Belföld

2009.10.30. 14:11

A Legjobb Női Munkahelyet keresik

Ismét jelentkezhetnek a Magyarországon működő vállalatok a Legjobb Női Munkahely díjra - jelentette be a 2009-es pályázatot Ferenczi Andrea, a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség elnöke pénteken, a sajtó képviselőinek tartott tájékoztatón Budapesten.

MTI/AP

A pályázatokat 2010. február 12-ig nyújthatják be az érdeklődők a 30-250, valamint a 250 főnél több munkavállalót foglalkoztató vállalatok kategóriában. A részvétel feltétele a cég regisztrációja a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetségnél. Az idén már interneten is lehet pályázni, a részvételi szándékot és a pályázás módját - papír, internet, vagy vegyes - az [email protected] internetes címen kérik jelezni, a további teendőkről válaszlevélben értesítik a jelentkezőket. Az elbírálás szempontjai a tisztességes munkafeltételek, a karrierlehetőség, előremenetel biztosítása, az egészség és a jó közérzet megőrzésének lehetősége, a készségek fejlesztésének lehetősége, a munka és a magánélet összeegyeztethetősége és a személyes interjúkon szerzett információk lesznek.
   
Az Európai Uniós (EU) országokban, így Magyarországon is - a gazdasági válság ellenére - foglalkozni kell a nemek társadalmi egyenlőségének a kérdésével, hisz a versenyképesség növeléséhez és a gazdaság növekedéshez ez nagyban hozzájárul - mondta el Rauh Edit esélyegyenlőségi szakállamtitkár pénteken az MTI-nek. Hozzátette: a nők és férfiak foglalkozatása hozzájárul a gazdasági függetlenségükhöz, amely lehetővé teszi, hogy a jóléti szolgáltatások iránt kisebb legyen az igényük, aktív piaci szereplők legyenek, csökkentsék a jóléti államháztartási kiadásokat és gyermekeket vállaljanak.
   
Az EU-s országokban erről napi szinten folyik a diskurzus, a posztlisszaboni folyamatban a nemek társadalmi egyenlőségének a kérdése változatlanul fennmarad, ezt egy EU-s konferencián Vladimir Spidla, az Európai Bizottság tagja is megerősítette. Magyarországon is megoldást kell keresni arra, hogy milyen módon lehet elősegíteni a nők s a férfiak esélyegyenlőségét.
   
A Szociális és Munkaügyi Minisztérium koordinálja a kormányzatra vonatkozó munkát, s jelenleg államigazgatási egyeztetés alatt van egy hosszútávú stratégiának a véleményezése, kialakítása, amely hat prioritás mentén határozza meg a feladatukat. A Nők és Férfiak Egyenlőségét Elősegítő Nemzeti Stratégiai Terv elnevezésű terveezt első pontja egyebek mellett a nők és a férfiak egyenlő mértékű gazdasági függetlenségének megteremtése, a fizetési és foglalkoztatási aránytalanságok felszámolása. A második pont a szakmai, a magán- és a családi élet fokozottabb összehangolásának támogatása, a felelősség egyenlő megosztása a családi kötelezettségek vállalásában, háztartási és gondozási feladatokban. Harmadikként szerepel az egyenlő arányú férfi-női részvétel támogatása a tudományban, a politikai és gazdasági döntéshozatalban.
   
Ezen kívül a nők ellen elkövetett erőszak minden formájának felszámolása, a nemekhez kötődő sztereotípiák felszámolása és a gender mainstreaming szakmai megalapozása szerepel a prioritások között. Itt nem a biológiai nemek felcseréléséről van szó, hanem arról, hogy a társadalom, a gazdasági helyzet nem teszi lehetővé, hogy egykeresős családokban gondolkozzunk. A férfiakra és a nőkre is egyforma feladatoknak és felelősségnek kell hárulnia, s a nők jelenleg jóval többet vállalnak ebből a szerepből, mint a férfiak. Ezen érdemes lenne változtatni - fogalmazott Rauh Edit.
   
Mint azt a szakállamtitkár elmondta: a Legjobb Női Munkahely díj a második és harmadik prioritáshoz kapcsolódik, mert azt is fontosnak tartja a minisztérium, hogy ne csak a kormányzat, hanem a civil szervezetek is támogassák ezt a politikát. Az lenne a jó, ha társadalmi normává válna ez a gondolkodás - hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!