Belföld

2009.09.22. 13:48

Megmarad a Széchenyi Kártya kormányzati támogatása (frissítve)

Budapest - Jövőre is megmarad a Széchenyi Kártya program garancia- és kamattámogatása - mondta Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter kedden a 120 ezredik Széchenyi Kártya átadási ünnepségén, Budapesten.

MTI

A miniszter hozzátette: a feltételekről, a mértékéről egyeztetnek az érintettekkel.

Oszkó Péter pénzügyminiszter méltatta a Széchenyi Kártya pénzügyi konstrukciót, amely - mint mondta - válság idején is fontos eszköz a kis- és középvállalkozások finanszírozásában.

Varga István gazdasági miniszter sikeres programnak nevezte a Széchenyi Kártya konstrukciót, amely szerinte a vállalkozók, a bankok és a kormányzat közötti együttműködésre is jó példa.

Oszkó Péter pénzügyminiszter jelezte, hogy a kormány a válságkezelésben megtartja a működő elemeket, így a Széchenyi Kártya támogatását is. Emlékeztetett arra, hogy a kormány válságkezelési intézkedései között megkülönböztetett figyelmet fordít a kis- és középvállalkozásokra, mutatja ezt az adóterhek átalakítása, az adminisztrációs terhek csökkentése.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke úgy vélekedett a kis- és középvállalkozások élénkítésére jó néhány program van, de ezek egy része bonyolult, drágán juttatja el a forrást a vállalkozásokhoz. Ugyanakkor a Széchenyi Kártya bebizonyította, hogy lehet egyszerűen, bürokráciamentesen is forrást kihelyezni.

A Széchenyi Kártya konstrukcióhoz az állam 2009-ben 2 százalékos kamattámogatás ad, valamint fizeti a garanciadíj 50 százalékát, készfizető kezességet vállal a hitelkeretenként meghatározott részre.

A Széchenyi Kártyát működtető KA-VOSZ Zrt. adatai szerint az igénylések száma 2009 első felében 13 százalékkal nőtt, a kihelyezett hitelkeret nagysága a félév végéig elérte a 656 milliárd forintot. Az érdeklődés az év második felében erősödött, a 120 ezredik kártya átadásakor a kihelyezett tőke elérte a 700 milliárd forintot. 

A Széchenyi Kártyát 2002-ben indította el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.

A konstrukció pénzügyi hátterét a magyar takarékszövetkezeti hálózat, valamint az Erste Bank, az MKB Bank, az OTP Bank, a Takarékbank és a Volksbank adja.  

A 120 ezredik Széchenyi kártyát öt vállalkozás vette át, és köszöntötték a 150 ezredik igénylőt is.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!