Belföld

2009.11.13. 10:28

Új vírus: bezárták a baki óvodát és a zalaszentbalázsi iskolát (új hírek)

Közösségi járvány miatt csütörtökön délután elrendelték a baki óvoda egy hétre történő bezárását, a zalaszentbalázsi iskolát pedig pénteken zárták be. Bár növekedett az influenzaszerű megbetegedések száma a megyében, egyelőre nem érte el a járvány küszöböt.

zaol.hu

Péntek:
Bezárták a zalaszentbalázsi iskolát, miután három diáknál kimutatták a H1N1 vírust - tájékoztatta Széles Klára, az ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Regionális Intézetének járványügyi osztályvezetője pénteken az MTI-t. A zalaszentbalázsi már a hatodik iskola, ahol kényszerszünetet rendeltek el, illetve csütörtökön egy óvodát is bezártak a Zala megyei Bakon.

Kajné Szabó Hedvig iskolaigazgató elmondta, hogy péntek délben hazaküldték a gyermekeket iskolából, hétfőn és kedden pedig tanítási szünetet tartanak. Az iskolába 144 diák jár, a tanulók fele megbetegedett. Három diáknál vettek mintát, és mindhármuknál kimutatták a H1N1 vírust.
Közösségi járvány miatt a megyében csütörtökön egy hétre bezárták a baki óvodát is, mert a hét eleje óta folyamatosan nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma; 48 gyermek közül 32 hiányozott. Széles Klára tájékoztatása szerint az óvodások vizsgálati eredményei még nem készültek el.

Csütörtök:
Menyhárt Ildikó, az ÁNTSZ Nyugat-dunántuli Regionális Intézete zalaegerszegi kirendeltségvezetője arról tájékoztatott, hogy a gyerekek között hétfő óta folyamatosan nőtt a megbetegedések száma, ezért kellett a baki intézményt bezárni. Információink szerint csütörtökön 48 gyermekből 16-an voltak az óvodában, s 32 jelentettek beteget.

Menyhárt Ildikó elmondta, ugyancsak közösségi járvány tapasztalható megyénkben a zalaszentbalázsi általános iskolában, ahol a 144 tanulóból kedden 57-en betegedtek meg. Mivel nem növekedett a számuk, sőt azóta már néhányan vissza is tértek az iskolapadba, így nem került sor az intézmény bezárására.

Mindkét közösségi járvány esetében a vizsgálati anyagokat továbbították a kórokozók kiderítésére.  

A kirendeltségvezető arról is tájékoztatott, hogy növekedett az influenzaszerű megbetegedések száma, de a megyében nem érte el a járvány küszöböt.   

A megkérdezett zalaegerszegi iskolákban nem hiányoznak többen, mint általában szokásos. Folyamatosan gyűjtik a szülői nyilatkozatokat,  a legtöbb iskolában jövő héten kezdik a diákok oltását. Varga Csabáné,  a Landorhegyi iskola védőnője hozzátette, még sok esetben mozog a létszám, a szülők gondolkodnak. A hozzá tartozó Landorhegyi, illetve Pais iskolában 20-25 százalékban kérik az  oltást.

Napvilágot látott a hír, miszerint a középiskolások is ingyenesen kapják meg a védőoltást.  Varga Károly, a zalaegerszegi Csány-szakközépiskola igazgatóhelyettese elmondta, az evvel kapcsolatos hivatalos levél megérkezése után az iskolaorvoson keresztül megszervezik a diákok oltását.

A dél-zalai kistérségben csütörtökig egyetlen általános iskolában, Murakeresztúron zajlott le a járvány megelőzését célzó oltás: az intézményben kedden délelőtt 75 diák kapott injekciót, s mint azt érdeklődésünkre Kovácsné Kővágó Anna igazgató elmondta, a gyerekek jól vannak, egyetlen panasz sem merült fel.

A középiskolások oltásáról Bene Csaba, a nagykanizsai Zsigmondy-Széchenyi SZKI igazgatója elmondta,  meg kell várniuk a döntésről és azzal összefüggő teendőikről szóló hivatalos levelet. Amint kézhez veszik, felmérik az oltást igénylő diákok létszámát.

Dr. Búzás Judit nagykanizsai kistérségi tiszti főorvos elmondta, egyelőre ugyan a térségben nem ütötte fel a fejét komolyabb mértékben a betegség, az elmúlt héten 19 influenzaszerű megbetegedést regisztráltak,  de tény, hogy jelen van. Ezt bizonyítja, hogy újabb dél-zalai betegnél mutatták ki a H1N1 vírust.

Jelen pillanatban 40 általános iskolából és 57 óvodából érkezett be hozzánk vakcinaigénylés    - jelezte dr. Búzás Judit.  A falvakból befutott adatokat összehasonlítva a városiakkal kiderült, hogy míg előzőekben az óvodákban és az iskolákban is 50 százalék körül mozog a gyermekek beoltását igénylők aránya, addig a városi intézményekben 34-35 százalékon marad. Oltóanyagunk egyébként van elég, eddig 38 070 darabot kaptunk, mindenkinek jut tehát.

Mindeközben egy veszprémi és egy füredi óvodában is felmerült a H1N1 gyanúja, az intézményekből tömeges hiányzást jeleztek, de az ÁNTSZ laborvizsgálatai még nem igazolták az új influenza vírus jelenlétét. Az intézményeket egyelőre nem zárják be - értesült laptársunk a Veszprémi Napló. (Részletek itt.)


Szerzők: Sinkovics Eta, Szalabán Attila

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!