Belföld

2009.07.15. 02:28

Néhány tányér leves segít

A másodfokú hőségriadót akkor rendelik el, ha az előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet 3 napon át meghaladja a 25 Celsius-fokot - tudjuk meg dr. Menyhárt Ildikótól, az ÁNTSZ regionális intézetének egerszegi kirendeltségvezetőjétől.

Szabó Judit- A legmagasabb, harmadik fokozat feltétele a háromnapos, 27 fokot meghaladó középhőmérséklet - folytatja a szakember. - Figyelem, középhőmérsékletről van szó, ami azt jelenti, hogy az éjszaka sem kínál igazi enyhülést, éppen ezért van szükség a fokozott védelemre.

Egyelőre azonban csak másodfokon aszalódunk, ez is épp eléggé megvisel mindenkit. A meleghez való alkalmazkodás ugyanis megterheli a szervezetet, a legnagyobb veszély a krónikus (például légúti) betegeket, az időseket és a kisgyerekeket fenyegeti.

- A városok úgynevezett hőség-szigeteket alkotnak, ezért az ott élők nagyobb kockázatnak vannak kitéve, mint a falvakban lakók. A melegben kialakuló légköri viszonyok miatt ugyanis a légszennyeződés megreked a városok levegőjében, s az extrém meleg hatását még az egészségtelen levegő is tetézi. Az aszfalt és a beton sokáig képes tárolni a meleget, amit éjszaka fokozatosan kibocsát.

35 fok felett az izzadás a hőleadás egyetlen módja. A verejték nemcsak vizet, hanem konyhasót, valamint egyéb szerves és szervetlen anyagokat is tartalmaz, amit pótolni kell. A legjobb, ha rendszeresen fogyasztunk levest, vagy rehidratáló folyadékot iszunk, amit otthon is elkészíthetünk amódon, hogy vízben vagy teában némi sót és cukrot oldunk fel. Ha ugyanis csak nagy mennyiségű vizet fogyasztunk, a vízmérgezés tünetei (látászavar, izomgörcs) jelentkezhetnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!