Belföld

2009.04.14. 02:29

Ébred a Balaton

Balaton (há, pe, sj) - A balatoni turizmus tekintetében ugyan akadnak félelmek, ám pesszimizmusra egyelőre nincs ok. Legtöbben abban bíznak, hogy a gazdasági válságnak kedvező hatása lesz, vagyis az euro árfolyama miatt a külföld helyett még többen választják majd a tóparti régiót nyaralásuk helyéül.

Zalai Hírlap

A szezon gyakorlatilag húsvétkor elkezdődött, Keszthelyen kifutott a Helka motoros, s ezzel beindult a vízi szezon. A hajósok örök optimisták, azt mondják, legalább ugyanolyan idényre számítanak, mint tavaly, de persze lehet jobb is. Az elmúlt két évben nem panaszkodhatott a Balatoni Hajózási Zrt., forgalmukat tulajdonképpen csak az időjárás befolyásolta. Ha utóbbi jól alakult, a fedélzet is megtelt.

- Nagyon bízunk abban, hogy folytatódik a tendencia, vagyis a hajózás népszerű program lesz a turisták körében - fogalmazott Mártonné Hajduk Villő programmenedzser a szezonnyitó ünnepségen, hozzátéve: a rendezvényválasztékot és a szolgáltatások számát idén is bővítik.

Hasonlóképpen megújulva, s akciókkal várják a vendégeket a kempingek és szállodák, panziók.

A keszthelyi Helikon Hotel márciusban nyitott, túl vannak az első, húsvéti telt házas napokon.

- Évről évre nehezebb prognosztizálni a várható forgalmat - mondta Gerencsérné Szabó Zsuzsa, a Hotel Helikon igazgatója. - Egyre jellemzőbb, hogy a vendégek csak röviddel a tervezett utazásuk előtt foglalnak szállást. Csekély érdeklődés előzte meg a nyitásunkat, végül a tavalyi szinten zártuk a márciust, holott nem volt benne hosszú hétvége, s most a húsvét is későbbre esett. Az áprilisi forgalmunkra egyáltalán nem lehet panasz, de egy hónappal ezelőtt erre az időre is alig volt még érdeklődés. Húsvétra megtelt a ház, az ünnepi forgalom tekintetében egyáltalán nem mutatkozott visszaesés, abban bízunk, hogy a főszezon is sikeres lesz.

Az igazgató beszélt arról is, hogy pillanatnyilag kevesebb a külföldi vendég, főleg a korábbi tavaszi időszakokra jellemző csoportos turistalátogatások maradtak el.

- A konferenciaturizmusban nem mutatkozik csökkenés, vannak visszatérő rendezvények, s új igények - emelte ki. - Májusban, június elején, majd pedig az őszi időszakban jelent ez jó forgalmat. Ami a nyaralásokat illeti: a kínált minőség, az ahhoz képest szolid áraink lehetővé fogják tenni, hogy a jellemző 6-7 napos vendégeskedéseket ezután is megengedhessék maguknak nálunk az emberek.

A kempingekben még tart a készülődés a vendégek fogadására. A Balatontourist két zalai szálláshelye 17-én nyit. - Vonyarcvashegyen már csoportot is fogadunk az első napon, a 20-a utáni időszakra pedig már szépen vannak egyéni foglalások mindkét helyen - említette Kisgyörgy Borbála, a kempingek vezetője. - Örvendetesek az előjegyzéseink, az igényes házaink a főszezoni időszakra már mind le vannak foglalva.

Úgy látja, a kempingek nem lesznek vesztesei a gazdasági válságnak. Bizakodása mögött ott van a hosszú szakmai gyakorlat, immár egy évtizednyi vezetői munka, melynek elismeréseként az Év Kempingüzemeltetője címet kapta a szakmától.

- A vendégek közvetített honoráriuma az elismerés - mondta, hozzátéve: - Törzsvendégkört csakis folyamatos fejlesztéssel lehet kialakítani, erről sohasem szabad megfeledkezni. Idén talán a festések évének nevezhetjük a felkészülést, most az ilyen jellegű felújítási munkából zajlott a legtöbb. A tavaszi forgalom jelentős részét az iskolai kiránduló csoportok adják majd.

- Zömmel Keszthelyre szólóan vannak diákcsoportos foglalásaink április végétől. A kempingezési szokások néhány éve tartó átalakulásában most egy kedvezőbb fordulatot élünk: ez annyit jelent, hogy a lakókocsis parcellák foglalásában a csökkenő tendencia megállt, a házak iránt pedig 8-10 százaléknyi növekedéssel tudunk számolni - vázolta a kilátásokat a vezető.

A fürdőzés kicsit még korai vágy, ám a zalai balatoni strandok javában készülnek a nyitásra.

- Tavaly júniustól szeptemberig a keszthelyi városi strandon 126 ezer fős volt a vendégforgalom, s idén is legalább ekkorára számítunk - kezdte Kindl György, a Keszthelyi Városüzemeltető Kft. kereskedelmi igazgatója, hozzáfűzve: ingyenes csúszda és napozóágy használattal, újdonságként kajakbérlési lehetőséggel és persze, továbbra is a népszerű Balaton alakú medencével csábítják a nyaralókat, s a helyieket. Jövő nyáron a tervek szerint közel két kilométer hosszú, ötszög alakú vízisípálya is várja majd a látogatókat.

A gyenesdiási nagystrandon az elmúlt nyáron csaknem százezer, míg a balatongyörökin közel nyolcvanezer belépőt számláltak. Utóbbi település polgármestere, Kiss László Tibor szintén bízik az idei sikerekben: - Az euro-forint árfolyam jelenlegi állása miatt is nagyobb forgalomra számítunk az idén, továbbá mostantól már a strandon is elfogadunk üdülési csekket, mely a hazai turizmusnak kedvez. Új focipályákkal, animátorokkal, vízimentő szolgálattal szolgálunk a fürdőzőknek, a strand melletti sétányon pedig számos program és fesztivál várja majd a nyaralókat - mondta.

- Tavaly nagy beruházásoknak köszönhetően újult meg a strandunk, de továbbra is a magas színvonal megtartásán és a fejlesztéseken munkálkodunk. A Balaton körül például összesen három helyen, idén nálunk is mozgáskorlátozottakat a vízbe be- és kiemelő szerkezet várja majd az igénylőket - mondta Seffer József Vonyarcvashegy polgármestere, majd megjegyezte: - Tavaly 210 ezer fürdőzőt számoltunk, idén is hasonló számot várunk.Torma Norbert a Keszthely Tourist képviseletében és hévízi szállodaigazgatóként kérdésünkre elmondta: a strandok magas színvonala, kínálata, s a Balaton-parti szálláshelyek egyre bővülő szolgáltatásai és programjai csábíthatják a környékre a válság idején is a kívánt számú vendégsereget.

A kora nyári időben a városi strand kerítésén át a vizet kémlelő, keszthelyi Baráth Ferenc csak ennyit mondott: - Csak süssön a nap, akkor turista is sok lesz. Tisztának tűnik a víz, már várom, hogy nyissanak, mehessek napozni, és úszhassak a tóban.

E vágyával remélhetőleg legalább annyian vannak így, mint tavaly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!