Belföld

2009.10.08. 09:02

Késések az EKHO szerint adózók nyugdíjpénztári számláin

ZH - Jelentős késéssel jelenik meg a befizetések egy része az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (EKHO) szabályai szerint adózók magán-nyugdíjpénztári számláin - értesült az MR1.

zaol.hu

A Napi Gazdaság tegnap arról számolt be, hogy az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (EKHO) szerint adózók nyugdíjpénztári egyenlegén a befizetések egy része nem jelenik meg a magán-nyugdíjpénztári számlákon. Volt, hogy egy könyvelő 3-4 hónapnyi hiányt fedezett fel a 2008-as nyugdíjpénztári befizetésekben.

Az EKHO szerint adózó jövedelmeknél az összes adót egyben kell egy számlára átutalni, és az APEH szedi szét a befizetést az egyes tételekre. A munkavállalótól az EKHO-alap 3,8 százalékát vonják le magán-nyugdíjpénztári tagdíjnak, ezeknek a havi levonásoknak egy része nincs ott a 2008-as egyenlegeken - állítja eg ya Kossuth Rádiónak nyilatkozott könyvelő. Hogy miért, egyelőre nem tudni, mert az adóhatóság későbbre ígért tájékoztatást, a nyugdíjpénztárak pedig elzárkóztak a választól. A PSZÁF úgy véli: a rendszerbe belefér a csúszás.

Az MR1-Kossuth Rádió információi szerint eképzelhető, hogy ha negyedévente meg is érkezik az ekhósok tagdíja a pénztárakba, késlekedve könyvelik le, ugyanis előbb a nagy tételben beérkező befizetéseket veszik előre. Márpedig az ekhósok kevesen vannak: a közel hárommillió magán-nyugdíjpénztár tag közül mindössze mintegy tízezren adóznak az EKHO szabályai szerint is.

Forrás: MR1-Kossuth Rádió

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!