Belföld

2010.04.13. 16:54

LB kontra OVB a Kubatov-videó ügyében

Megváltoztatta a Legfelsőbb Bíróság (LB) kedden az Országos Választási Bizottság (OVB) múlt csütörtöki határozatát, amelyben a testület megállapította, hogy a Fidesz megsértette a választási eljárásról szóló törvényt az egyik videomegosztó portálra feltett, Kubatov Gábor pártigazgató mondatait tartalmazó hangfelvétellel - közölte az LB.

MTI

Szűcs Péter szóvivő közleményében azt írta: az LB álláspontja szerint "a jogi felelősség megállapítása csakis és kizárólag aggálytalan és kétséget kizáró bizonyítékokon alapulhat", ennek megállapítására azonban a vonatkozó eljárási szabályok szerinti háromnapos határidő nem elég.
   
"Az eljáró tanács szerint ahogy a Legfelsőbb Bíróság, úgy az OVB sem volt abban a helyzetben, hogy döntése során a felvételen elhangzottak megvalósulását is minden kétséget kizáróan bizonyítottnak tekintse, ennek hiányában viszont el kellett volna utasítania a kifogásokat" - közölte a szóvivő.
   
A Kubatov-videó miatt Szigetvári Viktor, az MSZP kampányfőnöke és Dávid Ibolya, az MDF elnöke fordult kifogással az OVB-hez.
  
Szigetvári Viktor szerint az egyik videomegosztó portálra felkerült hangfelvételen Kubatov Gábor elismerte, hogy egy központi online- adatbázist állítottak fel, amelyben a választópolgárok személyes adatait folyamatosan gyűjtik és kezelik. A kampányfőnök szerint ebben az adatbázisban biztosan szerepelnek olyan emberek adatai is, akik nem adták meg az adatkezeléshez szükséges hozzájárulásukat.
   
Mint írta, a pártigazgató szavaiból arra lehet következtetni, hogy az áprilisi országgyűlési képviselő-választásban is használják az összegyűjtött adatokat, ez pedig sérti a választás tisztaságát, választási csalásra adhat lehetőséget, és "nyilvánvalóan túlmutat a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás keretein".
   
Dávid Ibolya ugyancsak a Kubatov-videó miatt fordult az OVB-hez és ugyancsak a jogsértés tényének megállapítását kérte.
   
Az OVB múlt csütörtökön a kifogásoknak helyt adott, és megállapította, hogy a Fidesz megsértette a választási eljárási törvény több pontját. Indokolásában az OVB a videomegosztón megjelent felvételt hiteles bizonyítéknak fogadta el, és bizonyítottnak tekintette, hogy a kifogásokban megjelölt kijelentések Kubatov Gábortól származtak.
   
Az OVB megállapította, hogy a Fidesz a csatolt bizonyítékok alapján olyan adatbázissal rendelkezik, amely jogellenes módon tartalmazza az egyes választópolgárok politikai véleményére vonatkozó, különleges személyes adatait. Az ilyen jellegű adatbázis létrehozása, valamint az abban foglalt adatok kezelése és felhasználása sérti a választás tisztaságát, a választási csalás megakadályozását, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelveit.
   
A videó ügyét másodfokon a Legfelsőbb Bíróság tárgyalta és végzésében emlékeztetett rá: a választási jogsértés bizonyítása a kifogást tevő feladata.
   
Az LB megállapította, hogy önmagában a hangfelvételen elhangzottak érdemi döntést nem alapozhatnak meg, a jogorvoslati eljárás gyorsított menetére vonatkozó szabályokból következően(azaz hogy a választási bizottságnak, illetve a bíróságnak is három napon belül döntenie kell) pedig "további, egyéb adat nem állt rendelkezésre".
   
Az LB álláspontja szerint "adatbázis jogellenes megszerzése, kezelése és annak felhasználásával való befolyásolás bizonyítottsága esetén jogkövetkezményt kiváltó felelősséget megalapozhat, ennek megállapításához azonban a választási eljárási törvény alapján ebben az eljárásban a bizonyítottság hiányzott". Ezért a rendelkezésre álló adatok alapján kétséget kizáró módon nem állapítható meg a választási alapelvek sérelme sem az LB szerint.
   
