Belföld

2009.07.16. 02:29

Strucc, piton, gepárd - Veszélyes állatok, emberközelben

Lenti - Szigorú szabályai vannak a veszélyes állatok tartásának, s az elmúlt napok során végzett kutatásunk alapján úgy tűnik, nem is hódolnak túl sokan ennek az extrém hobbinak. Az egyre népszerűbb hüllők tartásához sok esetben nincs is szükség külön engedélyre, ám strucc tartásához például már igen.

Gyuricza Ferenc

A hét elején a Csömödér melletti Southfork Ranchról szabadult ki három amerikai préribölény. Baj ezúttal szerencsére nem történt - maguk az állatok is jámbor jószágoknak bizonyultak -, ám az eset ráirányította figyelmünket a veszélyes állatok tartásának körülményeire. A csömödéri farm gazdáját, az osztrák Josef Erreggert külföldi tartózkodása miatt ugyan nem sikerült elérnünk, ám magyarországi képviselője, Nyíri István készségesen válaszolt kérdéseinkre. A hatalmas birtokon - amit szeretnének később látogatható vadasparkká tenni - az amerikai préribölények mellett gepárd és szervál is található, ez utóbbiak egyébként az osztrák gazdájukon kívül senkit nem tűrnek meg a közelükben.

- Területünkön minden egyes állat tartásához rendelkezünk a szükséges engedéllyel; sőt, fogalmazhatnék úgy is, hogy a birtokunkban lévő engedélyeink lényegesen több állatra szólnak, mint amennyi valóban itt található - mondta Nyíri István.

Nyíri István hozzátette, a csömödéri farmon a már említett veszélyes állatok mellett előfordul még vízibivaly, watussi-tehén, de közönséges törpe szarvasmarha is. 



Kattintson a képre és nézze meg, milyen bejelentett veszélyes állatok vannak Zala megyében
Grafika: Urbanics Pál

Az engedéllyel tartott veszélyes állatokról a Zala Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Állategészségügyi Igazgatóságán kaptunk adatokat. Ezek szerint a csömödéri telep mellett további négy állattartó rendelkezik hivatalos engedéllyel. Egy kisállat-kereskedésnek mérgeskígyók tartására van elvi engedélye (ám dr. Boncz Attila igazgatóhelyettes szerint jelenleg ott nincsenek ilyenek), valamint három helyen tarthatnak legálisan struccokat. Az igazgatóhelyettes ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy nem ők a szakhatóság, vagyis az engedélyeket a területileg illetékes jegyző, illetve a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség adhatja ki, attól függően, hogy veszélyes vagy védett állatról van-e szó.

- Számomra az állattartás egy hobbi - ad választ kérdésünkre a Szentgyörgyvölgyön élő Kepe István, az engedéllyel rendelkező zalai magánszemélyek egyike. - Vannak többek között kutyáim, mókusaim, galambjaim, két struccom, négy emum, illetve egy leguánom is. Veszélyes kategóriába a struccok és az emuk tartoznak.

A már nyugdíjas férfi hozzáteszi, korábban tartott kajmánt is, de az időközben elpusztult, csakúgy, mint kedvenc strucca, amellyel olykor még táncolni is szokott.

Kissé furcsának tűnhet, hogy a strucc a veszélyes állatok közé tartozik, de a madarakat szintén engedéllyel tartó lenti Tóth Péter szerint, mindjárt érthetővé válik a dolog, ha valaki jobban kiismeri őket.

- Láttam olyan struccot, amelyik egyben lenyelt egy mobiltelefont, de olyanra is tudok példát mondani, hogy a karmával kilyukasztott egy bőrcipőt - sorolja. - Hatalmas testű állat, és mint a madarak általában, roppant buta. Többnyire érdeklődő, de ez egy pillanat alatt megváltozhat, s agresszivitásba csap át. Ilyenkor lábbal támad.

Az utóbbi időben a veszélyes állatok tartása egyre népszerűbb hobbivá kezd válni. Ezt már Rácz Kálmán, a zalaegerszegi Neon Akvarisztika Kisállat-kereskedés tulajdonosa mondja, aki azt is hozzáteszi, hogy a pókfélék és a hüllők az igazán népszerűek. Veszélyes kategóriába sorolt állatot most ugyan nem tartanak, de korábban adtak már el pitont, illetve anakondát is.

Az állatkereskedő által mondottak alapján valószínűsíthető, hogy a megyében tartott veszélyes állatok száma magasabb, mint ami a hivatalos statisztikában szerepel. Rövid érdeklődés után sikerült is rátalálnunk egy olyan személyre, aki illegálisan tart társasházi lakásában egy pitont. A nyilvánosságot emiatt nem vállalta, de annyit elmondott, az állatot Budapestről hozta, s szerinte megfelelő körülmények közt tartja. Amikor azt kérdeztük tőle, miért nem kért engedélyt, csak annyit válaszolt: az megbonyolította volna a dolgokat, s nem is biztos abban, hogy a hozzájárulást megkapta volna, hiszen ahhoz a társasházban lakók többségének a beleegyezésére is szükség lett volna. Így viszont szinte senki sem tud a kígyóról.

Azt, hogy pontosan mi is tartozik a veszélyes állatok kategóriába, egy miniszteri rendelet határozza meg, tudtuk meg a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség munkatársától, Császárné Uhrin Noémitől. Számukat azonban nagyon nehéz lenne pontosan megmondani, mert akadnak olyan állatcsoportok, amelyek valamennyi faja ide sorolandó. A rendelet a tartási körülményekre vonatkozóan is részletes adatokat tartalmaz, a méreggel ölő állatok tartására vonatkozóan pedig speciális követelményeket ír elő. Ezek betartását a hatóság rendszeresen ellenőrzi is.

- Ha valaki állattartásra vállalkozik, elsősorban azt kell felmérnie, hogy tudja-e biztosítani a normális feltételeket - fogalmazza meg az állattartás alapvető és általános normáit dr. Nagy Ferenc lovászi körzeti állatorvos. - Tud-e az állat számára megfelelő tartási helyet kialakítani, képes-e takarmányozásáról gondoskodni? Rendelkezik-e állategészségügyi alapismeretekkel? Nagyon fontos továbbá, hogy az állattartónak legyen kapcsolata olyan állatorvos szakemberrel, akihez bármikor fordulhat, hiszen az állattartásról szóló jogszabályban az is szerepel, hogy a betegséggyanús eseteket a tulajdonos köteles jelenteni. S van még egy fontos szempont: a szomszédokkal sem árt jó kapcsolatot ápolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!