Belföld

2009.03.13. 03:29

Színházi capriccio

<b>Zalaegerszeg</b> - A színházban a Gül baba című operett premierjére készülnek, de más is foglalkoztatja a társulat tagjait: sokan nem törődtek bele a direktor döntésébe, aki nem kínált szerződést a művészeti vezetőnek.

Szalabán Attila

Közönségbarátabb előadásokat szeretne, indokolt lapunknak nemrégiben Stefán Gábor igazgató. A társulat jó néhány tagja szerint más az oka döntésének. A minap az érintett, a Bagó Bertalan-rendezte Holdvilág és utasa előtt a nézőket kérdeztük arról, mit szólnak a dologhoz, illetve a teátrum produkcióihoz.

- Kiváló rendező, nagyszerű dolgokat hagyott maga mögött. Féltem a színvonalat - reagált Gyarmatiné Simonffy Ágnes. - Remélem a jövőben sem adják lejjebb a nívót.

- Nekem is tetszettek a munkái - így Virágh Andrea.

- Emberek vagyunk, kinek ez tetszik, kinek az - összegzett Gedeon Józsefné.

- A Chicago, az Apácák nagyon jó volt - sorolta kedvenceit Fülöp Lajosné.

Nemcsak az ezerfejű Cézár nyilatkozik meg az ügyben, de az igazgató, és többek között a szintén elbocsátott Szegezdi Róbert is.

Szegezdi Róbert színművész levelet kapott: Kedves Róbert! Sajnálattal értesítelek, hogy a 2009-2010-es évadra nem áll módomban szerződést ajánlani - állt a direktortól érkezett papíron.

- A sajnálattal nem tudok mit kezdeni. Inkább nyíltan utáljanak, mint sajnáljanak, szól a mondás. A nem áll módomban hamis, a nem áll érdekemben inkább megfelel a valóságnak. Tizenegy év után ezt a mondatocskát, mint felmondó levelet, megalázónak tartom - reagált a színész.

Gyere Robikám, csinálunk egy jó társulatot, és Zalaegerszegre jár majd Európa színházat nézni! Ezzel a felkiáltással hívta a művészt a megyeszékhelyre 1997-ben Bagó Bertalan, akivel szoros barátság és immár 15 éves szakmai munka köti össze.

- Az akkor megkezdett munkát folytatjuk azóta is: határozott, kemény és a nézőnek fontos mondanivalót képviselő előadásokat szerettünk volna létrehozni - folytatta a művész. Nemcsak a néző szórakoztatása fontos, hanem az is, hogy kérdéseket tegyünk fel a világ változásaival kapcsolatban és megválaszoljuk azokat. Nagy hangsúlyt kell fektessünk a tudásra, a tanulásra, a szellemi felzárkózásra. Nem is volt ezzel semmi gond az elmúlt idényig.

- A tavalyi zűrös évad után úgy mentem nyári szabadságra, hogy bármi lesz, nagy igazságtalanság nem történhet velünk. Aztán már kora ősszel felütötte a fejét a probléma. Egy véletlen telefonbeszélgetésből derült ki, hogy a direktor más művészeti vezetővel képzeli el a jövőt. Ezt a tényt igyekezett végig titkolni, eltagadni, de az ország más részéről is érkeztek kérdések, azokban rejlő konkrét információk az ügy kapcsán. Ezeket elsőre nem hittük el. Mindenki értetlenül állt - áll - a történtek előtt, mígnem kiderült, hogy lavinaszerű hadjárat indult a direktor részéről célja érvényesítésére. Más színházi vezetők körében Bagó Kaposvárra távozásával legitimizálta a főrendező menesztését. Természetesen ez is dezinformáció.

- Mesés, hogy a kirúgásom, Stefán elmondása szerint a kiszemelt főrendező művészeti vezető, Cserhalmi György utasítására történt. Beszéltem Gyurival, ez sem igaz. Alkalmunk volt januárban egy színészgyűlésen a direktornak kérdéseket feltenni mindarról, ami közel fél éve forgácsolja a társulat idegeit. Nem kaptunk kielégítő választ, a nem tudommal nem lehet mit kezdeni. Aznap Stefán Gábor megbukott. Azóta is hallgatjuk a legrosszabb populista kampányszavakat, mint nézőbarát műsor, színes évad. Vicc. Azt ugyanis nem hiszem, hogy a Hevesi-színházat ne szeretnék az egerszegi nézők. Sikerünk van, a városban is érzem az emberek szeretetét, tiszteletét... Nem igaz, hogy rossz a műsorpolitikánk, a társulat zenés művet, komédiát, tragédiát egyaránt professzionális szinten játszik, ahogy az egy vidéki színháztól elvárható. Nem véletlen, hogy az ország három legerősebb társulata közé sorolnak minket... A szobrászat, a festészet, a költészet magányos dolog. A színészet is az, de a teátrumban a művészek összeállnak egy közös alkotásért, összekovácsolnak egyfajta ízlés- és stílusvilágot, azt tolmácsolják a közönség felé. A társulat művészeti koncepciója Bereményi Géza és Berci nevéhez fűződik, másnak, mint szellemi letéteményesnek, semmi köze hozzá. Az, hogy Bercit elküldték, szakmai és emberi szempontból is nonszensz. Az együttesben azoknak is megvan a véleményük erről, akik, jogosan, féltik egzisztenciájukat. Nem gondolom, hogy egy ereje és sikere teljében lévő együttest egy évvel az igazgatói mandátum lejárta előtt szét kell rombolni.

- Nem volt még időm foglalkozni magammal. Szomorú és fáradt a lelkem. Barátaimtól, szeretteimtől kell megválnom. Olyan emberektől, akikkel együtt váltam felnőtté. Színésszé. Felnőttszínésszé. Társulathoz egy ideig nem akarok menni, de hiszem, hogy így együtt valahányan találkozunk még valahol. Semmi jóval nem szolgálhatok. Csak az emlékeimmel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!