Belföld

2010.01.18. 13:58

Rendőröket ítéltek el

Hivatali visszaélés, valamint közokirat-hamisítás miatt ítéltek el három rendőrt hétfőn a Somogy Megyei Bíróságon; az érintettek hamis jelentést írtak egy lopásként bejelentett ügyről, amely valójában egy kilencmillió forintos gyógyszertári sikkasztás volt.

MTI/AP

A bíróság nem jogerős ítéletében az elsőrendű vádlottat - egy századost - hivatali visszaélés és közokirat-hamisításra való felbújtás miatt egy év börtönre ítélte, két évre felfüggesztve, továbbá lefokozta, ami munkahelyének elvesztését vonja maga után - tájékoztatta Vadócz Attila, a megyei bíróság szóvivője az MTI-t.

A szóvivő közlése szerint a két másik rendőrt - egy  főtörzsőrmestert és egy főtörzszászlóst - közokirat-hamisítás miatt a bíróság 6-6 hónap börtönbüntetésre ítélt, ugyancsak két évre felfüggesztve, továbbá egyenként 80 ezer forint pénzbüntetést is kiszabott rájuk. Őket a bíróság nem fokozta le, a jogerős ítélet után felettesük dönt arról, hogy maradhatnak-e továbbra is rendőrség kötelékében - tette hozzá a szóvivő.

A vádirat szerint a vádlottak - miután a bűncselekmény elkövetésével gyanúsított gyógyszertári asszisztens a több éven át tartó sikkasztást a helyszínen beismerte és erről, mint tartozásról a büntető feljelentés elkerülését kérve nyilatkozatot adott -, felhívták a készenléti parancsnokot, az ügy elsőrendű vádlottját, aki az "egyszerűség kedvéért" rávette a járőröket, hogy jelentésükben, ha a sértett nem tesz feljelentést, írják azt, hogy a felek között elszámolási vita alakult ki, amelyről egymás között megállapodást készítettek.

Az ügyész elfogadta az ítéletet, a vádlottak és védőik enyhítésért fellebbeztek, így jogerős ítéletet a Pécsi Ítélőtábla hoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!