Belföld

2010.02.25. 15:03

H1N1: alacsony a járvány intenzitása

Nem változott jelentősen az év hetedik hetében az influenzás panaszokkal orvosokhoz fordulók száma, összesen hét betegnél igazolták a H1N1 vírus jelenlétét - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat csütörtökön.

MTI

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) három új, H1N1 vírusfertőzéssel összefüggésbe hozható halálesetről értesült. Két beteget kórházban, egyiküket intenzív terápiás osztályon ápoltak, a harmadik beteget otthonában kezelték. A 47 éves beteg leukémiában szenvedett, az 58 éves beteg 16 éve gégetumor miatt elvégzett műtéten esett át, és évek óta fennálló súlyos, krónikus légzőszervi betegsége következtében még otthonában is állandó oxigénterápiára szorult. Ennek ellenére egyikük sem részesült a világjárványt okozó influenza elleni védőoltásban - írták.

A február 15-e és 21-e közötti héten összesen 14 ezren fordultak orvoshoz influenzás tünetekkel, nagyjából ugyanannyian, mint egy héttel korábban. Tizenhárom megyében emelkedett, öt területen csökkent, a fennmaradó két területen nem változott az influenzaszerű megbetegedések előfordulási gyakorisága az előző héthez viszonyítva - olvasható a szolgálat közleményében.

Tolna megyében a kétszeresére nőtt a háziorvosukat felkeresők száma, Baranyában pedig 50 százalékkal többen mentek orvoshoz, de egyik megyében sem érte el a megbetegedések gyakorisága a helyi járvány küszöbértékét.

Az összesítés szerint a betegek kormegoszlása nem tért el lényegesen az előző hetekben tapasztalttól. A hetedik naptári héten orvoshoz fordulók egynegyede gyermek, 21,5 százaléka 15-24 éves fiatal, 20 százalékuk pedig 25-34 éves, míg a 60 éven felüliek aránya csupán 8,4 százalék volt.

Az ÁNTSZ összesített adatai szerint 2010. hetedik hetében influenza, illetve influenzaszerű megbetegedés miatt 112 embert vettek fel kórházba, 13-an részesültek intenzív ellátásban és 10 betegnél vált szükségessé gépi lélegeztetés. A kórházi felvételek száma 19 százalékkal, az intenzív ellátást igénylő betegeké 40 százalékkal, csökkent az előző hetihez viszonyítva. Hozzátették, hogy a kórházi felvételek gyakorisága változatlanul az 5 éven aluliak között volt a legmagasabb.

A múlt héten összesen nyolc betegnél igazoltak influenza A vírusfertőzést, ezek közül hét megbetegedést az influenza A(H1N1)v vírus okozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!