Belföld

2010.02.23. 13:59

Feljelentést tesz az Országos Választási Iroda a honlapjával kapcsolatos visszaélés miatt

Feljelentést tesz az Országos Választási Iroda (OVI) a honlapjával történt keddi visszaélés miatt - közölte az Önkormányzati Minisztérium. A kuruc.info közben magára vállalta a "hekkelést".

MTI

A választási ügyekért felelős szaktárca arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az Országos Választási Iroda (OVI) szerverére semmilyen behatolás nem történt, a támadó csak olyan "áloldalakat" hozott létre, amelyek azt a látszatot keltették, mintha a www.valasztas.hu oldal részei lennének. Közölték, a mostani "támadói megoldás" hasonlatos a más rendszerekkel szemben alkalmazott, úgynevezett "álelérési" út terjesztéséhez.
   
Az OVI ahhoz, hogy kiküszöbölje a honlap adatainak esetleges későbbi, hasonló, az érdeklődők megtévesztésére alkalmas átvételét, átmenetileg leállította az oldal egy részét. Ezt, mint írták, a szükséges beavatkozás után újraindítják.
   
Az ügy előzménye, hogy reggel óta a www.valasztas.hu oldal egy része nem elérhető. Az oldalon jelenleg sem lehet elérni a jelöltekre, jelölőszervezetekre, valamint a választókerületekre mutató menüpontokat, ám az oldal többi része működik.
   
Az ismeretlenek a választási oldalra nem léptek be, de olyan hivatkozásokat hoztak létre, amelyek a megjelenő adatokat módosították. Ezek az OVI hivatalos oldalról nem érhetőek el, csak az e-mailben megküldött, módosított címekről.
   
Az MTI által megkérdezett informatikus szerint a hekker a lap sérülékenységére akarta felhívni a figyelmet, arra, hogy esetleg kifinomultabb technikával nagyobb megtévesztéseket is lehetne okozni. Ebben az esetben nem "betörés" történt - mondta -, de kiderült, hogy az oldalon vannak "biztonsági rések". Úgy fogalmazott: Ez még nem betörés, de a hekker már ott áll a kapuban.
   
A kuruc.info saját világhálós oldalán magára vállalta az "egymilliárd forintból készült valasztas.hu" meghekkelését. Egyik programozójuk nevében azt jelezték: a választási honlap "megérett egy kis korrigálásra".Délelőtti információk

Hackertámadás érte a választási iroda internetes tájékoztató oldalát

Hackertámadás érte kedd reggel az Országos Választási Iroda (OVI)internetes tájékoztató oldalát, a www.valasztas.hu oldalt, emiatt az átmenetileg nem elérhető - tudta meg az MTI.

Nem a választás informatikai rendszerét, hanem az internetes tájékoztató oldalt érte támadás.

Az internetes oldalon lakossági tájékoztató információk olvashatók, valamint az áprilisi országgyűlési választásokra nyilvántartásba vett jelölőszervezetek, jelöltek felsorolása található.

Az Önkormányzati Minisztérium az ügyben későbbre ígért az MTI-nek tájékoztatást.Választás 2010  - Lapozzá át vonatkozó dossziénkat!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!