Belföld

2010.01.19. 14:01

Új vírus - 175 millió oltást adtak be világszerte

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint eddig 175 millió H1N1 vírus elleni oltóanyagot adtak be világszerte, és eddig hat féle vakcinát minősítettek az Európai Unióban.

MTI/AP

A WHO szerint a járvány első hulláma minden kontinensen végigsöpört, de szinte minden földrészen várható egy második megbetegedési hullám.

A szervezet álláspontja továbbra is az, hogy csak egy felelős közegészségügyi magatartás vethet gátat egy nagyobb járványnak, amellyel szemben a legjobb védekezés a védőoltás. A WHO úgy látja, hogy Európában az előrejelzettnél kevesebb áldozatot követelt a járvány, ami a fejlett közegészségügyi helyzetnek köszönhető, de beigazolódtak azok a korábbi feltételezések, hogy a halálesetek többségét vírusos tüdőgyulladás okozta, és a legveszélyeztetettebbek a terhesek, a légzőszervei betegségben szenvedők és a fiatalok.

Kökény Mihály, a szervezet végrehajtó tanácsának magyar tagja beszámolója szerint a WHO 86 országot segít adományokkal, ezen országok jelentős részébe még csak most indulnak a vakcinaszállítmányok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!