Belföld

2008.10.20. 02:29

Komppal Kányavárra

<b>Zalavár</b> - Az üzemeltető Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság adatai szerint évente 15-20 ezer látogató biztosan megfordul a község mellett található Kis-Balaton Bemutatóházban. Nekik szól az a 229 millió forintnyi turisztikai fejlesztés, amit szombaton avattak fel.

Varga Andor

Bár az aktuális idegenforgalmi idény lassan véget ér (a zalavári Várszigeten álló, 2000-ben létesült bemutatóház minden esztendőben március 1. és november 30. között várja a látogatókat), ez az ünnepi hangulatot nem ronthatta el. A Kis-Balaton vízvédelmi rendszer környezetében megvalósult beruházások ugyanis nemcsak nagy értékűek, de ráadásul 97,5 százalékos uniós pályázati finanszírozásból valósultak meg, csak a fennmaradó töredék részt kellett az illetékes Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumnak, avagy a magyar államnak, tehát nekünk, adófizetőknek leszurkolniuk.

- Induljunk a bemutatóháztól, melyben teljesen megújult a Kis-Balatont bemutató kiállítás - kezdte a részletekről szólva Nádor László, a Nyugat-Dunántúl környezetvédelmi és vízügyi igazgatója. - A látogató számos újdonságot talál, de a legfontosabbak ezek közül talán azok a monitorok, melyeken a rendszer természeti értékei miatt szigorúan zárt részeiből származó élő kép látható. Persze azt nem tudjuk garantálni, hogy a kihelyezett kamerák látóterébe éppen kerülnek is értékes állatfajok, rájuk nem vagyunk hatással, ők a természet törvényei szerint élnek. De az ember esélyeit növelik, hogy innen, a múzeumból távirányítással lehet forgatni a kamerákat, zoomolni is velük, reményeink szerint sok szép élménnyel gazdagodhatnak itt a látogatóink.

A fejlesztések nagyobb része ugyanakkor azt szolgálja, hogy a turisták kis-balatoni útjuk végén ne másik négy fal közé , hanem a természet közelébe jussanak. A bemutatóház mellett felépült egy biciklikölcsönző, negyven drótszamárral, melyek negyede gyerekméret, a felnőtt járgányok pedig gyereküléssel elláthatók. Ezekkel azon az öt kilométeres, és új kilátóban végződő kerékpárúton lehet végighajtani, melyet ugyancsak szombaton adtak át a közönségnek. A kölcsönző egyébként ugyanazokban a hónapokban tart nyitva, mint a bemutatóház, a hét minden napján, a múzeumoknál szokásos hétfői szünnapot leszámítva. S jövő tavasztól ugyanitt lehet majd igénybe venni azt a 18 személyes kisbuszt is, mely - várhatóan majd mindig szerdán és szombaton - körútra viszi az érdeklődőket a vízivilágban.

Ám a fejlesztések nem merülnek ki Zalavár térségében: az avató vendégei jártak Balatonmagyaródon is, illetve egész pontosan a Kányavári-szigetnél. Itt - az elmúlt két év alatt szépen felújított fahíd mellett - vizesblokk épült, illetve a part mellett már egy kis komp is ringatózik.

- Régi probléma volt, hogy mozgáskorlátozottaknak s babakocsival érkezők számára a híd szinte leküzdhetetlen akadályt jelent, elsősorban nekik szolgál majd a hajó - tudatta Nádor László, aki az igazán ugyancsak jövőre beinduló működés rendjéről elmondta: az ilyenformán rászorulóknak és egy kísérőnek ingyenes is lesz a szolgáltatás.