Belföld

2010.02.18. 16:24

Előzetesben a Zrínyi egyetem rektora

Előzetes letartóztatásban helyezte csütörtökön a Budai Központi Kerületi Bíróság Szabó Jánost, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektorát, akit befolyással való üzérkedéssel gyanúsítanak.

MTI

Zamecsnik Péter, a rektor ügyvédje a bíróság épületében újságíróknak elmondta: a bíróság az eljárás befolyásolásának, meghiúsításának veszélye miatt rendelte el a március 18-ig szóló előzetes letartóztatást.
   
A rektor mellett a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte a másik, őrizetben lévő gyanúsítottat. A határozat ellen mindkét gyanúsított fellebbezett.
   
A rektor, aki a Magyar Tudományos Akadémiának is tagja, a bíróság előtt rövid vallomást tett. Zamecsnik Péter tájékoztatása szerint ebben ártatlanságát hangoztatta, s elmondta: jóhiszemű, "jószolgálati" közreműködő volt, segíteni akarta a nemzetközi szállítmányozási céget, hogy az ott felmerült cselekmények ne kapjanak sajtónyilvánosságot. Ezt azért tette, mert ezzel a céggel egyébként kapcsolatban állt - vallotta a rektor. 
   
Az ügyben meggyanúsították a DHL nemzetközi szállítmányozási cég egyik vezetőjét is, ő a gyanú szerint segítségére volt a rektornak. A gyanúsításban az áll, hogy a DHL-nél dolgozó ember információkkal segítette a rektort, de ezzel kapcsolatban már kiderült - Zamecsnik Péter közlése szerint -, hogy azokat az információkat, amelyekről szó van, az internetről, a DHL honlapjáról is le lehet tölteni. 
   
Az ügyvéd hangsúlyozta, hogy a DHL és a rektor már előzőleg is kapcsolatban álltak, mivel az egyetemnek próbált Szabó János támogatást szerezni a szállítmányozási cégtől.
   
Az ügynek van egy harmadik gyanúsítottja is, aki szabadlábon védekezhet. Ezzel kapcsolatban az ügyvéd annyit közölt, hogy egy "vidéken élő, jól informált" emberről van szó, aki - az információk szerint - tájékoztatta a rektort a szállítmányozási cégnél felmerült cselekményekről.
   
A büntetőeljárást február 4-én rendelték el, azt megelőzően operatív eszközökkel felderítést végeztek a hatóságok, vagyis megfigyelték a rektort már a múlt év októberétől - mondta Zamecsnik Péter.
   
A nyomozók kedden tartottak házkutatást több helyen, így a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen is, majd kezdeményezték az intézmény rektorának, illetve egy másik érintettnek az előzetes letartóztatását.
   
Bartha László, az NNI szóvivője korábban megerősítette azt a lapértesülést, amely szerint a rektor az őrizetbe vételkor ellenállt és megsérült. Mint mondta, a rektor könnyebb hámsérülést szenvedett a homlokán, de panasszal nem élt az őrizetbe vétel ellen.
   
Bocskai István, a honvédelmi tárca szóvivője szerdán a TV2 Mokka című műsorában megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a rektor azzal kereste meg a céget, hogy a rendőrség kábítószerrel való visszaélés és fegyverkereskedelem miatt nyomoz ellenük, de ő képes az ügyet "pozitív irányba befolyásolni". Cserébe azt kérte, hogy a céggel szerződésben álló biztonsági szolgálatot cseréljék le egy általa megnevezett cégre. 
   
A DHL nemzetközi szállítmányozási cég szerda este az MTI kérdésére rövid közleményben azt írta: "a DHL Supply Chain megerősíti azt a tényt, hogy alkalmazottait érintő állításokkal keresték meg a céget bizonyos szolgáltatásokért cserébe 2009 augusztusában, és hogy egy a cégtől független külső személyt a rendőrség ezekkel az állításokkal összefüggésben őrizetbe vett".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!