Belföld

2010.02.24. 09:01

Adócsalás gyanújában Bajnai?

A Magyar Nemzet állítása szerint a Bajnai Gordon kormányfő által korábban vezetett ciprusi cég nem nyújtott be adóbevallást, így 2,7 milliárd forint nyereség után elkerülte az adó megfizetését. Bajnai közleményben tudatta: helyreigazítást kér és jogi eljárást kezdeményez a Magyar Nemzettel szemben.

zaol.hu

A napilap szerdai számában azt fejtegették, hogy az ügylet főszereplője  a Dataplex Kft., amelyet 2005-ben a Bajnai Gordon vezette Wallis Rt. egyik leányvállalkozása 2,33 milliárd forintért megvásárolt.

A vételárat döntően a CIB Bank hitelezte meg a Wallis-csoportnak. A tulajdonosi jogok ezt követően 2,4 milliárd forint ellenében három ciprusi céghez kerültek - írta a lap. A Dataplex ezután állami megrendeléseket kapott és néhány hónappal később - a korábbi értékének duplájáért - 5,1 milliárd forintért kelt el.
 
A Magyar Nemzet birtokába került a ciprusi rendőrség válasza, amelyet a magyar nyomozók jogsegélykérelmére küldtek. Ebből kiderül, hogy Cipruson nem nyújtottak be adóbevallást.

Vadász János, a lapban megszólaló adószakértő szerint egy ciprusi cégnek nem kell az ottani hatóságoknak adót fizetnie egy társaság tulajdonrészének adásvétele után, de ha ez két magyar cég között történik, akkor az adóhatóságnak több mint 1,3 milliárd forint járt volna.

A lap úgy tudja, az APEH színlelt ügyletet gyanít, és adócsalás miatt vizsgálódik. A Nemzeti Nyomozó Iroda pedig hűtlen kezelés miatt kezdett már korábban nyomozást a Dataplex kapcsán - olvasható a Magyar Nemzetben.

OLDALTÖRÉS: A miniszterelnök helyreigazítást kér és bírósághoz fordulA miniszterelnök helyreigazítást kér és bírósághoz fordulA miniszterelnök helyreigazítást kér és bírósághoz fordulA miniszterelnök helyreigazítást kér és bírósághoz fordul


Bajnai közleményben tudatta: helyreigazítást kér és jogi eljárást kezdeményez a Magyar Nemzettel szemben. A közleményben kitértek arra, hogy a miniszterelnök jogi eljárást indít minden olyan médium ellen is, amely "a hamis információkat másodközli".

A miniszterelnök határozottan visszautasít minden, a személyét érintő alaptalan gyanúsítást - szögezte le a szóvivői iroda.

"A Dataplex ügyét csúsztatásokkal, az igazságot kifordítva, adótitkot sértve a Magyar Nemzet tudatos politikai támadásra használva húzta most ismét elő, a választásokra időzítve, így a cikk egyértelműen a választási kampány része, annak tisztességtelen eszköze" - áll a közleményben.

A szóvivői iroda emlékeztetett arra: hasonló ügyekben a Bajnai Gordont korábban ért sajtórágalmak nyomán jogerős bírósági ítéletek születtek, amelyek helyreigazításra kötelezték a hamis állításokat közlő Magyar Nemzetet. A legutóbb hétfőn, egyelőre nem jogerősen a Magyar Nemzet Online-t és a Hír TV Online kiadását kötelezte a bíróság helyreigazításra a miniszterelnököt érintő, nem megalapozott információk másodközléséért - írták.

Mint a közleményben olvasható, a Dataplex ügyének előhúzása nem újdonság és tavaly május végén a Kormányszóvivői Iroda közleményt adott ki a miniszterelnök személyét ért támadásokra reagálva.

 Ebben a Dataplex-üggyel összefüggésben szerepelt, hogy a Wallis-csoporttal kapcsolatban több esetben jelentek meg olyan, "a nyilvánosságot szándékosan csak részinformációkkal ellátó tájékoztatások", amelyekben azt sejtették: a 2000 és 2005 között Bajnai Gordon vezetése alatt álló Wallis-csoport egyes cégeinek értéke gyanús módon, rövid úton növekedett jelentős mértékben, vagy éppen csökkent ugyanígy.

A sejtetések, utalások - állt a közleményben - figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy a Wallis alaptevékenysége épp a pénzügyi befektetés és vagyonkezelés, a cég törekszik megnövelni a megvásárolt társaságok értékét annak érdekében, hogy később szakmai vagy más pénzügyi befektetőnek értékesíthesse.

Mint írták, a sikeres befektetések esetében az értéknövekedés a Wallis tevékenységének az eredménye, így történt ez a Dataplex esetében is.

"A Dataplex egyetlen új állami megrendelést sem kapott, amíg a Wallis-csoport résztulajdonában volt, az értéknövelő megbízások ebben az időszakban kizárólag jelentős, nemzetközileg elismert magánvállalatoktól származtak. Ezért tehát hamis az az állítás, hogy a megszerzés és a továbbértékesítés közötti időszakban Kóka János nyomására több állami cég vette igénybe a Dataplex szolgáltatásait, így növelve ezzel a Dataplex értékét" - szögezte le a Kormányszóvivői Iroda.

Hozzátette: az értéknövekmény alapja a tulajdonosi és a Dataplex-menedzsment sikeres átszervezési és piacszervezési tevékenysége, amely kiterjedt a Dataplex finanszírozási pozíciójára és ingatlanjaira, valamint a szakmai befektető eltérő alapú értékelése.

A Wallis-csoport a Dataplexben lévő részesedését egy magáncégtől vette meg és később egy magántársaságnak értékesítette. Az értékesítés lezárultakor Bajnai Gordon már nem dolgozott a Wallisnál - közölte a szóvivői iroda.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!