Belföld

2010.02.06. 18:40

Bajonettel sebesítették meg a településőrt

Hónapok óta lázban tartja a dióskáliakat egy falubelijük viselkedése. Van, aki retteg a 60-as éveiben járó férfitől, s akad, aki szánakozik rajta. A megítélés persze azon is múlik, ki miként találkozott az időnként igencsak harcias lakóval.

Magyar Hajnalka

  – Ami itt van, az már igen durva. Meddig mehet ez? Történjen már valami, mert tragédia lesz a vége... – mondja vészjóslóan Závár György, Dióskál egyik településőre. – A fiatalokat féltem leginkább, mert állandóan hergeli őket. Ott tartunk, hogy a fiatalokat kell megvédeni. Mi lesz, ha elszakad a cérna, az egyik megcsapja, s az öreg megfagy? Azt a gyereket csukják le évekre. Vagy ha elütik... Hiszen éjszakánként folyton kóborol. Akkor kit vesznek elő? Ki lesz a felelős?

Elmesél egy friss esetet. - A faluházból hívtak telefonon, hogy menjek segíteni, mert a férfi megzavarta a latintánc csoport próbáját, nagykéssel fenyegeti őket. Odamentem, megfogtam, hogy kivezessem, s a tenyeremet megvágta valami. Az övébe tűzött bajonett volt. Kihívtam a rendőröket, el is vitték, de másnap már jött vissza, taxival. Mégiscsak lehetetlen állapot, hogy egyetlen ember miatt az egész falu kínlódjon.

Dióskált járva csak úgy ömlenek a történetek...

Az, hogy karácsonykor hajnali 4-kor katonaindulókat énekelve masírozik és veri fel az összes kutyát, lakót, még a legbékésebb esetek közül való. Többek szerint tőrkést, baltát hord magával, a háza előtt elhaladó autókat vascsövekkel, téglákkal igyekszik eltalálni. Betört ablakok, megfenyegetett járókelők, obszcén kiabálások, elkötött biciklik szegélyezik az útját. Mert szinte mindig megy, főként éjszaka. Az emberek nem is értik, hogy van ehhez ereje, energiája. Újabban már Pacsát, Pölöskét, Orosztonyt is látogatja.

Azt is hallom, régebben kedves ember volt, részt vett a falu rendezvényein. Úgy tartják, egy balul sikerült adásvétel után mondták fel az idegei a szolgálatot. Hosszú ideig azonban, ha volt is gond a magatartásával, abból a falu nem sokat érzékelt. Nem úgy az utóbbi fél évben.

– Tavaly nyáron kezdődtek a gondok, bár agresszivitása miatt a családja már korábban elköltözött tőle – kezd a történet hátterének megvilágításába Végvári Kálmán polgármester, aki gyerekkora óta ismeri a szóban forgó férfit.

– Korábban pszichiátriai kezelés alatt állt, de tudomásunk szerint gyógyultan jött haza. Őszre eldurvult a helyzet, több panasz érkezett a hivatalba. Éjszaka bejárt az üresen álló házakba s összeszedett ezt-azt, 5-6 biciklit is felhalmozott az udvarán. November 13-án, amikor szokásos éjszakai kóborlásáról a településőrök hazakísérték, egyiküknek ásóval nekirontott. Ekkor feljelentést tettem, ki is hallgatott a rendőrség, s elkérték az összes panaszos beadványt. A családsegítő szolgálatot szintén megkerestem, hogy a férfi nyilvánvalóan zavart viselkedése miatt indítsák el a gondnokság alá helyezést. A panaszok egyre sokasodtak, az események súlyosbodtak – egy 20 éves lányt például megpróbált bevonszolni a lakásába, a bisztró alkalmazottját bottal fejbevágta – de a helyzet rendezése érdekében nem sikerült előre lépni. Próbáltam a lelkére beszélni, hiszen néha egész jól szót lehet vele érteni. Karon fogtam, s kérdeztem, miért csinálja ezt. Nyomdafestéket nem tűrő választ kaptam...

Újabban a férfi az intézményeket is látogatja, az óvoda, a faluház, a körjegyzőség, a konyha is kapott az obszcén ordibálásból, ha nem éppen sörösüveg röpült be az ablakon, vagy nem késsel fenyegette az ebédelő gyerekeket.

– Az önkormányzat már minden módon próbálkozott eredményt elérni, hiszen a férfi az ön- és közveszélyesség jeleit mutatja – folytatja a polgármester. – Igaz, gyenge fizikumú, de a magatartása kiszámíthatatlan, s félelmet keltő.

Természetesen minden sokkal egyszerűbb volna, ha a család intézné a gondnokság alá helyezést, vagy elvinnék pszichiátriai kivizsgálásra. Ez ügyben telefonon beszéltem is a fiával, ám ő elzárkózott ettől. Mi mindenesetre továbbra is várjuk a jelentkezését.

