300-310 centiméter körüli értékkel, amely meghaladja az eddig mért legnagyobb - 291 centis - vízszintet. A hazai területen hullott jelentős csapadék hatására a Rakaca-patak vízszintje tovább emelkedik, így a Rakacai víztározóban is egyre magasabb a vízállás. 

Hétfőn reggel 5 órakor a vízszint elérte az árapasztó szintjét, és ott is emelkedő mennyiségű víz távozik a tározóból. A lebocsátott vízmennyiség jelenleg 50 köbméter/másodperc. A Bódván és a Rakacán érkező, valamint a hazai területen befolyó vizek hatására Szendrő térségében minden eddigit meghaladó vízmagasság kialakulása várható kedd szerda körül, 310 centiméteres értékkel - tette hozzá.

A Tarna parádi és ceredi ága mérsékelten apad, míg Verpelétnél éjfélkor 490 centiméteres vízállással következett be a tetőzés. Az éjszaka folyamán tovább áradt a Tarnóca, a Bene és a Gyöngyös is - részletezte.

Mint mondta, a Hernádon az éjszaka újabb esőzések voltak a Hernád felső szakaszán és a legnagyobb mellékvizén a Tárcán is, ezért az elmúlt órákban ismét árhullámok indultak el.

Hétfő reggelre Abosköszegnél (Hernád) és Felsőolcsvárnál (Tárca) kialakult vízszintek jelentősebben elmaradnak a korábbi nagy (2004-es, 2006-os, 2008-as) árvizek szintjeitől, ugyanakkor a Olsva rendkívüli árhulláma miatt, Hernádzsadánynál hétfő reggel 6 órára 464 cm-re (LNV: 496 cm) emelkedett a vízszint.

Hidasnémetinél hétfő reggel 6 órakor 360 centiméteres vízállást észleltek, napközben további áradás várható és az eddigi legmagasabb vízállás környezetébe emelkedhet a vízszint, 420 centiméterrel. A reggelre kialakult újabb vízszintemelkedések miatt a vízszint tartósabban magas maradhat - közölte.

A Bodrog kapcsán kitért arra, hogy hétfőn a folyó vízgyűjtőjén is jelentős esőzések voltak, így a folyó és minden mellékvízfolyása árad. A jelenlegi vízállások alapján harmadfokú készültségi szintet elérő árhullám kialakulása várható. A Tisza felső szakaszán árad, de a vízállások még jelentősen elmaradnak a készültségi szintektől - jegyezte meg.

OLDALTÖRÉS: Eddig több mint kétezer embert kellett kitelepíteniEddig több mint kétezer embert kellett kitelepíteniEddig több mint kétezer embert kellett kitelepíteniEddig több mint kétezer embert kellett kitelepíteni

 Hétfő délelőttig országszerte 2093 embert kellett kitelepíteni, vagy kimenekíteni lakóhelyéről a hétvégi ítéletidő miatt, a tűzoltók és a katasztrófavédelmisek a vihar által leginkább sújtott északi területekre irányítják a szakembereiket - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-nek.

Szentes György közlése szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 1900 embert érintett a kitelepítés, Szikszón az éjjel negyven embert gumicsónakkal menekítettek ki. Baranyában Sásdon, Fejérben Bakonycsernyén, Hevesben Szajlán és Heréden, Pest megyében Szentendrén, Veszprém megyében Bakonybélen voltak kitelepítések - közölte a szóvivő. Budapesten is sok a bejelentés, de kevés nagy összegű kárról tudnak, kitelepítésre a fővárosban nem került sor - tette hozzá.   
 
Az OKF és a tűzoltóságok összesen 240 tűzoltót vezényeltek Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe, a védekezésben a vám- és pénzügyőrség, valamint a rendőrség is segít. A megyébe a szivattyúk és mintegy 150 ezer homokzsák mellett   ágyakat is visznek, hogy legyen hol lepihenniük a kimenekítetteknek. 

Szentes György elmondta, hogy szombat este tíz óra óta 3.200 segélyhívás érkezett: 1.100 helyen vizet kellett szivattyúzni, 1.800 fakidőléshez vagy ágleszakadáshoz, illetve 104 épületkárhoz kellett a tűzoltóknak kivonulniuk.

OLDALTÖRÉS: Több vasútvonalon áll a közlekedés, jelentősek a késések

Több vasútvonalon áll a közlekedés, jelentősek a késések

Több vasútvonalon áll a közlekedés, jelentősek a késések

Több vasútvonalon áll a közlekedés, jelentősek a késések

Több vasútvonalon is áll a közlekedés, és jelentős késésekre kell számítani az országban a viharos erejű szél miatt hétfő délelőtt, a vonatokat buszok pótolják.

