Belföld

2009.03.05. 06:29

Millió a számlán

<b>Zalaegerszeg </b>- A mosogatás is lehet örömteli, ezt már a zalai megyeszékhelyen élő <em>Söller Józsefné</em> is jól tudja. Természetesen nem a poharak és tányérok tisztítása töltötte el boldogsággal, hanem a hír, amit e ténykedés közben hallott: hamarosan egymillió forint értékű bankkártya tulajdonosa lesz.

Péter Gyöngyi

A zalaegerszegi Söller Józsefné tegnap délután éppen a konyhai edényeket varázsolta tisztára, amikor is megszólalt a telefonja. Ritkán közölhetaz ember nyereményről szóló kellemes hírt, így alaposan felkészültem: gondoltam szó szerint lejegyzetelem, amit annak hallatán először mond, hogy övé a Most nagyot szakíthat a Zalai Hírlappal elnevezésű játékunk fődíja, az egy millió forint értékű bankkártya. Nos, a reagálás tömör volt, nem igényelt különösebb emlékezőtehetséget:

- Nem mondja!? Nem hiszem el! Ez most komoly? - kérdezte hitetlenkedve előfizetőnk.

Hamarosan az ajtajában toporogtunk, kíváncsiak voltunk ugyanis, kinél, hol tette tiszteletét ezúttal Fortuna.

Söller Józsefné elénk sietett, arca még érkezésünkkor is csodálkozással, kétkedéssel vegyes örömről árulkodott és ez távozásunk idejéig mit sem változott. Talán ma, amikor a lap hasábjain is olvashatja a jó hírt, láthatja az elkészült fotókat, már elhiszi, nem csak álmodta mindezt.

A nyugdíjas hölgy kis lakásában példás rend és tisztaság fogadott bennün-ket, az asztalon könyv, az ágyon jó néhány színes gombolyag.

- Nem tudom elhinni - ingatta fejét még percekkel azután is, hogy nekiláttunk az ismerkedésnek . - Még so-ha életemben nem nyertem szinte semmit. Egyetlenegy alkalommal, de tényleg mindössze egyszer volt kettesem a lottón, az viszont sajnos keveset fizetett. Egyébként is csak néha veszek szelvényt, nem költhet rá sokat az ember, ha nyugdíjas... Efféle játékban sem vettem részt még eddig, végig sem gondoltam, hogy esetleg enyém lehet a fődíj, és akkor mi lesz... Minden héten egyszer megjelent az újságban egy kis szelvény, mindig másféle motívum szerepelt rajta a megyékről, azokat kellett összegyűjteni. Fogtam hát magam, kivágtam, amit kellett, gondoltam, veszíteni nem veszítek vele...

Nagyon régóta, körülbelül negyven esztendeje előfizetője a Zalai Hírlapnak. Elárulta, akcióink eddig nem keltették fel a figyelmét, ezután persze biztosan másként néz majd felhívásainkra, különféle hirdetéseinkre.

- A keresztrejtvényt mindig megfejtem, de a megoldást sosem adtam még postára. Tulajdonképpen ezeket a kuponokat is csak véletlenül küldtem be - magyarázta, talán még önmagának is. - Néhány perce felugrott hozzám a fiam, de még nem mondtam el neki, hogy nyertem. Megmondom őszintén, egyszerűen képtelen vagyok elhinni. Igaz ez?

Alighanem nincs olyan ember a Földön - de legalábbis Magyarországon -, aki el ne játszott volna a gondolattal, vajon mit tenne a könnyen, némi szerencse segítségével jött forintokkal, ha valamilyen úton-módon az ölébe esne egy kicsi - vagy inkább sok - pénz. Természetesen Söller Józsefnének sem kell túl sokat gondolkodnia azon, hol is talál helyet a hamarosan érkező anyagi plusznak.

- Nagyon jól jön majd az a pénz - bocsátotta előre. - Ablakokat kellene cseréltetnem, muszáj, mert már nagyon tönkrementek. Itt la-kom 1975 óta, nem is csoda, hogy rossz állapotban vannak, elkorhadt a fakeret. A konyhában a legrosszabb a helyzet. A szobában még nincs olyan nagy gond, ott lehet, hogy elég a festés. Már körülnéztem korábban, kértem több helyről is árajánlatot, mert mindenképpen szükséges a felújítás, de aztán úgy voltam vele, hogy majd meggondolom, mikor vágok bele: nagyon drágák.

Szemügyre vettük, mely kereteket érintené a változás. Műanyag termékekről érdeklődött eddig, hiszen a fából készült nyílászárók rendkívül sokba kerülnek. Most persze egyszerűbb lesz a választás, de azért ésszerűen szeretné felhasználni a nyereményét, így sem a legdrágább ablakot nézi ki magának, fogalmazott. Mindenesetre a közelgő tavasz ideális időszak lesz az efféle munkálatokra.

Koccintani nem fognak a nagy öröm okán, már csak azért sem, mert nem fo-gyaszt alkoholt, az viszont biztos, hogy az unokákat meglepi valamiféle ajándékkal, ha kezében lesz a bankkártya.

- A fiamnak két lánya van, egy tizenhárom éves és egy tizenegy éves, Klaudia és Szintia, a lányomnak pedig egy, a kilencéves Eszter. Érte indulok majd hamarosan az iskolába - említette mosolyogva. - Nincs kedvenc, mindhármukat egyformán szeretem.

Legkisebb unokája az Ady-iskolába jár, a két nagyobb az andráshidai intézménybe. A másodikos Eszter tanítás után mindennap nála tölt néhány órát - tegnap például palacsinta várta a nagymamánál -, de a Nagykutason élő nagyobbacskák is sokat időznek ott, a hétvégeken a zalai megyeszékhelyen pihenik ki a heti tanulás okozta fáradalmakat. Olyankor aztán a kedvenc ételek kapnak helyet a konyhai asztalon.

Az, hogy a pénz valóban megfelelő helyre kerül, nem kérdéses, hiszen nem volt egyszerű előfizetőnk sorsa: Alighanem semmit nem kapott ingyen az élettől:

- Fiatal korom óta özvegy vagyok, a férjem mindössze 43 éves volt, amikor elveszítettem - mesélte.

Kárpitosként dolgozott, negyvenegy éven át tevékenykedett a szakmájában, mígnem öt évvel ezelőtt nyugállományba vonult.

Lapunkat alaposan átnézi minden áldott nap. A reggeli kávé mellől nem maradhat ela Zalai Hírlap. Nincs kedvenc rovata, mindegy, hogy politikai, kulturális vagy közéleti cikkről van szó.

- Mindent elolvasok az újságban az első betűtől az utolsóig - tudtuk meg. - Még az apróhirdetéseket is végigböngészem.

A lapozást természetesen hátulról kezdi, vagyis az utolsó oldalon írtakat veszi sorra először.

Nemcsak a nyomtatott sajtó eme példányait forgatja gyakorta, de a könyvekkel szintén jó barátságban van, sokat olvas. Emellett pedig a kézügyességét is kihasználja. A belépésünkkor rögvest kiszúrt hímzőfonalak sem a fotó kedvéért hevertek az ágyon.

- Nagyon szeretek kézimunkázni is: kötök, hímzekés varrok - sorolta kedvelt időtöltéseit. - Mindezzelmár egészen fiatal korom-ban megismerkedtem. Az Ady-iskolában tanultam és még ott kezdtem elsajátítani az ezekhez szükséges fogásokat is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!