A dióskáliak panaszai nyomán mi is próbáltuk felvenni a kapcsolatot a férfi fiával, ám ez több napon át tartó próbálkozás árán sem sikerült. A segítő szolgálatok szintén úgy érzik, ők minden tőlük telhetőt megtettek. Ha kellett mentőt hívtak, jelzéseket adtak a hivatalok felé, kiviszik neki az ebédet, s tüzelőnek sincs híján. Mégis, idén még nem nagyon láttak füstöt szállni a kéményéből.

Hétfőn Esztergályhorvátiban találtak rá a férfira a buszváróban, véresen. Megverték vagy elesett? Ki tudja. Mentőt hívtak, bevitték a keszthelyi sürgősségire. Ám a férfi megszökött a kórházból, biciklit szerzett magának, hazament Dióskálra, útközben kis híján elütötték. Kedden délelőtt már ismét kerekezni látták, Alsópáhok felé tartott. Szerdán újból felbukkant a faluban, szokatlanul békés volt, s kegyetlenül összevertnek látszott. A szemtanúk arról számoltak be: az arcán kiterjedt véraláfutások, zúzódások.

- Sajnálom, ha valaki nem ismeri fel, hogy beteg emberrel van dolgunk, s vele szemben nem lehet erőszakkal fellépni – reagál a polgármester.

– Semmiképp nem adhatunk teret az önbíráskodásnak, a vélt vagy valós sérelmek megtorlásának. Az egyedül járható út a jogkövető magatartás. De az is tény, hogy ő már nem alkalmas a közösségi életre, s nem csodálom, hogy a falubeliek megelégelték a viselt dolgait. Ezzel együtt mindenkitől türelmet és megértést kérek, amíg meg nem oldódik a gondnokság alá helyezése. Mindenkinek az volna az érdeke, hogy mihamarabb gyógykezelést kapjon, hiszen érzékelhetően szakemberek segítségére szorul.

Az utcán összefutunk Bogdán Annával, ő az a fiatal lány, akit a férfi „kinézett magának”, s megpróbált a házába cipelni.

– Három hete épp a boltba igyekeztem. Először csak hívott, hogy menjek be hozzá, de amikor nemmel feleltem, megkapott és húzni kezdett.

– Volt hozzá ereje, hogy kényszerítse? – vetem fel. – Hát, amikor baltát fognak az emberre... Még szerencse, hogy erre járt egy fiatalember, s a segítségemre sietett. Máskor meg a buszsofőr védett meg, mert a buszon is megkiabált, fenyegetőzött.

Az ásós támadást elszenvedő településőrrel, Horváth Istvánnal is találkozunk.  – November közepén történt. Éjszakai szolgálatban voltunk, egy óra tájban még tettünk egy kört, amikor öszszetalálkoztunk vele. Biciklivel volt, egy darabig nagy barátságban jött velünk, aztán hirtelen begorombult. A kollégámnak nekilökte a biciklit, üvöltözni kezdett. Amikor a házához értünk, hívott, igyunk meg egy pohár bort. Amikor nemet mondtam, először egy mankóval, aztán meg egy ásóval rontott nekem, szerencsére el tudtam lépni a csapás elől. A kollégámmal leszorítottuk, úgy vártuk meg a rendőrséget.

Közben elérünk a férfi házához, de nem találjuk otthon. Az udvart beteríti a sok kacat. A kapuvashoz szorítva találjuk az APEH által postázott adóbevallási csomagot. A postaláda megnyomorítva, állítólag azért, hogy a rendőrségi idézések ne érjenek célt. Ha mégis eljut hozzá, összetépi – állítják a faluban.

Csütörtökön újból megkíséreltük felkeresni a férfit, hogy békétlensége okát, s sérüléseinek forrását tudakoljuk. Nem találtuk, a falubeliek sem találkoztak vele. Hol járhatott? Beautóztuk a környező településeket, de nem bukkantunk a nyomára. Mint megtudtuk, a rendőrség is kereste, mert idézése volt e napra.

A keszthelyi gyámhivatal vezetője, dr. Kiss Ernő érdeklődésünkre elmondta, a jelzések alapján december 19-én keresetet nyújtottak be, melynek nyomán a keszthelyi bíróság január 4-én orvos szakértőt rendelt ki a férfi pszichiátriai vizsgálatára, továbbá február 17-re kitűzte az első tárgyalást gondnokság alá helyezése ügyében.

Kérdés, megjelenik -e. Ha nem, új időpontot tűznek ki, tovább halasztódik az ügy. Hónapokba telik, mire jogerős ítélet születhet. Ha a család elzárkózik, a férfi mellé hivatásos gondnokot jelölnek ki, aki ellátja a törvényes képviseletét, ám a problémákat okozó viselkedéstől nem tudja viszszatartani. Attól, hogy gondnokság alá kerül, ő még ott marad a faluban, s a lakókörnyezet gondjai nem tűnnek el.

Ha az orvos szakértő indokoltnak látja, javasolhatja a betegségének megfelelő otthonban, intézményben való elhelyezését. Ám ez sem megy varázsütésre. Főként, ha az érintett együttműködése nem biztosított.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!