A Mávinform sajtóügyeletésnek tájékoztatása szerint a Budapest-Hegyeshalom, a Győr-Celldömölk, a Budapest-Székesfehérvár-Tapolca és a Budapest Pusztaszabolcs vonalakon is csökkenteni kellett a szerelvények sebességét a szél miatt, ezért a vonatok 15-40 perc késéssel közlekednek.

A Budapest-Esztergom vasútvonalon Esztergom-Kertváros között fa dőlt a vasúti pályára, itt az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják, a Volán társaságok pedig elfogadják a vasúti bérleteket.

Both Ferenc közlése szerint a Budapest-Miskolc-Sátoraljaújhely vasútvonalon le kellett zárni a pályát Olaszliszka és Tolcsva között, valamint Sárospataknál, mert a lezúduló víz alámosta a vasúti pályát. Az utasokat itt is buszok szállítják, 20-25 perces késésekre kell számítani.

A Budapest-Nagykanizsa vasútvonalon Balatonaliga és Szabadisóstó között fa dőlt a pályára. Emiatt az autóbuszok Lepsény és Balatonszentgyörgy között közlekednek.

Felsővezeték-szakadás miatt áll a vasúti forgalom a Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vonakon Ercsi és Iváncsa között, a Máv már megrendelte a buszokat, a helyreállítás délig is eltarthat.


Vízben áll a szikszói kórház

Nincsenek veszélyben a szikszói II. Rákóczi Ferenc Kórház betegei, az intézményt ugyanakkor víz öleli körbe - mondta Füzesséry József, a város polgármestere az MTI-nek hétfőn.

A kórházban mintegy 240 beteg van, ellátásukról gondoskodunk, kenyeret, vizet és más élelmiszereket juttatunk be nekik - mondta a polgármester. A kórház a 3-as számú fő út mentén található, a városon átvezető Vadász-pataktól nem messze, amely ismét hatalmas mennyiségű vizet hoz magával a hegyekből.

Lezárták Pécs egyik legforgalmasabb terét

Le kellett zárni Pécs egyik legforgalmasabb terét, az Ágoston teret hétfőn, mert az esőzések miatt járhatatlanná vált. Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjének tájékoztatása szerint egyelőre nem tudni, hogy a város egyik fő közlekedési útja mentén található teret mikor nyitják meg újra a forgalom előtt.


Sátoraljaújhelyen elöntötte a város alsó részét a Ronyva

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sátoraljaújhelyen a Ronyva-patak elöntötte a város alsó részét, eddig körülbelül 400 embert kellett kiköltöztetni. Ezen a területen már védhetetlen a vízfolyás - közölték a katasztrófavédelmi szakemberek, akik jelenleg az ipari parkot próbálják megmenteni az ártól.

Eddig 400 embernek kellett elhagynia otthonát, de pontos számot még nem lehet tudni, ugyanis körülbelül 700 embert kell majd kimenekíteni. Egy iskolai étterem, egy tornaterem telt meg a kiköltöztetett emberekkel, de újabb helyiségeket kell megnyitni.

OLDALTÖRÉS: Vihar - Ötszáz bejelentés érkezett eddig a fővárosi tűzoltókhoz


Ötszáz bejelentés érkezett eddig a fővárosi tűzoltókhoz


Ötszáz bejelentés érkezett eddig a fővárosi tűzoltókhoz


Ötszáz bejelentés érkezett eddig a fővárosi tűzoltókhoz

Vasárnap reggel óta ötszáz bejelentés érkezett a fővárosi tűzoltókhoz a viharral kapcsolatban hétfő reggelig, a szakembereket leginkább fakidőléshez, vízszivattyúzáshoz, leszakadt vezetékekhez riasztják.

Dobson Tibor, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság főosztályvezetője az MTI-nek azt mondta: bár már háromszáz bejelentést teljesítettek, még legalább kétszáz hátravan, és folyamatosan érkeznek a jelzések a tűzoltókhoz. A bejelentéseket osztályozni kell, mert nincs elég kapacitás ahhoz, hogy mindenhova azonnal kivonuljanak.

Kifejtette, elsőbbséget élveznek az életveszélyt jelentő, a közintézményeket, a közellátást és a közlekedést veszélyeztető esetek megszüntetése. Eddig 159 fakidőléshez riasztották őket és 59 helyen kellett vizet szivattyúzniuk.

Dobson Tibor arra hívta fel a figyelmet, hogy ha valaki leszakadt felsővezetéket lát, azt vonja körbe kordonnal, vagy mindenképpen jelentse a tűzoltóknak, mert ezek a vezetékek életveszélyesek, az ELMÜ pedig nem tud mindenhova azonnal kivonulni. Jelenleg 25 ilyen vezetékről tudnak Budapesten.


Ezek is érdekelhetik