Belföld

2009.07.25. 02:29

Valamelyikre, a több közül

Zalaegerszeg - A felsőoktatásba jelentkezett fiatalok számára nem kevés izgalmat jelentett a csütörtök este: ekkor szembesülhettek a ponthatárokkal, és avval is, sikerült-e a megjelölt helyre, szakra bejutniuk.

Győrffy Árpád

Orbán Fiorellával és Molnár Bernadettel, mindketten az egerszegi Csány-szakközépiskolában végeztek, egy kertvárosi vendéglőben vártuk, az interneten megjelenjenek a ponthatárok. S kiderüljön, a megjelölt helyek közül, hová lesz elég Fiorella 404, és Bernadett 408 pontja a megszerezhető 480-ból. Fiorella a Corvinus Egyetem, a Műszaki Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem közgazdaságtudományi és gazdaságtudományi szakjait jelölte meg.

- Igazából azt szeretném, ha Pécsre vennének fel. Tavaly a Corvinus Egyetemre nagyon magas, 440 ponttal lehetett bejutni... Kicsit izgulok, de inkább több bennem a kíváncsiság - árulta el.

Bernadett a veszprémi Pannon Egyetem nagykanizsai gazdaságtudományi és a keszthelyi georgikon karán is a turizmus-vendéglátás szakot jelölte meg, a Savaria Egyetemen pedig a kommunikáció és média területét. Mindenképpen Kanizsára szeretne kerülni.

- Nincs bennem aggodalom, bízom a pontjaimban - utalt érzéseire.

Kevéssel este nyolc óra után feltűntek az intézmények és ponthatáraik a képernyőn. A lányok arcán feszült izgalom. Először Fiorella talált rá a Pécsi Tudományegyetem gazdálkodás és menedzsment szakára. 386 pont.

- Ez nagyon jó - mondta boldogan. Azért megnézte a Corvinust is, oda 452 ponttal lehetett bejutni. Bernadett is rátalált a turizmus-vendéglátás szakra. A kanizsai 376 pontba bőven belefért.

- Most már nyugodtan megyünk nyaralni - mondták elégedetten, hiszen tagadhatatlan, e napig feszültséggel teltek a várakozás hetei.

A fiatalok többsége sms-ben is megkérte a felvételi eredményét. A megyeszékhelyi Ady-gimnáziumban érettségizett Farkas Péter, Bajnok Szidónia és Vizsy László is élt ezzel a lehetőséggel.

A fiúknak sikerült a vágyuk, Farkas Péter a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karára nyert felvételt, Vizsy László szeptemberben a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem elsőéves hallgatója lesz. Bajnok Szidónia kicsit keseredett. Eredetileg művészeti pályára készült, de meggondolta magát, s már bánja, hogy csak két helyet jelölt meg: a nagykanizsai turizmus-vendéglátás szakot és az egerszegi számvitelin az idegenforgalmi szakmenedzser felsőfokú szakképzést. 352 pontja volt, s az utóbbi jött be .

Az intézményvezetők közül sem mindenki elégedett. Ez nem vonatkozik a PE Keszthelyi Georgikon Karára, az egyetem dékánja, dr. Dublecz Károly szavaiból kitetszett, sikeres beiskolázást mondhatnak magukénak.

- Az előző évinél jóval több, hatszáz diák jelentkezett első helyen hozzánk. Viszont, mivel a ponthatárok látványosan megemelkedtek, sokan nem kerültek be a tavalyi számítások alapján. Ennek ellenére, a pótfelvételivel várhatóan 500 fölötti, rekordszámú elsőéves kezdi meg tanulmányait egyetemünkön, ahol nyolc alapszakot, hét felsőfokú szakképzést, egy magyar és két angol mesterszakot indítunk.

Birkner Zoltán, a PE nagykanizsai kampuszának igazgatója ugyancsak az elégedettség hangján szólt.

- Azt gondoltuk, ha a tavalyi kétszáz körüli elsőéves hallgatói létszámot sikerül idén is hozni, akkor az szép eredmény lesz. Hát hoztuk... Meglepően sikeresnek mondható a mérnök-informatikus programunk, pedig 25 százalékkal magasabb volt a mostani ponthatár. A turizmus-vendéglátás szakon viszont a túlságosan magas elvárások miatt maradt szabad kapacitás, a helyeket pótfelvételivel próbáljuk feltölteni. Nem igazán lesz erre szükség a felsőfokú szakképzéseknél - szinte telt ház van. Öröm az is, hogy a hallgatóink több mint kilencven százaléka államilag finanszírozott képzésben vehet részt - sorolta az intézmény igazgatója.

A Budapesti Gazdasági Főiskola rektora, Sándorné dr. Kriszt Éva közleményéből kiderült, zalaegerszegi intézetükbe 202 hallgató nyert felvételt. 139 fő államilag támogatott, 63 fő költségtérítéses rendszerben tanulhat szeptembertől. A szabad kapacitásokat pótfelvételivel töltik fel. Dr. Tóth József, az egerszegi számviteli főiskola igazgatója hozzátette: 901 fő jelentkezett intézményükbe, ebből alapképzésre 627 fő.

- A magas felvételi ponthatárok miatt a jelentkezőkhöz képest meglehetősen alacsony a felvett hallgatók száma - érzékeltette a helyzetet. Úgy vélte, a regionális különbségek, a családok eltérő szociális helyzete, az egyes középiskolák különböző oktatási lehetőségei más-más előképzettséget biztosítanak a fiataloknak. Javasolja, a felvételi rendszerben vegyék figyelembe a regionális különbségeket is.

A PTE Egészségtudományi Kar egerszegi képzési központjában sem elégedettek a beiskolázással. Az ápolás és betegellátás alapszak, gyógytornász szakirány 65 férőhelyére 14 hallgató jutott be. Ehhez a tavalyi 265 pontnál jóval többre, 354-re volt szükség. Az egészségszervező szak nappali tagozatán sikerült a 35 helyet betölteni.

A BME gépészmérnöki kar egerszegi képzésére 26 hallgatót iskoláznak be, ez valamivel több az előző évinél.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!