Belföld

2009.12.21. 17:45

Sztrájkolnak a kézbesítő kedden

Sztrájkot hirdetett keddre a Magyar Postánál működő Kézbesítők Szakszervezete, a posta arra számít, hogy munkabeszüntetés nem okoz fennakadást a postai szolgáltatásokban.

zaol.hu

A szakszervezet az MTI-hez eljuttatott közleményben tudatja, hogy december 22-től határozatlan ideig sztrájkolnak azért, hogy minden dolgozó egyszeri 100 ezer forintot kapjon a társaság által értékesített ingatlanok bevételéből.    

Tomecskó Tamás, a Magyar Posta Zrt. szóvivője az MTI kérdésére elmondta, úgy tudják, hogy a 11 ezer postai kézbesítő közül mindössze néhány tíz készül munkabeszüntetésre. Hozzátette: nem a sztrájk, hanem az időjárás jelent kihívást.

A Magyar Posta Zrt.-nél éppen a napokban született meg a 2010. évi bérmegállapodás, amit Szűts Ildikó, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója jelentett be. Akkor a vezérigazgató elmondta, hogy a megállapodást a Kézbesítők Szakszervezete ugyan nem írta alá, de a jövő évi béremelésért ők sem sztrájkolhatnak, mert a reprezentatív szakszervezetek aláírásával érvényes a jövő évi bérmegállapodás.

A Kézbesítők Szakszervezetének követelését, hogy az ingatlanbevételből részesedjenek, téves felfogás - mondta Szűts Ildikó. A jóléti ingatlanok eladásából 508 millió forint bevétel származott, és ezzel szemben 590 millió forintot fordítottak jóléti ingatlanok felújítására. A székházak eladásából befolyó bevételből pedig - a tulajdonos döntése értelmében - a postai liberalizációra való felkészülést segítő beruházásokat kell finanszírozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!