Belföld

2009.04.20. 06:14

Esküt tesznek a Bajnai-kormány miniszterei, frakcióvezetőt választ az MSZP

Budapest - A Bajnai-kormány minisztereinek eskütételével kezdődik az Országgyűlés hétfői ülése. Frakcióvezetőt választ emellett az MSZP parlamenti képviselőcsoportja mai ülésén Budapesten.

nincs nev

Bajnai Gordon kormányának hat új tagja teszi le az esküt, ugyanúgy, mint a Gyurcsány-kabinet tagjai közül azok, aki továbbra is posztjukon maradnak, vagy új tárca élén folytatják tevékenységüket.
    Esküt tesz Herczog László szociális és munkaügyi miniszter, Oszkó Péter pénzügyminiszter, Varga Zoltán önkormányzati miniszter, Balázs Péter külügyminiszter, Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter, valamint Ficsor Ádám, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter.
    A Gyurcsány-kormány tagjai közül Hiller István oktatási és kulturális miniszter, Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter, Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, Székely Tamás egészségügyi miniszter, Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter, Molnár Csaba kancelláriaminiszter és Kiss Péter, a társadalompolitikai egyeztetésért felelős tárca nélküli miniszter szintén leteszi az esküt.
    Döntenek a képviselők a bejegyzett élettársi kapcsolatról, az ezzel összefüggő, valamint az élettársi viszony igazolásának megkönnyítéséhez szükséges egyes törvények módosításáról. A törvényjavaslat szerint bejegyezett élettársi kapcsolatot két, tizennyolcadik életévét betöltött, azonos nemű személy létesíthet anyakönyvezető előtt.
    Az Országgyűlés határoz a lakossági hitelezés biztonságának növeléséről, a teljes hiteldíj-mutató (thm) szabályozásának áttekintéséről, a lakosságnak nyújtott hitelműveletekkel kapcsolatos tájékoztatás javításáról, valamint a szükséges törvényi szabályozások előkészítéséről szóló, a szocialisták által benyújtott országgyűlési határozati javaslatról.
    Lendvai Ildikó jelenlegi frakcióvezető az MSZP elnökévé történő választása előtt többek között azzal a feltétellel vállalta a jelöltséget, hogy ha a frakcióvezetői posztról leköszön, akkor helyette Mesterházy Attila frakcióvezető-helyettest válasszák meg a képviselőcsoport élére.
    A frakció jelölőbizottsága hétfőn reggel határoz arról, kinek a nevét terjeszti a frakcióülés elé, lesz-e többes jelölés, ugyanis a képviselőcsoport néhány munkacsoportja Veres János volt pénzügyminisztert is jelölte frakcióvezetőnek Mesterházy Attilával szemben.
    A frakcióvezető-helyettesi posztra közel egy tucat jelölt közül választhatnak, de az MTI úgy tudja, hogy a jelöltek visszalépnek, ha Veres János a frakcióvezető-helyettesi posztért indul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!