Belföld

2009.03.13. 03:27

Eddig jól érezték itt magukat

<b>Zalaegerszeg</b> (pgy) - A társulat tagjai közül sokan Bagó Bertalan hívó szavára érkeztek a városba, mások a mögöttünk hagyott évtized során értek színésszé. Következzék néhányuk véleménye. Kemény szavakkal illetik, nem értenek egyet a direktor döntésével

Péter Gyöngyi

- Vérző szívvel mondom, hogy fel kell állnom életem talán szakmailag legszebb két éve után. De fel kell állnom, mert nem bírom egy olyan ember vezetése alatt, aki - miközben összetartozásról beszél - hátba szúrja tíz év után a társát, elárulja a társulatot, és ennek sem szakmai, sem emberi értelmet adni nem tud. A január eleji színészgyűlésen végleg meggyőződtem róla, hogy saját érdekein kívül semmit nem képvisel. A színház ennél több. Sokkal több.

Kricsár Kamill színművész:

- A színháznak nemcsak a szórakoztatás, de a gondolkodtatás is feladata. Tizenöt éve itt vagyok, és az, akit igazgatómnak hívnak, mindent tönkretett. E színházat Ruszt József alapította. Az elmúlt 2-3 évben kezdtünk olyan színházzá lenni, amilyet elképzelt. Ez, ami Bagó Bertalannak és Bereményi Gézának köszönhető, egy tollvonással megszüntethető. A döntés szakmaiatlan, etikátlan és rámegy a társulat. Bárki nyeri jövő januárban a pályázatot, csodára nem lesz képes. Iszonyatos lelkiállapotban lévő színészeket talál, 4-5 év kell a társulatépítésre.

Holecskó Orsolya színművész:

- Noha nyilvánvaló, hogy Berci hívására érkeztünk, próbálom objektíven szemlélni a történteket, de egyre kevésbé értem. Ilyesmi általában igazgatóváltás után történik, tíz év barátság után ez érthetetlen. A város vezetése és a társulat is kérte Gábort, ne küldje el Bercit. Mégis, magyarázat nélkül megtette. Számolnia kellett vele, hogy döntése nyomán még néhány ember búcsút vehet a társulattól, vagyis a társulat egészét rúgta fel. Egyelőre nem mutatott fel B-variációt sem. Szörnyű, hogy pályám elején ilyesmivel találkozom. Nem véletlenül élek 250 kilométerre a szeretteimtől, miként a többiek, én is jól éreztem itt magam.

Mihály Péter színművészre sem számít a direktor, bár erről hivatalos értesítése nincs:

- Ne menjünk bele hosszas elemzésbe, hogy milyen színvonalat ért el tíz év alatt a teátrum, de tény: szégyenkezni nincs okunk a nézőink előtt és a szakma megítélése szempontjából sem. Szó nincs arról, hogy közönségbarát vagy nem közönségbarát színházat akar Stefán Gábor, de ez az egyetlen olyan pont, melyet populista, demagóg módon felhozhat Bagó Bertalan ellen, maga mellett. De öngól is Stefán részéről, hiszen, mint minden jelentős művésznél, Bagónál is elképzelhető, egyes elméletek szerint komoly teljesítményhez elengedhetetlen, hogy időnként beleütközik az egyszerű emberek, egyszerű korlátaiba , de mindig abban bízik, hogy nem hiába dönget kaput, falat. Nem lenézi a nézőt, ellenkezőleg, többre becsüli, mint sokszor a néző önmagát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!