Belföld

2010.04.08. 17:39

Újabb áldozata van az új típusú influenzának

Több mint két hónappal a legutóbbi magyarországi haláleset után újabb áldozata van az új típusú influenzának: elhunyt egy 60 éves asszony Szegeden - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat csütörtökön.

MTI

A nőt vasárnap az új típusú influenza tüneteivel szállították a Szegedi Tudományegyetem kórházába. Az asszony több krónikus betegségben is szenvedett, és az elsődleges információk szerint nem részesült védőoltásban.
   
A beteget a közlemény szerint az intenzív osztályon ápolták és állapota miatt gépi lélegeztetés is szükségessé vált. Életét azonban nem tudták megmenteni.
   
"Ez is azt bizonyítja, hogy továbbra is jelen van az országban a vírus, amely nagyon súlyos megbetegedéseket is okoz, emberéleteket követel" - írta az ÁNTSZ, hozzátéve: a leghatékonyabb megelőzés, védekezés a védőoltás. Rámutatott arra: jelenleg is szükséges a gyermekvállalást tervezők, az állapotosok, a krónikus betegségekben szenvedők beoltása, ha még nem kaptak védőoltást 2009 októbere óta.
   
Falus Ferenc országos tiszti főorvos február 1-jén az addigi adatok alapján azt közölte, hogy Magyarországon száztíz ember - köztük öt várandós nő - halála hozható összefüggésbe a H1N1 vírussal. Mint elmondta, az öt elhunyt kismama egyike sem volt beoltva. Az elvesztett várandósok közül kettőnél a magzat sem élte túl a megbetegedést.
   
Falus Ferenc közlése szerint az újinfluenza miatt meghaltak egynegyede egészséges volt, és a mintegy 80 ezer magyarországi terhes nő 17 százaléka kapott védőoltást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!