Belföld

2009.03.13. 03:28

Rendet szeretne a színházban

<b>Zalaegerszeg</b> (pgy) - Együtt kezdtek, túljutottak számos nehézségen, megéltek sikereket. Tízéves barátságot és közös munkát lezárni nem könnyű. <em> Stefán Gábort,</em> a Hevesi Sándor Színház igazgatóját arról kérdeztük, miért tette meg mégis.

Péter Gyöngyi

Az elmúlt időszakban alighanem többen faggatták a megyeszékhelyi teátrumot direktorként irányító Stefán Gábort arról, miért nem hosszabbított szerződést Bagó Bertalan művészeti vezetővel. Mi is feltettük a kérdést.

- Ötvenöt éves vagyok, Zalaegerszegen élek és a jövőben sem szeretnék ezen változtatni - mondta elöljáróban a színház igazgatója. - Nyilvánvaló tehát, hogy alaposan megfontoltam ezt a lépést. Sokat törtem a fejem, és úgy vélem, hogy az utóbbi időszakban felmerülő problémákra ebben a pillanatban ez az egyetlen megoldás. Szeretnék rendet tenni a színházban, a döntésemnek is ez a célja. Tudtam, tudom, hogy bizonyos színészek körében nem aratok ezzel sikert, sőt, meg- gyűlölnek érte. Tisztában vagyok vele, hogy az utóbbi időben érkezett művészek nem az én két szememért jöttek ide, hanem Bagó Bertalan művészetéért, és nem szeretnék azt elveszíteni. Reakciójuk tehát természetes, ki kell álljanak azért az emberért, aki idehívta őket és aki Magyarország rendezői elitjébe tartozik. Rendezői kvalitásait magam is elismerem, ennek ellenére így kellett döntenem.

- Bizalmi válsággal indokolt. Azt hallani, hogy az elmúlt szezonbeli, meg nem valósult külföldi vendégjátékok, nem létező nemzetközi kapcsolatok vezettek kettejük konfliktusához.

- A vizsgálat még nem zárult le, de meggyőződésem, hogy egyikünk sem tett semmi olyat, amit a rendőrség a fejünkre olvashatna. A bizalmi válság pedig annyit tesz, hogy két ember kapcsolatában megszakadt valami. Erről senkinek nem kívánok nyilatkozni, ahogy Berci sem beszél róla. Kettőnk dolga. Mindemellett komoly problémák előtt áll a színház. Az utóbbi két év alatt 9700 bérlő közül 3700 adta vissza a bérletét, vagyis minden harmadik ember. A szervezési osztálynak köszönhetően 1600 nézővel van csak kevesebb, ami azonban 10 millió forint kiesést jelent, az új támogatási rendszerben pedig ennél is többet. (A színház egyébként költségvetési hiány nélkül működik.) Ezek a tények. Több nézőt nem veszíthetünk. Sokan nyilván azért mondtak le a bérletről, mert nem tudták kifizetni, sokan a hét végit az olcsóbb, hétközi bérletre cserélték, míg sokan a színház művészi munkája miatt nem váltották meg az új évadra szólót.

- A gondok ellenére itt az ideje a következő szezon előkészítésének, tervezésének.

- A hagyományoknak megfelelően március végén a kollégák elé tárjuk, miként a város kulturális bizottságának is elküldöm a jövő évadra vonatkozó koncepciót. Ezt Cserhalmi Györggyel és Novák Eszterrel közösen készítjük. A két művész egy árva forintot sem vesz fel ezért.

- Mikorra tervezi a művészek szerződtetését?

- A bemutatót követően, március utolsó hetében. A színészeknek az igazgató ajánlatot tesz a következő évadra, ilyenkor szerepekről nem esik szó, a darabokat sorolja fel. A színészek április 30-ig gondolkodhatnak, addig kötelesek választ adni. Akkor derül ki, ki marad, ki megy. Döntésük ezt az évadot nem veszélyezteti, azt jelenti, hogy a következő szezontól nem a társulat tagjai. Azt jelenti, a következő szezontól helyettük mások lesznek a társulat tagjai.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!