"Az OVB-nek, mivel a kétséget kizáró bizonyosság megállapítását önmagában a hangfelvételen elhangzottak nem alapozták meg, a kifogásokat bizonyítottság hiánya miatt el kellett volna utasítania" - olvasható az LB végzésében. A testület ezért az OVB határozatát megváltoztatta és a kifogásokat elutasította.

 

OLDALTÖRÉS: Feljelentést tesz az OVB az MSZP állítólagos adatbázisával kapcsolatban


Feljelentést tesz az OVB az MSZP állítólagos adatbázisával kapcsolatban


Feljelentést tesz az OVB az MSZP állítólagos adatbázisával kapcsolatban


Feljelentést tesz az OVB az MSZP állítólagos adatbázisával kapcsolatban


Az Országos Választási Bizottság (OVB) kedd esti ülésén 5:4 arányban úgy döntött, büntetőfeljelentést tesz az MSZP állítólagos pártpreferenciákat nyilvántartó adatbázisával kapcsolatban, az adatbázis ügyében benyújtott kifogást ugyanakkor elutasította.
   
A videón egy besötétített szobában egy számítógép monitora előtt nyilatkozik egy eltorzított hangú férfi. Arról beszél, hogy az MSZP központi online-adatbázist állított fel, amelyben a választópolgárok személyes adatait (nevét, személyi azonosítóját, lakcímét, telefonszámát, e-mail címét) folyamatosan gyűjtik és kezelik. A videó szerint az MSZP az ajánlószelvény gyűjtésekor kapott adatokat rögzítette, amelyhez nyilvános és titkos adatbázisokból mindenkihez telefonszámot rendelt.
   
A videón hallható, hogy az anonim aktivista szerint a szocialisták az elmúlt nyolc év összes választásáról rendelkeznek az ajánlószelvények adataival, ezeket fel tudták használni a kampányban. A nyilatkozó szerint a 2010-es választáson is használja az adatbázist az MSZP.
   
Egy másik videofelvételen pedig a kifogást tevő szerint Jakab Zoltán, az MSZP Pest megye 2. számú egyéni választókerületében induló jelölt "egyértelműsíti és igazolja az anonim nyilatkozó kijelentéseit az MSZP választói adatbázisának létezéséről és folyamatos használatáról".
   
A kifogást tevő kérte az OVB-t, állapítsa meg, hogy az MSZP adatbázisában olyanok is szerepelnek, akik nem adták ehhez hozzájárulásukat, így a jogosulatlan adatkezeléssel sérül a választások titkosságának alapelve.
  
A vitában Hunyadi Gábor Jobbik-delegált amellett érvelt, hogy a hangfelvétel nem fogadható el bizonyítéknak, mint mondta, ha valakinek tudomása van bűncselekményről, akkor "álljon ki", és hozza a rendőrség tudomására. Kifejezte igényét, hogy "a névtelen feljelentgetés korszakának legyen már vége".
   
Bordás Vilmos amellett érvelt, hogy bizonyított a jogsértés, és az OVB ne mérjen kettős mércével, ha a Kubatov-felvételnél megállapította a jogsértést, akkor itt is állapítsa meg. Mint mondta, az első bizonyítékkal kapcsolatban "vannak hitelességi problémák", de az adatbázis létét később a szocialista képviselő hitelesíti.
   
Szoboszlai György szerint az eltorzított hangú férfi videója "konstruált". Jakab Zoltán nyilatkozatáról pedig az a véleménye, hogy a jelöltnek van nyilvántartása, de nem tudható, törvénytelen módon keletkezett-e.
   
Szabó Miklós LMP-delegált szerint a bizonyítékok nem meggyőzőek a jogsértés megállapításához.
   
Az ülésen ezután az OVB tagjainak kiosztották a Legfelsőbb Bíróság nem sokkal korábban meghozott határozatát a Kubatov-videó ügyében. Ebben az LB megváltoztatta az OVB határozatát és a kifogásokat elutasította.
   
Az OVB tagjai ezt követően egyhangúlag úgy döntöttek, a bizonyíték alapján jogsértés nem állapítható meg az MSZP állítólagos pártpreferenciákat nyilvántartó adatbázisával kapcsolatban, ugyanakkor a 5:4 arányban úgy határoztak, a bizonyíték bűncselekmény alapos gyanúját alapozza meg, így a testület a Kubatov-videó ügyéhez hasonlóan büntetőfeljelentést tesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!