Belföld

2008.10.11. 02:28

Pulykavész várható?

<b>Zalaegerszeg</b> (hp) - A baromfitartók végső kétségbeesésükben a nyilvánossághoz fordulnak. Jövő szerdáig kapnak takarmányt, utána több százezer pulyka elhullása várható. A bank csak akkor engedne vágni, ha a pénz nem a termelőkhöz folyna be.

Hajdu Péter

A Zalabaromfi termelői körét képviselő konzorcium vezetői tartottak tegnap sajtótájékoztatót az állattartókat fenyegető veszélyről. Dodonka József, a Dunántúli Pulyka BÉSZ elnöke elmondta, május végétől a Zalabaromfi Kereskedőház gondjai miatt szakadt meg az integrált termeltetés, onnantól a termelők a takarmánykeverők segítségével finanszírozták a hizlalást. A Zalabaromfi augusztus végéig 30 napos határidővel tudott fizetni, míg szeptember 1-től zárolta a CIB Bank a cég számláit. Ezt a termelők szeptember 10-e körül tudták meg. A 10 nap mintegy 800 milliós bevétele már nem jutott el hozzájuk. Mára 300-355 ezer pulyka maradt a nyakukon. A helyzetet levezénylő bérvágáshoz, a hús tárolásához, valamint a takarmányforgalmazók hitelezéséhez és az eddigi veszteség kompenzálására 1,2 milliárd forintra és állami hitelgaranciára lenne szükség.

- A bank csak arról hajlandó velünk tárgyalni, amiből még további pénzt tud kivenni. Megvan erre a jogi alapja, de nem felénk kellene azt érvényesíteni. A Gabonatrans vezetői, Faragó Attila és társai a hunyók. A CIB Bank fut a pénze után, és már az sem érdekli, hogy több száz családtól kell a pénzt elvenni - mondta Dodonka József, s azt is, hogy a bank, mint kiderült, a kint levő állatokat is jelzálog tárgyának tekinti, s csak úgy enged vágni, ha a pénz oda folyik be. A takarmányüzemek jövő szerdáig látják el őket, utána nem tudják etetni a pulykákat. Azt követően legyengülés, tömeges elhullás várható áthidaló támogatás nélkül. 


Zalabaromfi kronológia:


- Az első hírek a Zalabaromfi Zrt.  számlájának zárolásáról és szeptember 10-dikén dolgozók demonstrációjáról

- Nemes Imre, a Zalabaromfi vezérigazgatója sajtóközlemény adott ki szeptember 11-én.

- A cég 2008. szeptember 11-dikén 13 óra 30-kor munkásgyűlést tartott, melyen a cég jelenlegi helyzetéről adnak tájékoztatást.

- A dolgozók és a beszállítók szeptember 11-dikén délután a CIB Bank előtt demonstráltak. 

- A Zalabaromfi-vész sokakat érint...

- dr. Gyimesi Endre felszólalt a parlamentben

- Szeptember 17-én a beszállítók és a dolgozók Budapesten demonstráltak

- Nem sokkal a demonstráció után megkapták bérüket a dolgozók

- Bért kaptak, de kérdés, hogy munka lesz-e, hiszen szeptember 18-án arról adtunk hírt, hogy áll a termelés a Zalabaromfiban

- Szeptember 22-én újabb egy hét kényszerszabadságra küldték a dolgozókat

- Október másodikán fekete zászló került  ki a Zalabaromfi üzemének bejáratához: a dolgozók gyászolják a több mint 30 éves múltra visszatekintő üzemet, s újabb demonstrációra készülnek.

- A demonstráció elmaradt, a dolgozók inkább jogi úton folytatják küzdelmüket.

-
Lemondott a Zalabaromfi termelő cége, a Szárnyas Húsfeldolgozó Zrt. vezérigazgatója, Nemes Imre.És ezzel még nincs vége....

Ezek is érdekelhetik