Belföld

2009.07.07. 06:29

Ahol a nyaraló, ott a bűnöző is - Közbiztonság a magyar tenger partján (grafikával, fotókkal)

Balaton-part - A nyár első hónapjában emelkedett ugyan a turisták száma a zalai Balaton-parton, ám az igazi szezon még hátra van. Erre készülnek a rendőrségen is. Arra, hogy napról napra nagyobb lesz az ember- és járműáradat.

Zalai Hírlap

A közbiztonságért - a megelőzésre téve a hangsúlyt - a civil segítőkkel együtt dolgozik a rendőrség.

- Nem nehéz észrevenni az olyan társaságot, amelyik nem pihenési céllal érkezik a strandra - így Kisházy Gábor, a vonyarcvashegyi bűnmegelőzési iroda vezetője. - Jó információs kapcsolatban vagyunk az itteni vállalkozókkal, jelzéseikre az adott helyen megerősítjük a figyelő szolgálatot a demonstratív jelenléttel. 


Grafikánkon a tavalyi év első nyári hónapjának és az idei esztendő júniusának adatait vetettük össze. Örvendetes, hogy tavalyhoz képest keveseb a bűncselekmény
Grafika: Urbanics Pál

Az idei szezon a harmadik, melyben Vonyarcvashegyen ez a szolgálat működik.

- A strandunk 70 ezer négyzetméteres, a múlt szezonban 210 ezer vendég fordult meg itt, több ezer gépkocsi parkolt a környéken - sorolta a jellemző adatokat Seffer József, polgármester.

- Fontos számunkra a település jó híre, ezért támogatjuk a bűnmegelőzési iroda működését - folytatta a polgármester. - Éjszakára is biztosítjuk a strand őrzését, ezzel ilyen feladatkört végző vállalkozást bíztunk meg.

Ha a rossz szándékkal érkezők látják, hogy alig van esélyük az észrevétlen működésre , rendszerint hamar továbbállnak.

- Baj esetén is igyekszünk segítségre lenni - mondta Simon Dóra, aki középiskolás diákként a kezdetektől fogva részese a bűnmegelőzési irodai munkának. - Tavaly történt: ékszereket is hozott a strandra egy család, akiket nemcsak jelentős értékkel károsítottak meg, de elvitték az irataikat, s a gépkocsikulcs, a bérelt nyaralójuk kulcsa is az eltűnt táskában volt. Minden lehetséges helyet átkutattunk - WC-ket, kukákat, bokrokat -, hogy esetleg nem dobták-e el a táskát a tolvajok, a számukra nem fontos dolgokkal együtt. De sajnos mindennek nyoma veszett. 


Patai Noémi diák segítő beszélget az irodához tanácsért forduló Ronzer Angéla felsőpáhoki és Teleki Krisztián budapesti vendéggel
Fotó: Horányi Árpád

- Négy éve voltunk utoljára nyaralni - így a családjával strandoló kapuvári Szalai Szilárd. - Abban az évben született Máté, Mira most 9 hónapos, a gyerekekkel ezúttal először jöttünk a Balatonra. Nekünk ez a zalai rész van a legközelebb, nem hallottunk rosszat a közbiztonságról. Sok ismerősünk jár ide, ők sem panaszkodtak ilyesmiről.

A balatongyöröki őrs járőrei rendszeresen megfordulnak a strandokon, nyaranta körükben ez kiemelt feladat.

- Amíg nem volt ilyen kiterjedt a civil segítői kör, addig rendszerint már a tényekre kellett jönnünk, intézkedési céllal - fogalmazott Kassai Miklós törzszászlós. - A bűnmegelőzési iroda, a polgárőrség, a résen lévő lakosság szerepe a megelőzésben nagyon fontos. A vendégek is egyre elővigyázatosabbak. Egyedül a rendőrség nem elegendő ahhoz, hogy ne a tolvajok vegyék észre előbb a parkolóban nyitva hagyott gépkocsit, az őrizetlen holmit. Nyáron többoldalú, komplex feladat itt a rendőri munka: szorosan együttműködünk az említett segítőkkel, a vendégek is többször fordulnak hozzánk kérdésekkel. Sok mindenben topon kell lennünk, hogy megfelelően informálni tudjuk őket, s védjük az üdülőkörzet jó hírét is. 


