Belföld

2009.04.16. 17:45

Charles Simonyi harmadik szerelméről beszélt Magyarországon

Budapest - <em>Charles Simonyi</em>, a magyar származású űrturista itthon koccintott sörrel <em>Magyari Béla</em> kiképzett űrhajóssal. Az amerikai mérnök szerint az űrutazás nem pusztán egy kaland, hanem igazi megtiszteltetés és felelősség is.

nincs nev

Charles Simonyi felhívta a figyelmet a magyar űrkutatásokra, s kicsit közelebb hozta Magyarországhoz a világűrt - hangsúlyozta Horvai Ferenc, a Magyar Űrkutatási Iroda (MŰI) képviselője, köszöntve csütörtökön a budapesti Puskás Tivadar Távközlési Technikumban a magyar származású amerikai űrturistát.

A Vöröskereszt felkérésére vitte fel a szervezet zászlaját az űrbe Simonyi, hogy ezzel a gesztussal segítheti a szervezet munkáját. "Elsősorban azért vállalkoztam a két űrutazásra, hogy ezzel a kis lépéssel előbbre mozdítsam a privát űrutazás ügyét; sokan úgy vélik, itt az ideje, hogy átlagos emberek is részesei lehessenek ennek a hihetetlen kalandnak" - hangsúlyozta az űrturista.

 Elmondta, hogy a második utazás alkalmával már lényegesen otthonosabban mozgott az űrben, így több rádiókapcsolatot tudott létesíteni, több internetes kérdésre tudott válaszolni, és az űrben készített fotói és videói is jobb minőségűek lettek, mint első alkalommal.

Cáfolta a pletykákat, miszerint konfliktus támadt az amerikai és az orosz űrhajósok között: "a politika megáll a kilövőállomáson, odafent a 6 ember 1 gárdaként dolgozik, semmiféle ellenségeskedés nem volt az asztronauták között".

Simonyi számára három dolog igazán fontos: a család, az üzlet és az űrutazás, amelyek közül az első a legfontosabb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!