Belföld

2009.11.05. 12:20

Felfüggesztették tisztségéből Mőcsény polgármesterét

Fegyelmi eljárást indított és felfüggesztette tisztségéből a mőcsényi képviselő-testület a falu független polgármesterét.

MTI/AP

A Tolnai Népújság értesülését csütörtökön erősítette meg az MTI-nek a település ötfős testületének egyik tagja.

Rittinger Roland elmondta: a hétfői rendkívüli ülésen azért határoztak így, mert kiderült, hogy a falut vezető Krachun Elemér a testület döntésével ellentétesen értékesített egy földterületet, és ugyancsak a testület jóváhagyása nélkül vett fel jutalmat.
     
A független képviselő tájékoztatása szerint a testület tavaly úgy döntött, hogy egy helyi, alkatrész-kereskedéssel foglalkozó cégnek ad el 1,8 millió forintért egy 4300 négyzetméteres területet. A polgármester később a területről egy olyan céggel kötött szerződést, amelynek egyik tulajdonosa a testvére, a közeli Bátaapáti polgármestere. A földhivatalhoz egy meghamisított testületi határozatot nyújtottak be - tette hozzá Rittinger Roland.
   
A földügylettel együtt derült ki, hogy Krachun Elemérnek 2006-tól 2009-ig összesen kilenc havi illetményének megfelelő jutalmat folyósítottak, bár a képviselők csak egyhavinak megfelelőt szavaztak meg a számára. Ezzel a képviselő szerint 3,6 millió forintos kár érte az önkormányzatot.
   
Rittinger Roland közölte, hogy ismeretlen tettes ellen büntetőfeljelentést tettek a bonyhádi rendőrségen, és a Tolna Megyei Bíróságnál kezdeményezték a polgármester tisztségének megszüntetését.
   
Az MTI többször kereste a döntés óta Krachun Elemért, ám a polgármester eddig elérhetetlennek bizonyult.
   
Krachun Elemér 1998 óta áll független polgármesterként a 387 fős völgységi település élén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!