Belföld

2009.07.27. 06:29

Ha a füst visszajut a lakásba

Nagykanizsa - El tudják képzelni egy közösségről, mely tudván tudja, hogy ha megtesz egy lépést, komoly kellemetlenségek, ráadásul jelentős anyagi kiadás is vár rá, mégis belátja felelősségét az adott kérdésben, és megteszi azt?

Szalabán Attila

Nehezen elképzelhető helyzet. Ám a nagykanizsai Rózsa utca 1. számú társasház mégis ezt cselekedte, önszántából vállalta az összes kémény lezáratását. A lakók nem sokkal korábban szembesülhettek azzal a ténnyel, hogy épületük tucatnyi gyűjtőkéménye közül kettőt lezáratott a Füstfaragók Kft., mivel azokból az égéstermékek visszaáramlását észlelték. Horváth István a nagykanizsai Rózsa utca 1. számú társasházban a kibontott gyűjtőkémény helyére egyedi kéménybéléscsövet helyez el. A házban repedéseket, fugahiányokat találtak
Fotó: Szakony Attila

A házra komoly döntés várt, hiszen mint elhangzott: ha bevizsgáltatják a megmaradt kéményeket, várhatóan mindegyiket lezárják az illetékesek. A társaság döntését követő napon meg is érkezett a területileg illetékes kéményseprő vállalkozás szakembere, hogy kamerájával végignézze a gyűjtőkéményeket. 

- Mivel nem volt a háznak elég fedezete a két lezárt kémény kiváltására, pénzt kellett kérni a lakógyűléstől - vázolta Zsidiné Nászer Éva közös képviselő. - Csakhogy addigra a tulajdonosokban felmerült a kérdés, hogy biztonságos-e a többi kémény? Kérték tehát, hogy nézessük végig mindet, még akkor is, ha azonnal lezárják az összeset az illetékesek.

- Furcsa volt a számunkra, hogy ha kettőt lezárnak a tucatból, akkor a többivel nincs baj? - jelezte Kollár Tamás lakástulajdonos. - Mégsem volt könnyű elfogadtatni a lakógyűléssel ezt a döntést, de végül megértették az emberek, hogy jobb nem játszani az életünkkel. Tényleg kíváncsiak voltunk tehát, hogy mit mond a szakember, ezért hárman fel is kísértük a tetőre. Szó mi szó, megdöbbentünk a tapasztaltakon. Saját szemünkkel láthattuk, hogy ez bizony nem tréfadolog, ki kell váltani a termofor kéményeket.

A zalai gyűjtőkéményeket 30-40 éve építették, ennyi idő alatt még egy jó kémény is elöregszik. A termofor azonban ráadásul konstrukcióhibás termék is, tehát fokozottan indokolt a kiváltása. Az elmúlt évtizedekben nagyon sok tragédia következett be a gyűjtőkémények hibás működése miatt - ennek ellenére viszonylag kevés zalai társasház szánta rá magát a cseréjükre. 

- Amióta a pályán vagyok, egyetlen esetre emlékszem, amikor a lakóközösség önként bevizsgáltatta az összes termofor kéményét, és vállalta a következményeket - hallottuk Kovács Józseftől, a nagykanizsai Füstfaragók Kft. műszaki vezetőjétől. - Sajnos nem túl sokan követik a példájukat, pedig egyre több probléma van a termofor kéményekkel, hiszen alaposan elöregedtek. Megérett az idő arra, hogy ezzel az üggyel komolyan foglalkozzunk. Itt, a Rózsa utcában is repedéseket, fugahiányokat, habarcs-betüremkedéseket találtunk. Az elemek elmozdultak, több helyen megvésték őket - ez utóbbi teljesen szabálytalan. Volt lakás, ahol szétrepedt a termofor blokk, az égéstermék meg szivárgott.Csak Nagykanizsán 15-18 ezer embert érint a termofor-probléma, melyet a legjobban a kémény kiváltásával, egyedi kémények szereltetésével lehet megoldani.

 Persze nem kevés pénzért, a tapasztalat szerint lakásonként 250-300 ezer forintot kell feláldozni, ha biztonságban akarják tudni magukat. A Rózsa utcai társasház például 14 millió forintot kellett előteremtsen a 12 kémény korszerűsítésére. Ezt néhányan fájlalják, mivel tavaly egy lakógyűlésen elhangzott a javaslat: pályázzanak az illetékes minisztériumhoz, illetve az önkormányzathoz támogatásért. A beruházás költségeinek 50-60 százalékát meg lehetett volna így szerezni - ám az indítvány nem kapta meg a szükséges 80 százalékos többséget. - Ezekkel a kéményekkel az a probléma, hogy nem tudni, mikor bolondulnak meg - tudtuk meg Havasi Zoltántól, a zalaegerszegi Lángőr 94 Kft. ügyvezetőjétől. - Itt Zalaegerszegen rendszeresen, évente egy alkalommal ellenőrizzük a gyűjtőkéményeket, és ahol tartós visszaáramlást észlelünk, azonnal lezárjuk. A lakóktól gyakran halljuk, hogy 30-40 évig nem volt semmi baj - nem értik meg, hogy igazából csak szerencséjük volt, ezek a kémények soha nem voltak jók.


Grafika: Urbanics Pál

A zalaegerszegi cég azt a gyakorlatot alakította ki, hogy ellenőrzésekkor, ha nem észlel visszaáramlást, engedélyezi ugyan a gyűjtőkémény további használatát, ám a jegyzőkönyvben nyomatékosan felhívja a figyelmet a felújítás szükségességére. Ez azonban már pénzkérdés, és Havasi Zoltán is hangsúlyozta: nem tudnak és nem is akarnak a lakók zsebében turkálni.

- Hál istennek, az utóbbi időszakban nem volt haláleset Zalaegerszegen szén-monoxid-visszaáramlás miatt - tette hozzá az ügyvezető. - Rosszulléteket okozott a gáz, de a legutolsó tragédia a 90-es évek elején történt a megyeszékhelyen. A Rózsa utcai ház kéményeinek felújítását nemrég meg is kezdte a megbízott vállalkozó. Sorra bontották ki helyükről a blokkokat - jókora port, ám még nagyobb döbbenetet okozva. A lakók ugyanis a bontás során saját szemükkel győződhettek meg róla, hogy a termofor-blokkokon kívül is erősen elszínezte a falakat a kéményből kiszivárgó füst - mely a falak repedésein keresztül könnyedén visszajutott a lakásokba. A szakemberek szerint az összes zalai termofor kémény hasonló állapotban van.- Jobb később, mint soha, ez erre a történetre is igaz - hangsúlyozta a Rózsa 1-gyel kapcsolatban Marton István polgármester. - Becsülöm őket, hogy megtették ezt a lépést. A pályázatok lezárultával sokat nem tud ugyan a háznak segíteni az önkormányzat, mindenesetre azt kérem tőlük, hogy konzultáljanak Kámán Lászlóval, a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási Zrt. vezérigazgatójával, hátha sikerül valamilyen megvalósítható javaslatot kidolgozni.A zalai kéményeket 30-40 éve építették, ennyi idő alatt egy jó kémény is elöregszik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!