Kapuvári vendégek: Szalai Szilárd és felesége Mátéval és Mirával érkezett Vonyarcvashegyre nyaralni. A négytagú család örül a biztonságot adó rendőri jelenlétnek: Verhás Szilárd zászlós és Kassai Miklós törzszászlós Simon Dóra diákkal járőröz a strandon
Fotó: Sámel József

Pintér István, strandi büfés szerint a közbiztonságra fordított munka, pénz soha nem elegendő.

- Mindig akadnak rosszban sántikáló, a fürdőzők értékeire utazó személyek - mondja. - Amit hiányolok: az a kamerarendszer és egy helyiség, ahol biztonsági őrök figyelhetnék a monitoron a strand területét, s ami a későbbiekben segítséget nyújthatna az elkövető kézre kerítésénél is. Úgy gondolom, hogy ez még nagyobb visszatartó erőt jelentene. Volt már olyan is, hogy jobb híján én üldöztem autóval egy tolvajt. Igaz, az utóbbi években az autófeltörések száma csökkent, de a zsebesek csak az alkalomra várnak. Télen több esetben próbálkoztak az üzletek feltörésével, kisebb értékeket már vittek el, és rongálások is történtek. Mindenképp ide kellene csoportosítani olyan összegeket, ami hosszú távon növelné biztonságot.

- Szerintem, minél kisebb egy település, annál jobb a közbiztonság, mert ott jobban figyelnek az emberek egymásra - jegyezte meg a Balaton-parti nyaralóval is rendelkező Papiez Péter, győri lakos. - Bár nekem még nem volt negatív élményem, sajnos ismerőseim egyszer már keserű szájízzel tértek haza Sárvárra. A főút mellett leparkolva - hogy kutyájukat kiengedjék - kerültek szembe tolvajokkal, akik minden értéküket elvitték a parkoló kocsiból, amiben ráadásul még ültek is. Ha rajtam múlna, több rendőrt küldenék a területre, bár mindent egybevetve azért elégedett vagyok az itt tapasztalható biztonsággal.

A férfi véleményét egyébként a statisztikák is alátámasztják.

- A keszthelyi rendőrkapitányság területén az előző évhez képest júniusban 26 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma - fogalmazott Szakál Ferenc, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság alezredese. - Emberölés, rablás nem történt, súlyos testi sértést két esetben követtek el. Csökkent a betöréses lopások száma, 25-ről 15-re, a gépkocsi feltöréseké 13-ról 7-re. Garázdaság miatt három alkalommal indult büntetőeljárás. A jogsértések zömét továbbra is a lopások teszik ki, többségük besurranásos. Új módszer, hogy az üdülőhelyre vagy nyaralóba megérkező vendégeket rakodás, vagy éppen kerti szórakozás közben lopják meg.

Annak ellenére, hogy a vendégek száma kevesebb volt, sok rendezvényt kellett biztosítania a rendőrségnek. S bizony a közlekedés terén is akadt jócskán feladat, ez az a terület, ahol romlottak a mutatók.

- A balesetszám csaknem 53 százalékos emelkedést mutat - folytatta a rendőrtiszt. - A közlekedésbiztonság javítása érdekében akciókat, ellenőrzéseket tartunk. 


MEGSZÍVLELENDŐ TANÁCSOK
A legfontosabb, hogy épségben érkezzünk meg nyaralni, s kipihenten, jó élményekkel térjünk majd haza. Ehhez elsősorban a közlekedésre kell figyelni: autóval utazva tartsuk szem előtt, hogy a biztonsági övé a főszerep. Aztán megérkezve helyezzük biztonságba értékeinket. Az autó nem széf, a bűnözőknek pár másodperc elegendő arra, hogy meglopjanak bennünket, A gépkocsi iratait se hagyjuk az utastérben. Használjuk óvatosan a bankkártyát. Elővigyázatosság mellett is történhet baj. Szükség esetén a járőrök vagy a bűnmegelőzési iroda munkatársai lehetnek a segítségünkre.

Szerzők: Temesi Hilda, Horányi Árpád, Sámel József

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!