Belföld

2008.10.17. 02:28

Jövő héten tüntetnek a pulykát nevelők

<b>Zalaegerszeg</b> (hp) - Mint a múlt héten beszámoltunk róla, a térségben működő pulykatartók szerdáig kaptak lehetőséget a tápgyártóktól állataik takarmányozásának a finanszírozására. Mi a helyzet tegnaptól?

Hajdu Péter

A pulykatartók múlt pénteki bejelentése szerint csütörtöktől már nem számíthattak az állatok etetésének finanszírozására. Király Lászlót, a beszerzési, értékesítési szervezet vezetőjét kérdeztük tegnap, hogyan oldják meg ezt a helyzetet.

- Folyamatban van egy szerződésünk, a túltartott pulykák egy részét el tudjuk helyezni. Azokat a telepeket, amelyekre a szerződés vonatkozik, a meghatározó tápkeverők továbbra is kiszolgálják takarmánnyal. A probléma egy kicsit enyhül a múlt héthez képest. Szerdán, a sárvári baromfifeldolgozóval létrejött megállapodás szerint a legnagyobb gondot jelentő pulykaállományt levágják. Ezen a héten, pénteken 8 ezer darabot tudunk levágatni. A jövő héten nem, de az azt követő hetekben is 8-8 ezer pulyka levágására lesz lehetőségünk - közölte Király László.

Elmondta még, hogy a térségben a termelőknél levő mintegy 350 ezer pulykából körülbelül 60 ezer túltartott, amelynek a vágása már nem tűr halasztást. Ezért is döntöttek úgy, hogy jövő keddtől csütörtökig Budapesten, a CIB Bank és a minisztérium előtt demonstrálnak, annak érdekében, hogy tegyék lehetővé a további feldolgozást.

Hozzátette, a termelői konzorcium büntetőfeljelentést tesz a bank és a Zalabaromfi tulajdonosai ellen, mivel magatartásukkal vétettek az állatvédelmi törvénnyel szemben. A bank ellen ezenkívül gazdasági károkozásért pert indítanak. 

Zalabaromfi kronológia:


- Az első hírek a Zalabaromfi Zrt.  számlájának zárolásáról és szeptember 10-dikén dolgozók demonstrációjáról

- Nemes Imre, a Zalabaromfi vezérigazgatója sajtóközlemény adott ki szeptember 11-én.

- A cég 2008. szeptember 11-dikén 13 óra 30-kor munkásgyűlést tartott, melyen a cég jelenlegi helyzetéről adnak tájékoztatást.

- A dolgozók és a beszállítók szeptember 11-dikén délután a CIB Bank előtt demonstráltak. 

- A Zalabaromfi-vész sokakat érint...

- dr. Gyimesi Endre felszólalt a parlamentben

- Szeptember 17-én a beszállítók és a dolgozók Budapesten demonstráltak

- Nem sokkal a demonstráció után megkapták bérüket a dolgozók

- Bért kaptak, de kérdés, hogy munka lesz-e, hiszen szeptember 18-án arról adtunk hírt, hogy áll a termelés a Zalabaromfiban

- Szeptember 22-én újabb egy hét kényszerszabadságra küldték a dolgozókat

- Október másodikán fekete zászló került  ki a Zalabaromfi üzemének bejáratához: a dolgozók gyászolják a több mint 30 éves múltra visszatekintő üzemet, s újabb demonstrációra készülnek.

- A demonstráció elmaradt, a dolgozók inkább jogi úton folytatják küzdelmüket.

-
Lemondott a Zalabaromfi termelő cége, a Szárnyas Húsfeldolgozó Zrt. vezérigazgatója, Nemes Imre.

- 2008. 10. 13.: Újabb Zalabaromfi- fejezet - a dolgozók nem kapták meg bérüket

És ezzel még nincs vége....


Ezek is érdekelhetik