Belföld

2010.02.15. 10:16

Elnököt választ az új Országos Választási Bizottság

Az új összetételű Országos Választási Bizottság alakuló ülésén - várhatóan hétfő délután - választja meg a testület új elnökét a választási eljárásról szóló törvény értelmében.

MTI/AP

Ha az Országgyűlés hétfői ülésén elfogadja Varga Zoltán önkormányzati miniszternek a testület összetételére vonatkozó személyi javaslatát, az Országos Választási Bizottság (OVB) délután már megtartja alakuló ülését.
   
A törvény szerint a bizottsági tagoknak nyilvános ülésen kell dönteniük arról, kit választanak maguk közül elnöknek és elnökhelyettesnek.
   
Ha az Országgyűlés nem fogadja el a szakminiszternek az új testület összetételére vonatkozó javaslatát, akkor az OVB a jelenlegi tagokkal folytathatja a munkáját, és a pártdelegáltaknak sem kell elhagyniuk a testületet. Az OVB tagjainak mandátuma a törvény szerint ugyanis az új testület alakuló üléséig szól.
   
A szakminisztérium délutánra már ki is küldte a meghívót, ez azt jelenti, hogy az OVB mindenképpen ülést tart, akár az eddigi, akár már az új személyi összetételben. A testületnek azért kell mindenképpen összeülnie, mert a jogszabályok szerint három napon belül el kell bírálniuk a jelölőszervezetek nyilvántartásba vételi kérelmeit, legutóbb pedig csütörtökön ült össze a bizottság.


Választás 2010  - Lapozzá át vonatkozó dossziénkat!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!