Belföld

2009.04.02. 02:28

Vége a guberálásnak

Megyei körkép (há, kv, szj) - Egyre kifinomultabb módszerekkel lomtalanítanak a hulladékgyűjtő cégek: igyekeznek szelektálni a szemetet, s törekednek rá, hogy az utcák ne váljanak szemétdombbá lomtalanításkor.

Zalai Hírlap

Zalaegerszegen eddig évente kétszer volt lomtalanítás: a nagydarabos hulladékot ki lehetett rakni az út szélére, ahonnét elvitték a kukásautók. Előtte azonban széttúrták a kupacokat a guberálók. A Zala-Depo Kft. miattuk változtat az akció lebonyolításán. Ezentúl nem lehet elcsúfítani az utcákat szétdöntött szeméthalmokkal, házhoz mennek ugyanis a limlomért, ha a lakók kifejezetten kérik. A társasházaknál úgy oldják meg a lomtalanítást, hogy kitesznek egy konténert, a közös képviselő indítványára. Minden évben egy alkalommal lesz lehetőség minderre, a Zala-Depo által megjelölt időszakban. A lomtalanítás a lakosságnak ingyenes, a költségét az önkormányzat fizeti.

- Minden évben rengeteg limlomot kidobnak, tavaly és tavalyelőtt is 11 ezer köbméter gyűlt össze - ismertette Sümeghy Gabriella, a polgármesteri hivatal környezetvédelmi referense.

- A lomtalanítás költsége megközelítette a 39 millió forintot, köbméterenként bruttó 3536 forintot fizettünk a Zala-Depónak - folytatta. - Ez az összeg idén bruttó 3716 forintra nőtt. Reméljük, az új rendszerben csökken a limlom mennyisége, és arra számítunk, hogy a házaknál jobban ki lehet válogatni a hasznosítható anyagokat, bár a fát, a gumit és az elektronikai hulladékot eddig is kiszedték a szállítók a limlomból. A fémet csak azért nem, mert a guberálók megelőzték őket.

Még nem dőlt el, hogy Zalaegerszegen pontosan mikor lesz a lomtalanítás, mindenesetre a tavaszi időszakra tervezi a közszolgáltató. Az új rendszerű limlom-gyűjtés nemcsak a köztisztaságot, hanem a közbiztonságot is javíthatja, hiszen korábban előfordult (főleg a peremkerületekben), hogy a guberálók nem csak az utcára kirakott holmikat tették magukévá.

Nagykanizsán régóta házhoz menő lomtalanítást végez a Saubermacher-Pannonia Hulladékgyűjtő Kft. Idén április 27-től május 30-ig lesz az akció a VIA Kanizsa Városüzemeltető Kht. megbízásából. A lomtalanítási szándékot és annak helyét április 15-től május 15-ig, munkanapokon 13-16 óráig lehet telefonon bejelenteni a céghez, míg a társasházak közös képviselői a lomtalanítást személyesen jelenthetik be a hulladékszállítást végző cég szállítási irodájában. A közösen leegyeztetett időpontra a szolgáltató a limlom mennyiségétől és összetételétől függően biztosít konténert az elszállításra, a családi házas környezetbe pedig tömörítős hulladékszállító járművet. - A családi házas övezetben idén is kizárólag szombaton van lehetőség lomtalanításra - mondta érdeklődésünkre Plander Norbert, a Saubermacher-Pannonia Hulladékgyűjtő Kft. divízióvezetője, hozzátéve: a lom továbbra sem tartalmazhat háztartási szemetet, építési törmeléket, kerti hulladékot és faágat, autógumit, elektronikai hulladékot (például hűtőszekrényt, televíziót), illetve veszélyes hulladékot (festéket, gyógyszert, vegyszert...).A cég hulladékudvarában egyébként egész évben, továbbra is térítésmentesen adhatók le a háztartásokból származó, szelektíven gyűjtött hulladékok és a lakossági veszélyes hulladékok.

Keszthelyen, akárcsak Zalaegerszegen, változtatnak idén a lomtalanítás kialakult gyakorlatán. A szolgáltatást végző Városüzemeltető Kft. igyekszik növelni a limlomból kinyerhető, újrahasznosítható anyagok mennyiségét. Kindl György, az önkormányzati vállalkozás kereskedelmi igazgatója elmondta, hogy a jövőben évente öt alkalommal gyűjtik össze a háztartásokban feleslegessé vált holmikat. Az új rendszerben április második felében lesz az első szállítás, akkor a fém- és elektromos hulladékokat viszik el, majd a nyár végi időszakban a textilféleségek, októberben pedig a bútorfélék kerülnek sorra. Mivel elég gyakran halmozódik fel fém- és elektronikai hulladék, ezeknek az elszállítására még egy időpontot kijelölnek az év során. Így alkalmanként kisebb feladatot jelent a lomtalanítás, és gyorsabban elvégezhető. A karácsonyfák összegyűjtésére külön akciót szerveznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!