Belföld

2008.10.09. 13:53

A libatömés nem állatkínzás

<b>Budapest</b> - <i>Dr. Gönczi Gábor</i>, a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) elnöke sajtótájékoztatón közölte: vizsgálatok bizonyítják, hogy nem állatkínzás a libatömés.

nincs nev

Dr. Lorászkó Gábor, a MÁOK Állatvédelmi Bizottságának elnöke és dr. Sótonyi Péter professzor, a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kara Anatómia Tanszékének vezetője részletes anatómiai, élettani és etológiai vizsgálatokat végzett, arra keresve a választ, hogy igazolható-e objektív adatokkal néhány állatvédő állítása, miszerint a ludak tömése az állatok számára elviselhetetlen szenvedést okoz, ezért állatkínzásnak minősül. 

A vizsgálatok egyértelműen bebizonyították, hogy a szakszerű libatömés nem káros a vízi-szárnyasok egészségére, fájdalmat a libáknak nem okoz, valamint a libatömés miatt megnagyobbodott máj sem jelent szenvedést a libának - olvasható a vizsgálat eredménye a MÁOK honlapján. 

A vizsgálat előzménye, hogy a Négy Mancs osztrák állatvédő szervezet kampányt indított a magyar liba- és kacsatömés ellen, ami az ágazatnak mintegy kétmilliárd forint kárt okozott és ötezer munkahelyet veszélyeztet.

Ezek is érdekelhetik