Belföld

2009.06.25. 04:05

A Jobbik megduplázta szavazótáborának nagyságát

Budapest - A Jobbik májushoz képest megduplázta szavazótáborának nagyságát, míg a pártválasztók körében a Fidesz a korábbinál kisebb arányban, de még most is 36 százalékponttal vezet az MSZP előtt - derül ki a Tárki közvéleménykutató intézet júniusi felméréséből.

zaol.hu

Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, június 3-a és 17-e között végzett, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás szerint az EP-választás előtti időszakhoz képest most annyival kevesebben mondják a Fidesz szavazójának magukat, ahányan többen vannak a Jobbik Magyarországért Mozgalom szavazói.
    
Az MTI-hez szerdán eljuttatott összegzés készítői arra a következtetésre jutottak, hogy összességében véve a júniusi adatok visszatükrözik az EP-választás eredményeit. A Fidesz támogatottsága a felnőtt lakosság körében áprilisban 36, májusban 37, míg júniusban 34 százalékos volt. A Magyar Szocialista Párt tábora gyakorlatilag változatlan: áprilisban a teljes lakosság 11 százaléka, míg májusban és júniusban is a voksolók 13-13 százaléka mondta, hogy a kormánypártra szavazna. A közölt adatokból az is kiderül, hogy a teljes lakosság 40 százalékának nincs pártpreferenciája. 
    
A Tárki szerint a pártválasztók körében tapasztalható trendek a teljes lakosság körében tapasztaltakkal megegyezőek. Júniusban a pártválasztók körében a Fidesz továbbra is jelentős mértékben, 36 százalékponttal vezet az MSZP előtt. Ez a különbség áprilisban 43, míg májusban 41 százalékpont volt. A felmérés kitér arra is, hogy a biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz 35 százalékponttal vezet az MSZP előtt, míg ez a különbség áprilisban 42, májusban pedig 53 százalékpontnyi volt.  A biztosan szavazó pártválasztókon belül a Fidesz támogatottsága most 58 százalékon áll, májusban ez 70 százalék volt, míg márciusban 62, áprilisban pedig 64 százalék. 
    
A Tárki szerint a májusban mért adat mögött az állhat, hogy egy hónappal korábban a Jobbik szavazóinak egy része Fidesz-szavazónak vallotta magát. Másrészt a szocialisták támogatói kevésbé voltak biztosak a választásukban, hiszen a szocialista párt támogatottsága a biztos szavazók körében júniusban 23 százalék. Ez a korábbi hasonló értékeket követően májusban 17 százalékra csökkent.

Az intézet júniusi felmérése szerint a biztos szavazó pártválasztókon belül a Jobbik Magyarországért Párt megduplázta, míg az SZDSZ megtartotta támogatottságát. A Jobbik jelenleg tíz, míg az SZDSZ három százalékon áll. Eközben az MDF egy százalékról három százalékra növelte táborát.
    
A Tárki megjegyzi azt is, hogy a fenti eredmények az európai parlamenti választásokon tapasztalt alacsony részvételi hajlandóságnál lényegesen magasabb parlamenti részvétel esetén lennének várhatóak, és jelenleg 46%-nyian mennének el biztosan szavazni egy "most vasárnapi" választáson.
    
Szerdán a Nézőpont Intézet is eljuttatta az MTI-hez a legfrissebb, júniusi felmérésének összegzését, amely szerint a biztos szavazók körében a Fidesz 48 százalékon áll, míg az MSZP és a Jobbik ugyanolyan arányú támogatást: 9-9 százalékot tudhat magáénak. 
    
A Heti Válasz számára készült reprezentatív közvélemény-kutatást június 16-a és 19-e között végezték ezer fő megkérdezésével. A hetilapban csütörtökön megjelenő felmérés szerint most esett először 10 százalék alá a kormányzó szocialisták támogatottsága a biztos résztvevők táborában. Az MDF 3 százalékon, az SZDSZ és a Lehet Más a Politika (LMP) 2-2 százalékon áll. A bizonytalanok száma 14 százalék volt, míg 12 százalék nem válaszolt - olvasható a Nézőpont Intézet összegzésében.


Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!