Belföld

2009.10.19. 11:58

Tűzoltók demonstrálnak a fővárosban

Két és fél ezer rohamsisakos tűzoltó demonstrál a fővárosban a tervezett több milliárdos elvonások miatt.

MTI/AP

14:00
 
Petíciót adtak át a fővárosban demonstráló tűzoltók hétfőn a parlamenti frakciók képviselőinek, tiltakozva a tűzoltókat érintő, jövő évre tervezett költségvetési megszorítások ellen.

A Parlamenthez közeli, a forgalom elől elzárt Alkotmány utcába az ország minden szegletéből érkeztek tűzoltók, akik kéttucatnyi járműfecskendővel sorakoztak fel. A demonstrálók a 2010-es költségvetési tervezetben megjelölt, a tűzoltókat érintő 1,8 milliárd forintos elvonás miatt tiltakoztak, az ugyanis véleményük szerint veszélybe sodorja a tűzoltóságok működését.
   
A szervezők petícióját a Fidesz és a KDNP képviselője a Kossuth tér torkolatában, egy kamionból kialakított színpadon vette át, míg az MSZP
és az SZDSZ csak valamivel később, amikor mintegy ezer tűzoltó a Parlamenthez vonult és hosszasan skandálta: "Gyertek ki!".

12:00
A forgalom elől lezárt Alkotmány utcában az ország minden szegletéből érkezett tűzoltók kéttucatnyi járműfecskendővel sorakoztak fel, hogy tiltakozzanak a 2010-es költségvetési tervezetben jelölt, őket érintő 1,8 milliárd forintos elvonás miatt, ami véleményük szerint veszélybe sodorja a működésüket.

Tűzoltók demonstrálnak a Parlamentnél a több milliárdos elvonások miatt
Fotó: MTI

A demonstrációt a Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságok Országos Szövetsége, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete és a Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezete hirdette meg. A megmozdulás elején a transzparenseket tartó, nemzeti színű zászlókat lobogtató tűzoltók nyilvános tűzoltóesküt tettek, hogy életük kockáztatásával is ellátják szolgálati feladataikat.

Ezek is érdekelhetik